Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
Artiklar > Årets bästa naturbild framröstad på Fotosidan

Årets bästa naturbild framröstad på Fotosidan

En vacker vinnarbild fotograferad vid sjön Sommen. Foto: Mikael Rocén.
Igår skrev Fotosidan om vinnaren i Årets sportbild. Den här gången har turen kommit till vinnaren i kategorin "natur". Mikael Rocén’s bild blev framröstad som favorit.

Här kan du läsa vad Fotosidan senast skrev om tävlingen "Månadens naturbild".

Grattis Mikael! Hur känns det att din bild blev framröstad som favoriten?
- Jo, först blev jag nästan förvånad, sedan blev jag riktigt glad. Jag som av en händelse hittade forumet där tävlingen låg.

Vill du berätta om vinnarbilden och hur det gick till när du fotograferade den?
- Bilden som jag tog i december började med att jag såg på väderleksrapporten att det skulle vara klart väder på morgonen lördagen den 19 december, klart men ganska kallt. Hur som, det var bara att plocka fram fotoväskan, stativ, steka ägg m.m. kvällen innan. Vid sjusnåret på morgonen åkte jag iväg till Torpön, en vacker plats ca 2 mil från Tranås. Temperaturen visade på minus 21 grader på morgonen så det gällde att pälsa på sig. Fotografera med tumvantar är en upplevelse!

- Primärt var det soluppgången som jag skulle fånga och visst blev det några bilder där solen bröt igenom diset och röken från sjön Sommen. Det roliga var att när jag ställde upp stativet i mörkret så kom det en annan bil. Det visade sig vara ordföranden i fotoklubben. Vi följdes åt resten av utflykten. Delad glädje = dubbel glädje. Senare på förmiddagen är bilden ovan tagen. Det gällde bara att vänta tills dess att solen gav ett vackert sidoljus i bilden.

Vilken kamerautrustning använde du dig av?
- Jag hade en Nikon D80, objektiv AF-S Nikkor 18-105 mm. Stativ Manfrotto 055PROB och kulled 488RC2. Extrautrustningen var tekakor med ägg och kaffe.

Härligt! Tack för din medverkan och lycka till med fototävlingarna under det kommande året!

Tips: Var med och tävla i Månadens naturbild 2010 redan från början. Läs mer här!

Se alla bidrag under 2009-års tävling här.

Publicerad 2010-02-03. Läst av 12204 personer.
Missa inte utrustningsförsäkringen som Plus-medlemmar har bättre pris på

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-02-03 15:08   Johanna Back
Grattis! Fin bild, verkligen. :)
2010-02-03 16:02   rue
Bawa?
Hur kunde den här bilden vinna?
Inte ett spår av ev. dragande i nivåer, kurvor, effekten av tonade filter, POL-filter etc, syns ju och ändå kallas det en naturbild??
Förvånande!!
//Leif
2010-02-03 16:59   Gurrah
Grattis från alla i Tranås Fotoklubb, Vår gamla tall i Lomsviken står sig alltså i alla väder !
2010-02-03 17:08   Losecontrol
Leif...Du kanske har missuppfattat fotografi och blandat ihop det med ordet bildredigering.
Har du tänkt på att det kanske såg ut så? Utan överskärpta kanter och superkontrast á la fotosidan-galleri.

Grattis Mikael. Det är du värd!

Emil
2010-02-03 17:48   Jonson
Grattis Mikael kul att du blev första sides stuff syns på klubb mötet på Tisdag
/simon
2010-02-03 18:36   Oliver Wettergren
Stort grattis igen Mikael! :)
2010-02-03 21:50   Ludix
Vet inte riktigt hur Leif menar me dom anledningarna, är väl inte bildbehandlingen som avgör en bild(alltså till dels, men som alltid, skit in skit ut).

Men håller väl med för övrigt. Visst är bilden fin, men vad är det som är så gripande med den? Känns inte precis som att om man fick upp 1000 bilder i miniatyrer, så skulle de va just denna man fastnar för o klickar upp. Tycker faktiskt den känns mest som en i mängden.

Men för de kan ju bilden va fin, men det är ingen vinnarbild i mina ögon.
2010-02-03 22:19   gravitycontrol
Antar att Leif är ironisk (vilket isf gör kommentaren till den skönaste hittils). Det är såhär naturbilder ska se ut, inte överredigerade till tusen som de alltid annars gör. Grattis!!
2010-02-03 23:11   Roinew
Det går väl inte att missa att Leif är ironisk. Vad leif säger är väl - äntligen en bild som kan vinna på sina egna meriter utan att behöva filter eller redigering som många andra naturbilder.
Grattis Mikael
2010-02-03 23:32   rue
Tack Sonia för att du genomskådade ironin och grattis Mikael för både pris och alla uppmuntrande kommentarer. Jag har i stället skrivit en kommentar direkt under Mikaels bild i hans album, men i korthet anser jag att bilden verkligen lever upp till benämningen "naturbild".
Självklart ironiserade jag och anledning till det är att man med bestörtning märkt att t.o.m. den heliga kon "naturfotografin" börjar bedömas hur väl man lyckats förvanska ett naturmotiv med ett överdrivet användande av t.ex. graderade gråfilter, polfilter, samt ytterligare förvanskning av motivet i PS eller andra, i "fel händer", bildförstörande program, för att inte tala om HDR..
Naturfotografi för mig är att så naturtroget som möjligt återge en upplevelse av ett motiv och här anser jag Mikael lyckats väldigt väl och man blir positivt överraskad av att det finns fler med samma synsätt (jo jag vet att jag ironiserade igen.. men bara något:-). //Leif
2010-02-04 09:26   Nikonetha
Grattis Mikael till vinsten!

