Annons
Nytt på FS (i medlemsprofilen) > Earth Hour 2010 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Earth Hour 2010 - fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Foto: Marcus Bengtsson 
Vi upprepar förra årets fototävling som dokumenterade klimatmanifestationen Earth Hour. Nu på lördag kl 20:30 och under en timme släcks stora delar av Sverige och världen, och tävlingen går ut att med två bilder dokumentera skillnaden. Fina priser i potten.

De två bilderna. Hur gör jag?

Du kan titta på förra årets bilder så får du en känsla av vad vi letar efter. Mest effektfullt är om bilden har exakt samma utsnitt (dvs du flyttar inte kameran mellan exponeringarna) så man exakt ser skillnaden. Marcus Bengtssons bild på Vikingen och läppstiftet är en effektiv sådan. Cecilia Perulfs tredjeprisbild tog en annan bildkategori och skildrade skillnaden i hemmet (hade Cecilia haft samma utsnitt så hade hon haft stora chanser på vinsten förra året).

Priserna

- Förstapriset är en Tamrac Expedition 5585 (värde 2.325 kr)
- Andrapriset är Terje Hellesös - Min plats i ljuset (värde ca 460 kr)
- Tredje priset är en prenumeration på Fotosidan Magasin (värde 249 kr)

Hur laddar jag upp?

Uppladdningen startar först efter 21:30 på lördag och är öppen fram till måndagkväll. På tisdagkväll presenteras vinnarna.

Du laddar upp bilderna på tävlingens startsida. Där hittar du även komplett information om tävlingen.

Jury

Juryn är Fotosidans redaktion

Av David Elmfeldt
Publicerad 2010-03-25. Läst av 11150 personer.
Fotosidan Plus | Makrofoto på Öland 12-15 september 2019

Som Plus-medlem får du 1000 kr rabatt

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2010-03-25 22:44   Odde2
Ett evenemang för världsnaturen...?! Naaa...

Ett jippo, som många tusen komma gå med på!

Jag värnar gärna för naturen, men inte på detta sett. Luktar dubbelmoral!
2010-03-25 23:09   Anders Östberg
Fototävligen är helt OK, blir många fina bilder.

"Klimatmanifestationen" är lika tramsig som förra året. Gör något som betyder något istället för att släcka lamporna en timme...
2010-03-25 23:14   Makten
Jag kommer att bojkotta jordtimmen även detta år. Det känns som en fånig ursäkt för dem som inte gör det de borde i vanliga fall. Men visst, det kan vara ett intressant fototillfälle.
2010-03-26 07:36   Alagazam
Vem har idag en kamera som inte förbrukar energi? :-)
2010-03-26 07:46   iBoat
Ett år har 8760 timmar. 1 timme motsvarar 0.0114 %. Om 30 % av jordens befolkning släcker sina lampor (antagligen högt räknat), sparar vi hisnande 0,0038 % av en årsförbrukning! Isbjörnarna måste var glada! :)
2010-03-26 08:57   tormig
För säkerhets skull tog jag bilen till IKEA och köpte några extra paket med värmeljus. Så får vi det lite mysigt hemma med 50+ värmeljus tända. Visserligen har vi då sannolikt gjort åt mer energi än vanligt den timmen men lite får man offra för att visa sitt "stöd för klimatet".
2010-03-26 09:02   Christer Lindh
Earth Hour handlar väl inte om att spara energi en timme... Det är väl mer en manifestation av ett "mindset", men jag håller med om att det luktar falskt när tex Stockholm är med genom att släcka ner något offentlig en timme och sedan vräka på med samma belysning resten av året. Man ser bara den tydliga enskilda handlingen som uppfattas som skenhelig, inte att staden (förhoppningsvis) gör massa annat bra miljöarbete under året. Det kanske stjälper snarare än hjälper.
Hursomhelst, Stockholm är med och släcker ner lite mer i år tydligen så det ges en del nya fototilfällen. Men cykla dit :-)
2010-03-26 13:05   SergeiP
"Ett jippo, som många tusen komma gå med på!"
Vilka naiva människor

