Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Photokina 2014 - mässrapport del 2

Photokina 2014 - mässrapport del 2

Vi hälsade på hos Fujifilm som berättade om sina nya objektiv, om apodiserande filter, konsten att ytbelägga en kamera och i största allmänhet visade att de är oerhört passionerade kring sina X-kameror.

Som vanligt har jag ägnat de två första dagarna på Photokina med att fara runt och göra intervjuer hos ett stort antal företag. Det är oftast både intressant och lärorikt, men också stressigt och framåt slutet av dagarna börjar det bli svårt att hålla isär olika modellbeteckningar och i vilken monter man befinner sig. Tricket är att låta visitikorten man fick vid ankomsten till intervjun ligga framme på bordet så man kan tjuvkika lite diskret var man är. Aha, Fujifilm.

Då och då passerar man den öppna gården i södra änden av mässkomplexet och upptäcker att det är sol och blå himmel ute. Mycket vackert. Sedan snabbt tillbaka in i nästa mässhall igen innan man vänjer sig.

Det är rena högsommaren nere i Köln

Efter ett par timmar av röster, trängsel, blinkade lampor och tv-skärmar är gården verkligen ett behagligt avbrott. Men det är kul att fnatta runt i virrvarret här. Trots att Photokina är mindre idag än det var under toppåren för sisådär sex, åtta år sedan så är det fortfarande enormt. Tänk er Fotomässan i Stockholm. Tänk er sedan fem ungefär lika stora hallar till. Och sedan två till ännu större. Mycket prylar blir det. Dessutom har de listiga tyskarna som byggt mässan utformat den som en slags labyrint. En besökare som gått vilse stannar längre.

Trappor överallt är ett starkt intryck av Photokina.

En räddare i nöden är informationstavlorna som del visar var i hallen man befinner sig - tro mig, det är inte alltid glasklart - och var i hallen man hittar olika företags montrar.

Officiell räddare i nöden

Fujifilm

Nu hoppas jag verkligen att ingen ägare av Fujifilm-kameror känner sig stött, men det finns ett element av nördighet hos deras kameror. Någonstans i den retro-inspirerade men funktionella designen med saker som filmsimuleringslägen, hybridsökare och mycket välbyggda detaljer finns något som lockar min inre nörd. 

En grupp nordiska journalister fick träffa fem utvecklingschefer från Fujifilm, Mr Hiroyuki Matsukawa, Senior Manager of R &D, Mr Makoto Oishi, Product Planning & Marketing, Mr Tetsuro Ashida, Manager of Image Quality Design, Mr Masazumi Imai, Manager of Product Design och Mr Takashi Saga, Manager of Lens Product Planning. Alla fem körde var sin detaljrik presentation hur de resonerade och tänkte. Mycket intressant och ... Nu förstår jag varför deras kameror ser ut som de gör. Det här var - och jag menar detta positivt - fem nördar. Det märktes att de älskade sina kameror och det gick inte att missa entusiasmen när de berättade om små och stora detaljer i utformningen, hur man kommit fram till dem och hur de detaljerna eller egenskaperna skilde sig från andra kameratillverkares prylar. Det blev många Powerpoint-bilder med skisser, jämförelser och diagram. Det är alltid kul att höra passionerade människor berätta om vad de gör, det gäller såväl fotografer som kameraingenjörer.

Mr Tetsuro Ashida pratade först allmänt om vad han kallade "philosophy of color reproduction" och och om "memory color", att återge saker så som fotografen minns dem. Han berättade också om det nya filmsimuleringsläget, "Classic chrome". Tanken är att det få lite mjukare, mer dämpade färger, det skall ge en "gloomy" känsla. Kontrast- och tonmässigt skall det påminna om tryck på papper. Mr Tetsuro Ashida sammanfattade det som

- Feeling of black-and-White, but in color

Classc Chrome togs fram efter önskemål från yrkesfotografer, framförallt bildjournalister som vill ha ett sådant här läge för reportagefoto.

Fujifilms 50-140 mm f/2,8

Fujifilms nya XF 50-140/2.8 R LM OIS WR har inte bara ett långt krångligt namn, även den optiska designen är komplex, 23 element i 16 grupper. Objektivet är inte överraskande ungefär lika stor som en 70-200 mm f/4 för småbildskameror (fullformat). Fujifilm verkar satsa på prestanda i toppklass. Skall bli spännande att testa.

Modern telezoom på insidan -  23 linselement i 16 grupper

De berättade om det apodiserande filtret i nya XF 56mm F1.2 R APD. Filtret sitter i mtten av lins-systemet. Ett problem med apodisrande filter är att de förstör för traditionell autofokus, av ungefär samma skäl som sådan AF får problem vid små maxbländare. När du fotogarferar med XF 56mm F1.2 R APD används enbart kontrastdetekterande fokus.

Det apodiserande filtret i nya XF 56mm F1.2 R APD

De berättade att de tvekat länge att sätta elektronisk sökare i X30 eftersom de visste att den optiska i X10/X20 varit mycket omtyckt. Fördelarna man får är kraftig sökarförstoring, tack vare avancerad optik (med flera asfäriska glas) i sökarokularet. Sökaren har en laggtid på 0,005 sekunder och ljusstyrkan i den kan varieras 30 - 500 cd/m2. De nämnd att X30 kan skriva 17 gånger snabbare till minneskkort än X20 gjorde. Ett nytt större batteri skall ge 470 bilder/laddning (CIPA-standard).