För övrigt tycker jag diskussionen om att "alla" naturbilder skulle vara överredigerade visar nog mer på okunskap, än kunskap.

Att i detta sammanhang också anse att användande av polfilter, tonade filter osv, osv.. vara att förvanska/överredigera en naturbild, tycker jag också visar på en puritanism som jag trodde tillhörde gamla stofiler från en svunnen tid... och som sagt återigen mer på okunskap, än kunskap.
2010-02-04 09:31   Maverick
Det är iofs rätt intressant att se skillnaderna i efterredigering mellan denna naturbild och den vinnande sportbilden.

Svårt att dra några stora växlar på det annat än att det är stor skillnad.

/Maverick
2010-02-04 12:35   Ludix
Erkänner att ja faktiskt inte fattade Leifs ironi ^^ kanske nån smilis hade hjälpt ;)
2010-02-04 13:57   mayro
Jag såg "sportbilden" och tänkte att .. "jisses.. En bildbehandling vinner Därmed inte sagt att den inte var läcker.. För det var den. Men mest beroende då på bildbehandlingskonsten..

Och så ser jag att denna bild vinner som naturbild.. Och blir kite glatt överaskad.. Därför det är en bild. Inte ett mått på bildbehandlingskunskaper..

Grattis..
2010-02-04 14:20   Michael Selin
Trevligt att se en sån här enkel bild vinner, grattis Mikael!
2010-02-04 14:31   Gun-Inger Arvidsson
Grattis till denna sköna lugna bild. Du förbereder precis som andra naturmänniskor. Tänker på de som fiskar. Du fixar så du kommer ut när du vet det är det ljuset du vill förmedla på dina bilder. Tack för det och ha ett fint fotoår
önskar Gun-Inger
2010-02-04 16:50   Bramberg
Fin bild men jag ser inte vinnarkvaliteten i motivet..
2010-02-05 10:34   danieljansson
Jag förstår inte varför folk i allmänhet har så svårt att förstå ironi?

Väldigt fin bild och inte överarbetad på något vis!
2010-02-05 21:09   Miropic
Från Hr. Fotograf.
Jag vill tacka för alla kommentarer som har kommit på min bild. Oavsett vad kommentaren har varit, + eller -, så tycker jag det är kul och lärorikt. Vad man får bekräftat är att smaken är som baken! Leif, jag förstod ironin i din kommentar även om jag blev fundersam till att börja med.
Ha det kul med kameran där ute. Gå med i er lokala fotoklubb, ta bilder, ge och ta kritik!
/Mvh Micke
2010-02-05 21:16   Skarström
Ironi funkar inte alltid så bra på internet. Det sägs att en ironi-smiley är på gång. Den skulle nog förtydliga ett och annat.
2010-02-10 15:43   Hebbe lelle
Grattis till Årets naturbild.
En AHA-upplevelse. Carl-Herbert Wallin, Strömstad

Merläsning

Corel släpper PaintShop Pro 2021

Ny AI-motor som bland annat förbättrar jpeg-filer. Läs mer...

Backup av dina bilder - del 3(3) - I praktiken

Plus Bildfiler blir större och större över tid på grund av informationstäthet och tekniska innovationer, detta gäller inte minst bearbetat material. Jobbar du med film i hög upplösning vet du också att det äter upp hårddiskutrymme i rasande fart. Det bästa är att köpa hårdiskarrayer med flera platser, så möjlighet för expansion finns. Läs mer... 1

Ny ljusstark 85/1,4 för spegelfritt

Sigma har utvecklat ännu ett 85 mm f/1,4 Art för spegelfria systemkameror. Denna gång är konstruktionen betydligt mer kompakt. Läs mer... 1

Nya iMac-modeller från Apple

Bättre webbkamera, tionde generationens Intel Core-processor och möjlighet till 128 GB ram. Läs mer... 21

Olympus E-M10 Mark IV ger högre upplösning

Olympus uppdaterar sin minsta modell i OM-D-serien. E-M10 Mark IV har bland annat en mer högupplöst sensor än sin föregångare. Läs mer... 7

Lång telezoom från Olympus

Olympus har tagit fram ett lättare och billigare alternativ för alla som tycker att deras 150-400/4,5 är för stor och dyr. Läs mer... 2

Lätt telezoom för Sonys spegelfria från Tamron

Tamron är snart klara med utvecklingen av en telezoom med Sony E-fattning som ska vara den lättaste i sin klass. Läs mer...

Publicera dina bästa bilder - tema hetta!

Nu har du chansen att få med dina bästa bilder i Fotosidan Magasin. Teman för nr 5/2020 är "Hetta". Publicerade bilder får feedback från en professionell fotograf. Värmeböljan kommer nu så vi förlänger t.o.m 6/8. Läs mer...

Nya väskor från Lowepro

Senaste Fastpack och Slingshot-väskorna anpassade för spegellösa system. Läs mer...

Varför jag älskar små kameror

Jag minns det fortfarande som igår. Det var en regnig novemberkväll 2002 och Kent skulle spela på Scandinavium i Göteborg. Jag hade blivit anlitad som fotograf för lokaltidningen Bohuslänningen och det var min andra konsert någonsin jag skulle fotografera. Jag var 19 år gammal och tog bussen dit från Uddevalla med min lilla analoga systemkamera. Läs mer... 24

Lastolite HaloCompact