Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Digital bild > Skärpning!

Skärpning!

Digitala bilder måste grundskärpas. Punkt slut. Photoshop-gurun Stefan Ohlsson har tröttnat på att höra "Mina objektiv är så skarpa att bilderna inte behöver skärpas".

Han förklarar en gång för alla varför alla bilder måste grundskärpas för att nå maximal skärpa och hur man gör det i Camera Raw och Lightroom.

Klicka här för att läsa Stefan Ohlssons artikel på sfoto.seAv Magnus Fröderberg
Publicerad 2011-09-01. Läst av 25529 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-09-01 15:06   Användarnamn:Morot
Jag är för slö för att skärpa alla mina bilder. Kanske borde tänka om. Antingen så ser jag ingen skillnad eller så ser det ut som skit. I vissa fall blir det ganska OK.
vavademac   2011-09-01 15:59
Du kan skärpa alla bilder samtidigt när du importerar i lightroom :)
Affe.R   2011-09-01 18:29
Hur gör man för att skärpa alla bilder när man importerar dom i lightroom vore kul att veta
Svar från froderberg   2011-09-02 00:41
Rent faktiskt kan du inte skärpa vid importen. Men det går att applicera en profil med inställningar för skärpning. För enskilda bilder kan man ändra inställningarna. Sen är det bara att batchframkalla.
stefohl   2011-09-02 17:00
Precis som Magnus säger kan du göra en förinställning för olika motivtyper och sedan applicera dessa i Bridge/Lightroom. Jag har en för porträtt och en för landskap och en för "normala" bilder. I de allra flesta fall blir det tillräckligt bra för bilder i normala storlekar. Ska du däremot göra stora bilder är det viktigt att finjustera inställningarna så bra som möjligt.
2011-09-01 15:26   F.Eliasson
Men gäsp...det måste väl ändå få vara fotografen som avgör det från bild till bild.
Tycke och smak. Uttrycket är fritt. Punkt slut.
Svar från froderberg   2011-09-01 15:36
Du måste skärpa upp bilden för att få ut maximal skärpa. Är man inte ute efter maximal skärpa så kan man låta bli.
Jacob Jexmark   2011-09-01 15:41
Håller med dig fullt ut.
F.Eliasson   2011-09-01 15:53
Ja precis, Magnus. Det var ju det jag försökte få sagt.
2011-09-01 15:35   esbtse
Tack bra läsning
Detta är en svag punkt hos mig.
2011-09-01 15:55   Lars Altberg
Hade turen att träffa på Stefan några år sen på fotomässan, betalade för ett fördrag och det öppnade ögonen för mig. Riktigt nyttigt!
Då gjordes grundskärpningen i PS men jag har efter att läst lite börjat att göra det CR och samtidigt ta ev brus. Resultaten är bra!
Har ändå lite funderingar ibland på skärpning för utskrifter då på olika typer av material.
Kanske kommer nåt om det med, jag hoppas!
2011-09-01 16:07   Anders Östberg
Mängden skärpning man vill ha är väldigt individuell, både beroende av personlig smak och beroende på vad en enskild bild tål. Jag tycker nog att många överskärper sina bilder, eller i alla fall delar av bilder där t.ex diagonaler blir väldigt fula. I artikelns exempelbild ser inte kaktustaggarna så bra ut på min skärm i alla fall. Kanske är det lite överdrivet för att effekten ska gå fram. Ibland går jag över diagonaler med en oskärpepensel för att mjuka upp dom trappsteg som blir av skärpningen.
stefohl   2011-09-02 18:11
Mina exempelbilder är nu utbytta, eftersom de blev överskärpta vid nedskalningen inför webbpubliceringen. Jag tror att du nu kommer se hur skärpningen ser ut på min skärm på ett mer rättvisande sätt.
2011-09-01 16:10   Anjou
Intressant!
2011-09-01 16:54   xandx
Allt är relativt, många kameror har inget AA filter så där behövs ingen uppskärpning, men de flesta systemkameror har AA filter så bilderna bör skärpas. Har för mig att någon bladare tom har avtagbart AA filter? Detta ligger väl lite i samma linje som rätt vitbalans, ser ibland många bilder här på FS där man inte angett rätt vitbalans eller där allt vitt är blått osv..