Nya hybridsökaren i X100T har en kool funktion där den lägger in en liten live view-förstoring i nedre högra hörnet i den optiska sökarbilden. Den elektroniska slutaren klarar tider ned till 1/32000.

Vi fick en lång visning av hur de skapat ytbeläggningen på nya X-T1 Graphite Silver Edition, det är sex lager som vart och ett fyller en specifik uppgift. Kort sagt, lite nördigt. Vad som kan intressera ägare av nuvarande X-T1 är att flera av de nya funktionerna i X-T1 Graphite Silver Edition kommer som uppgradering till vanliga X-T1.

Det märks att de älskar små gradvisa förändringar, ett återkommande citat "That is one small important step for us".

Sist men definitivt inte minst en telezoom som Fujifilm kommer att lansera: XF 140-400mm f/4-5.6 R LM OIS WR. När vi frågade om den påpekade de att designen inte var klar ännu och att det slutliga objektivet kan komma att se lite annorlunda ut.Publicerad 2014-09-18. Läst av 6420 personer.
Sommarkampanj på våra fotoböcker. Sista dag är 28 juni.

Upptill 60% rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2014-09-18 12:55   Sabud
Skulle vara intressant att höra hur de tänkte när den robusta, tätade och köldtåliga X-T1 blev försedd med små okänsliga knappar samt en 4-vägskontroll så bedrövlig att den debatteras än i dag.

/Stephan
Svar från Grevture 2014-09-18 13:22
Även nördar tänker fel ibland :-)

Tyvärr är det du beskriver ett vanligt fenomen, många kameratillverkare berättar glatt att deras kameror fungerar ned till -10 grader eller så, men att människor ofta har handskar på sig verkar de sällan ha tänkt på.
Anders F. Eriksson 2014-09-18 17:18
Japanska nördar kanske inte använder handskar?
2014-09-18 16:20   Strömqvist
Mycket bra reportage, tackar!
2014-09-18 16:27   zwinto10mm
Snyggt! Kolla gärna upp Voigtländer 10.5mm om ni får tid :)
2014-09-18 20:38   Bengf
När du minglar omkring där borta Martin, kan du grabba tag i någon Sonysnubbe och fråga om A7s, om det inte var läge för den med högre antal bilder/sekund när den fick dom tacksamma 12Mp att skyffla med.


//Bengt.
Svar från Grevture 2014-09-18 20:53
Jag har redan frågat :-)

Svaret blev inte oväntat ganska undvikande och diffust.

En teori i frågan jag har hört och betraktar som trolig är att det helt enkelt är så slutarmekanismen (som är samma som i A7 och A7r) inte klarar mer än så.

Men då infinner sig ju frågan varför man inte får snabbare serietagning med elektronisk slutare. (Nej, Sony svarade inte på det heller :) Den kan ju av allt att döma skyffla ut nästan alla pixlar från sensorn i 60p, så det borde vara tekniskt möjligt att få bra serietagningsfart även med stillbilder.
2014-09-19 09:43   azton
Bra reportage Martin! En annan nörd (=jag) får hålla tillgodo med Fotomässan i Stockholm som jag ser fram emot!
/Anders
Svar från Grevture 2014-09-19 10:20
En sak jag gillar med Stockholmsmässan är att bilder (alltså, foton hängda på en vägg) är en så mycket större del av den mässan. Här på Photokina finns det fina bildutställningar här och var i hörnen, men de får inte så mycket uppmärksamhet.

Merläsning

Test: Canon Eos-1D X Mark III – Proffskamera i toppklass

Plus Canon Eos-1D X Mark III är ingen försiktig och snål uppdatering utan en helt ny kamera där det mesta, både för stillbild och video, är det bästa du kan få tag på. Även om det är en spegelreflex så fungerar den också som en mycket bra spegelfri actionkamera. Läs mer...

Nu visas Lars Tunbjörks L.A. Office

Bokrelease och utställning på Borås Konstmuseum med Lars Tunbjörks bilder från 2004. Läs mer... 6

Publicera dina bästa bilder!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Du kan ladda upp till och den 2 augusti. Läs mer...

Se SVT-dokumentären om Erik Johansson

”Längtan är en plats” - surrealistiska bilder och speciella platser. Läs mer... 3

imagePROGRAF PRO-300 - ny fotoskrivare från Canon

A3+-fotoskrivare med separata bläckmunstycken för fotosvart och matt svart. Läs mer... 7

Lexar SL200 - liten och tålig disk

Liten och snabb disk för mobila fotografen. Läs mer... 2

Utmaningen - porträttserie med gammal digitalkamera

”Teknisk perfektion är inte värt någonting om inte känsla, tajming och uttryck stämmer.” Läs mer... 39

Canon Eos R5 och R6 – två proffsiga spegelfria syskon

Canon lägger in en högre växel i sin satsning på det spegelfria R-systemet och lanserar två proffsiga kameror med inbyggd bildstabilisering: Eos R5 och R6. Läs mer... 82

Lätta och billiga supertelen från Canon

Canons nya 600 mm supertele väger under 1 kg och kostar mindre än 9.000 kronor. Längden är bara 20 cm. Det kompletteras av ett 800 mm som är obetydligt större. Läs mer... 10

Lång telezoom och konvertrar för Canon RF

Canon RF 100-500 mm f/4,5-7,1L IS USM och de nya två telekonvertrarna har tidigare aviserats, men är nu klara för produktion och försäljning. Läs mer... 3

Elinchrom ELC 125 - ELC 500 studioblixtar