"Jag kommer att bojkotta jordtimmen även detta år"
Varför stanna där, kör runt i bilen och kasta soppor i vattnet också

"sparar vi hisnande 0,0038 % av en årsförbrukning!"
Jaha, jag trodde det var närmare 30%, hade visst fel
2010-03-26 13:23   mayro
Jag förordar att alla skaffar sig V8or och gasar runt med så vi slipper en till vinter som den vi gått igenom nu...
Sagt lite på skoj och lite på alvar.. :-)


Och jag anser miljöpartisanerna är överdrivna samt hysteriska.... Här släcks inga lampor eller sådant fjanteri.. EU folk kallar Svenskarna för "Miljötalibaner".. Man kan ju undra varför..
2010-03-26 13:59   Makten
Sergei, jag kör inte bil. Jag sorterar mina sopor så gott det går. Jag går eller cyklar när jag kan. Jag har inte lampor tända när det inte behövs. Jag släcker efter alla andra på jobbet när jag går hem sist.

Vad jag INTE gör är att delta i en helt idiotisk manifestation som bara ger problem. Vad tror du händer med kraftverken när förbrukningen plötsligt sjunker till hälften? I värsta fall "eldar man för kråkorna", det vill säga energin förbrukas men tar inte vägen någonstans. Jävligt onödigt bara för att massa skenheliga människor ska visa sin goda vilja. En vilja som uppenbarligen inte finns när den behövs.

Gör något på riktigt istället.
2010-03-26 14:26   iBoat
"Jaha, jag trodde det var närmare 30%, hade visst fel"
Ja, om 30% hade släckt lamporna i ett helt år, men här handlar det bara om en timme.

Förra året var det en miljard människor som deltog (enl. TV4-nyheterna), det är inte ens en femtedel av jordens befolkning. Och ingen ska väl tro att energislukande industrier runt om i världen bryr sig om detta? Nä, 30 % är säkert en våldsamt överdriven siffra. Om istället energiförbrukningen sjunker med 15% under en timme har vi minskat årsförbrukningen med 0,0018%, dvs ingenting.

Det är så klart inte förbrukningen man vill minska med detta jippo, (även om många företrädare faktiskt säger det) utan det ska ju vara en manifestation sägs det.

För min del blir inga lampor släckta i alla fall.
2010-03-26 17:40   jagarbosse
vill ni göra klimatet en tjänst, sluta käka snabbmat/hamburgare, då kor och deras metangas står för mer skada än alla flyg, bilar och bussar tillsammans.....

sen säger dom: Åh, skaffa lågenergilampor.
Jag säger: om 10 år kommer dessa idioter att säga: Åh, att vi inte förbjöd dessa lågenergilampor.


detta med earth hour är bara ett sätt för oss lata att vara med och säga: nä, jag gillar inte klimathotet! Jag släcker mina lampor en timme så får jag gott samvete.
För ärligt talat, det är bara det hela saken handlar om.

Men det är klart det är ett roligt initiativ.
2010-03-26 17:45   Kaffeperkulator
Det här handlar inte om att jaga promillar på årsförbrukningar, utan att öka medvetenheten att man kan släcka emellanåt. Men om man vill se de så svartvitt som att de enda de här gör att att förändra en timme, så fine, men det är nog mer tänkt i ett längre perspektiv.

En miljard deltog, visst, en femtedel, men har alla av de övriga fyra femtedelarna tillgång till el?
2010-03-26 20:26   paco
30 minuter hinner man med, sen börjar ju andra delen av Millennium :)
2010-03-28 19:55   Maria Glawe
Det verkar vara många som inte uppskattar små ansträngningar här i livet. Om alla tänker så blir det till slut ingen som bryr sig. Även om det bara är en timme så är det en viktig timme då man kan ta ställning och visa att man bryr sig. Bättre lite än inget alls...