Lightroom skärper upp bilderna automatiskt om man vill ha den funktionen när man konverterar från RAW till jpg, jag förstår inte fotografer som fortfarande enbart jobbar i PS med sina bilder? Bara slöseri med tid om du har många bilder.
Anders Östberg   2011-09-01 16:55
Visst behövs ändå skärpning, t.ex. efter att du ändrat storlek på bilden. Objektiv är också mer eller mindre skarpa, jämfört med varandra och på olika bländare.
xandx   2011-09-01 17:02
Ja som sagt allt är relativt :-)
2011-09-01 16:57   _Kalypso_
Tack för detta, det här kommer jag ha nytta av.
2011-09-01 17:46   MagnusBerg
Jag har fortfarande - sedan några år tillbaka då jag väckte alla oskarpmaskfantasters vrede i en tråd här på FS - förstått varför man ska använda oskarp mask istället för den simpla skärpa, eller sharpen som det heter på engelska.
Visst har man tråkigt och svårt att sysselsätta sig kan väl dribblandet med olika parametrar vara ett nödfallstidsfördriv. Själv sysslar jag hellre med annat och vill att uppskärpandet ska gå snabbt, enkelt och bli bra.
När jag flyttade och det blev mest naturbilder upptäckte jag som varit oskarpmaskare att gräs på ängar och gräsmattor samt löv i träden inte blev skarpa med oskarp mask. Dock dribblade jag inte allt för mågna minuter med de olika inställningarna. Skarpt blir gräs och löv däremot med funktionen skärpa. Så skärp er!
2011-09-01 18:26   Norpan
Rena grekiskan mot slutet. Jag fumlar i mörkret när jag försöker skärpa upp mina bilder. Jag tycker att det ser rätt soft ut utan skärpning. Å andra sidan så har inte min kamera något AA-filter överhuvudtaget. Det kanske beror på det. Jaja.

Någongång måste jag säkert lära mig det där.
2011-09-01 18:44   Metabaronen
Jag håller med om att för få skärper upp sina bilder men var det ska göras och hur anser jag beror väldigt mycket på vilket sätt och i vilken storlek bilderna ska visas.
Om man lägger ut bilder på websidor så bör man först storleksförända den till den storlek den ska visas i och sedan skärpas. När bilderna ska gå i tryck så är det bäst att låta en erfaren göra uppskärpningen för det är lite mer komplicerat.
Det är bäst att alltid utgå från bilden med så mycket information som möjligt och ta så få ändringssteg som möjligt. På det sättet behåller man maximalt med information.
stefohl   2011-09-02 17:30
Det jag skriver om i denna artikel är en grundskärpning. Det handlar alltså inte om en skärpning som är anpassad för slutresultatet. Det är alltså inte alls beroende av den storlek och på vilket sätt som bilden ska visas.

Denna skärpning bör man göra så tidigt som möjligt, dvs helst redan i råkonverteraren. Särskilt nu när Camera Raw/Lightroom fått så bra verktyg för skärpning är det dumt att vänta.

Det du talar om är slutskärpningen och då bör den först ske efter det att bilden är skalad till rätt storlek. Men genom att bilden redan innan skalningen har fått en bättre skärpa så blir slutresultatet också bättre.

Att sedan tro att någon mer erfaren gör skärpningen när bilden ska tryckas, det stämmer inte med min erfarenhet. Läser du den föregående artikeln jag har i Praktiskt Teknik ser du hur du kan arbeta för att få optimal skärpning för bilder som ska tryckas. Men du har helt rätt i att bllderna då måste vara skalade till rätt storlek och det är ju något som fotografen inte känner till. Så det är en anledning att bara göra en grundskärpning.
2011-09-01 18:45   patrik_p
Jag anser att en bild ska skärpas EXAKT för det format den ska användas till. En bild som du skärper med oskarp mask, precis som du skulle ha den för webben, fungerar inte att printa. Jag tycker man ska skäpa bilderna efter behov. Att säga att digitala bilder MÅSTE skärpas var de typ mest inkorrekta jag hört på väldigt länge.. Det är väl helt upp till fotografen och hur bilden ska ses.
Svar från froderberg   2011-09-01 19:05
Stefan Ohlsson säger inte att alla bilder måste skärpas, han säger att man måste skärpa om man vill ha maximal skärpa.