Från en som deltog i manifestationen och försöker värna om moder jord i mer än detta sammanhang.
2010-03-31 16:31   Queenza
Gjorde ett försökt i lördags men helt utan resultat. Det vilade ett tjockt dimmtäcke över huvudstaden. "Bättre lycka nästa gång" som man brukar säga! Haha!
2010-07-23 00:20   strixnebulosa
Earth Hour handlar nog mycket om att freda sitt samvete. "Titta vad duktig jag är, jag släcker ljuset en hel timme om året"

En hel timme - suck.....

Se till att skaffa en sån där fördelardosa till datorn, där datorn kan ställas som master oc när man stänger datorn så stänger man också skrivare, bredbandsmodem, usb-hårddiskar, scannrar och allt annat jox som man har till datorn.

Skaffa sen en likadan till TVn som stänger DVD, boxerbox mm så ska ni se att elräkningen gör ett skutt neråt, vissa fall upp till 30%!. På köpet blir miljön avsevärt förbättrad.
2010-08-25 21:42   Lars Hoffman
näää inget för mig, kommer nog tända alla mina lampor istället.
2010-08-26 10:30   arp
Earth Hour är en signal till makthavarna att vi vill ha ändring.
Tycker alla ska ta sitt förnuft till fånga och sluta vara tjuriga barn!

En kommentar på bilden, förutom skeppet så ser göteborgarna väldigt ointresserade ut av eventet?
kanske vore bättre reklam med en bilder där lampor faktiskt var släckta.

Merläsning

Två spegelfria kameror från Hasselblad

Hasselblad lanserar X1D II, en efterträdare till spegelfria X1D, och retroinspirerade 907X som passar ihop med det nya bakstycket CFV II 50C. Läs mer... 1

'Världens skarpaste zoom'

Hasselblad utökar X-systemets objektivprogram med ett zoomobjektiv: XCD 35-75 mm f/3,5-4,5. Enligt Hasselblad är objektivet den skarpaste zoomen på marknaden. Läs mer... 1

Effektfilter från Lensbaby

Lensbaby har utvecklat ett nytt filtersystem som är inspirerat av hur mode- och porträttfotografer jobbar med prisman som delvis täcker objektivet för att få spännande optiska effekter. Filtersystemet kallas Omni Creative Filter System. Läs mer... 1

War photographer James Nachtwey

Intervju på engelska med James Nachtwey, världens främste krigsfotograf de senaste decennierna. Läs mer... 2

Snabb spegelfri toppmodell på gång från Nikon

Nikon håller på att utveckla en snabb spegelfri kamera som motsvarar dagens toppmodell D5. Det berättade Nikons nya vd och styrelseordförande Toshikazu Umatate nyligen för en japansk industritidning. Läs mer... 8

Manfrotto Befree GT XPRO för makrofoto

Manfrotto utökar sin lättviktiga Befree-serie med ett stativ som är utvecklat för att passa för makrofotografering. Läs mer... 2

Proffsigare Gorillapod

Joby har utvecklat en version av GorillaPod 3K-stativet som är tänkt för avancerade entusiaster och proffs: GorillaPod 3K Pro. Det nya stativet kan förses med extra armar för att hålla tillbehör som lampa, mikrofon och monitor. Läs mer...

SVT-dokumentär om Anders Petersen

Den 28 juni visar SVT2 dokumentären "Utan längtan ingen bild" om den världskända fotografen Anders Petersen. Därefter kommer filmen att finnas på SVT Play under ett halvår. Läs mer... 3

Forskare utvecklar algoritm för distorsionsfria porträtt

Det blir allt vanliga med mobilkameror med ultravidvinkel-objektiv. När dessa används för porträtt förvrängs ansikten nära kanterna. Forskare vid MIT och Google har utvecklat en metod för att korrigera för den här distorsionen. Läs mer... 3

Bildjournalisten Alexander Mahmoud sommarpratar

Alexander Mahmoud som regelbundet frilansar för Dagens Nyheter ska sommarprata i P1 den 25 juli.  "Mitt Sommar handlar om drömmen om Sverige." Läs mer... 3

Elinchrom Rotalux Softboxes