Enligt Stefan (och många andra ledande bildbehandlare, ex Anders Jensen på Moderskeppet) så bär man först grundskärpa (vilket skolan handlar om) och sedan skärper man igen för den specifika användningen.
2011-09-01 23:18   bengt-re
Det blir rätt nördigt när man försöker tala om hur en bild SKA se ut, hur det SKA efterbehandlas och gärna hur man skall bedöma den också...

Visst kan det finnas plats för skolor, kurser och tumregler, men det blir mycket likriktade och tråkiga bilder av det - och av artighet så säger många och ja, visst jättefin bild eftersom du jobbat så många timmar med den, men det finns en övertro på att det tekniskt "perfekta" (enligt någons norm) är det rätta. Jag är inte någon lomography freak, men jag förstår till fullo att många väljer att ta avstånd ifrån "reklambyrå" stuket genom att göra precis tvärtom.
Svar från froderberg   2011-09-01 23:24
Jag tror du missförstått Stefan Ohlssons skola. Han försöker inte tvinga alla att göra likadant, men har förklarar för dem som vill optimera skärpan i bilderna hur verktygen i Camera Raw fungerar. En vanlig missuppfattning som han vill ta död på är att bilder tagna med superbra objektiv inte behöver skärpas för att nå maximal skärpa. Maxskärpa kräver grundskräpning är lärdomen.

Att många tycker att tekniskt operfekta bilder känns mer äkta och tilltalar dem mer är en annans sak. Detta är bra en skola i hur ett verktyg fungerar.
2011-09-02 00:03   Christer Lindh
"Personen på bilden har inget med artikeln att göra"
Nästa gång Magnus kommer smygande med ett fisheye gömmer jag mig :)a
Svar från froderberg   2011-09-02 00:48
Du kan vara lungn. Fiskögat är tillbakaskickat.
2011-09-02 17:31   stefohl
Jag har nu uppdaterat artikeln med ett antal nya bilder, så du som varit inne tidigare bör nog besöka den igen. Dessa nya bilder visar betydligt bättre hur det ser ut när bilden skärps.
joakimsundkvist   2011-09-02 22:34
Om du ändå är inne och korrigerar i artikeln kan det vara värt att förtydliga att reglaget som heter 'detail' i de engelska versionerna är översatt till 'skärpa' i Camera Raw men till 'detalj' i Lightroom. Den som läser din guide lite för slaviskt riskerar att förvillas
stefohl   2011-09-03 08:38
Tackar för tipset. Det ska jag göra.
2011-09-03 06:59   iBoat
Instämmer helt med Stefan att en bild behöver skärpas oavsett hur vasst objektiv man har. När bilden kommer ner på papper försvinner ännu mer skärpa och även kontrast och färgomfång. Oskarp Mask har använts säkert i 60-70 år just för att vässa till bilden vid reproduktion.

Begreppet "Oskarp Mask" låter lite motsägelsefullt, men här är en förklaring till varför det heter så: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=88783

Merläsning

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 8

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 4/2019 är "Bröllop" respektive "Stadslandskap". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 19 maj. Läs mer...

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Nikon Z6 och Z7 får ögon-AF

Nu är den nya mjukvaran klar som ger Nikon Z6 och Z7 ögon-AF. Firmware-uppdateringen innehåller även två andra betydande förbättringar. Läs mer... 2

Tre snabba hårddiskar - mindre än ett kreditkort

Små och snabba solid state-diskar som ska tåla lite extra hårda tag. Läs mer... 3

Tom Svensson blir ambassadör för World Animal Protection

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection presenterar sina första svenska ambassadörer – inflytelserika personer som på olika sätt stödjer arbetet för världens djur. En av dem är bevarandefotografen Tom Svensson. Läs mer...

Han fångade det sällsynta på bild - en svart leopard

Efter flera försök lyckades Jan Fleischmann få en bild på den sällsynta svarta leoparden. Läs mer... 1

Miops Smart Trigger