Annorlunda porträtt på fåglar

Samtidigt som fåglarna ringmärktes passade Johan Hammar på att avbilda dem. Bilderna visas fram till den 1 mars på Naturhistoriska museet.

2011 var det 100 år sedan den första fågeln ringmärktes i Sverige. I samband med det gjorde biologen och fotografen Johan Hammar några reportage om ringmärkning. 

– Det är så himla mycket som fascinerar kring ringmärkning och fågelflyttning. 100 års ringmärkning har gläntat på dörren och vi har fått en inblick i mysteriet om hur och vart fåglar flyttar. Vart tar de vägen på vintern? Hur gör de för att hitta tillbaka till exakt samma plats som de föddes? Hur snabbt flyttar de? 

Det är onekligen fascinerande att en liten fågel på 15-20 gram i vissa fall flyttar över 1000 mil enkel väg för att sedan, efter ytterligare 1000 mil, återvända till exakt samma plats för att föda upp sina ungar. 

– Hur tusan går det till? Det ville jag berätta om. Men även om hur oerhört vackra helt vanliga svenska fåglar är. De kan se grå och trista ut på håll men när man kommer riktigt nära framträder färger och mönster som är fantastiskt vackra. 

Det är sällsynt att man kommer så nära fåglar som när man ringmärker. Vilket går att uppleva. 

– Fågelstationerna erbjuder ofta guidningar där man kan följa med och uppleva ringmärkningen på nära håll. 

Johan Hammar åkte till Sveriges största fågelstationer: Ottenby på Öland och Falsterbo i Skåne. Dels för att ta reportagebilder på ringmärkningsverksamheten, men också för att ta porträttbilder och närbilder på fjäderdräkten. 

– Till saken hör att jag själv har jobbat med ringmärkning och har en stor vana vid att hantera fåglar. Utan den vanan hade det nog varit svårt att få till bilderna. 

Johan riggade en liten ministudio med en vit genomskinlig skiva som bakgrund som han belyste bakifrån med en blixt. 

– Sen belyste jag fågeln med två blixtar framifrån. Det hela var en ganska snabb process. Efter att fågeln ringmärkts tog jag några bilder och sedan släpptes fågeln ut i frihet. 

Johan upptäckte efter ett tag att de olika arterna betedde sig olika. 

– Sädesärlan verkade lite nyfiken, talgoxen mest förbannad och hämplingen satt mest som tjuren Ferdinand i handen och begrundade det som hände. Utmaningen blev att försöka fånga lite av de olika arternas karaktär så att det inte bara blev rena avbildningar av själva arten.

Johan blev väldigt nöjd med resultatet och kände att han ville ta det ett steg vidare. Han sökte upp sponsorer med vars hjälp han kunde göra en utställning. 

– Nu är utställningen uppbokad till och med sommaren 2013. Just nu hänger den på Naturhistoriska i Göteborg, den Svenska ringmärkningens vagga. 

Läs mer om utställningen eller titta på fler av Johans fågelporträtt och fågelfjädrar.

Johan om ringmärkning:
– Man ringmärker fåglar för att ta reda på vart dom flyttar. Fåglarna förses med en liten ring runt benet med ett unikt nummer och adressen till Naturhistoriska museet i Stockholm ingraverat. Alla uppgifter om fågeln noteras och sparas. Den som sedan hittar en fågel med en ring på skickar ringen till Naturhistoriska museet. Varje återfynd är en liten pusselbit och sakta framträder ett mönster som visar fåglarnas flyttvägar och övervintringsområden. Förutom porträtt och detaljbilder av fåglar innehåller utställningen även reportagebilder från själva ringmärkningen.Amy Lagerman
Publicerad 2012-02-22. Läst av 10394 personer.
2012-02-22 07:30   Birdman
Härligt med nytänk och ett intressant sätt att visa upp ringmärkning på! Niall Benvie gjorde liknande bilder till Wild Wonders of Europe, fast med växter och groddjur om jag inte minns fel. Hade jag bott i Götet hade jag åkt dit i helgen.
2012-02-22 11:49   Arne Bivrin
Intressant projekt och befriande välskriven artikel. Heders till Johan för fina bilder och till Amy för texten.
2012-02-22 12:14   Måns H
Verkligen fina bilder! Skönt rakt på sak, fotografens hand håller i fågeln, en del ser mycket riktigt förbannade ut, inte att undra på.
2012-02-22 20:19   Linmajon
Vilka roliga bilder, och intressant text. Tack för det!
2012-02-25 09:44   henrik82
Roligt tema. Kommer inte hinna ta mig till Göteborg innan 1/3 så vart tar den vägen sen, för det står ju att den är bokad till sommaren 2013.
2012-02-27 13:27   Sara Ljunggren
Jag vet inte jag. Rätt många av dem ser liksom uppstoppade ut. Jag ser hellre foton på dem i deras naturliga miljöer men jag förstår att det kan vara värdefullt med den här typen av bilder.

Merläsning

Elbaflex: Ny analog kamera med Nikon-objektiv

Alla nöjer sig inte med en begagnad analog kamera. Elbaflex SLR är en nyutvecklad analog kamera med Nikon F-fattning. Läs mer... 10

Gesällbrev ger bevis på yrkesskicklighet

Nu kan du bevisa din yrkesskicklighet som fotograf genom att göra ett gesällprov. Läs mer... 11

De säljer fotokonst online

Allt fler vill ha fotokonst på väggarna. Aftergrey är ett nyöppnat onlinegalleri för svensk samtidskonst. De säljer fotografi och grafik samt unika verk. Läs mer...

Symposium om fotografi i Göteborg

Den 21 november sker det ett internationellt forksningssymposium om fotografi och social förändring i Valands aula i Göteborg. Symposiet är öppet för alla, har fri entré och hålls på engelska. Läs mer...

Höstrea på Fotosidan

Höstrea på Sveriges bästa medlemskap för att utvecklas som fotograf, den mest inspirerande fototidningen, fotoböcker och onlinekurser. Passa på att fylla på från den mest kompletta fotograf-verktygslådan. Upptill 50% rabatt och sista dag är 1 december. Läs mer...

Delta i utlottning av fotokryssning

Alla som köper/uppgraderar/förlänger sin prenumeration eller kombon Plusmedlemskap+Fotosidan Magasin under perioden 17 nov - 15 dec 2017 och svarar rätt på en fråga deltar i utlottning av en resa till Eldslandet (värde 32 800 kr). Läs hur du deltar och när vinnaren dras Läs mer...

Poppig Polaroid ger digitala bilder på direkten

Polaroid POP är en digital direktbildskamera som även kan fungera som fotoskrivare åt en mobiltelefon. Läs mer... 17

Poddradio med Jens Olof Lasthein

Fotografen Jens Olof Lasthein trivs i Östeuropa. Han har gjort flera böcker om livet i de forna sovjetrepublikerna. Ett signum är att bilderna är tagna med panoramakamera. Joakim KE Johansson har intervjuat Jens Olof Lasthein. Läs mer...

Test: Nikon D7500

Plus Nikon D7500 är bättre och snabbare än sin föregångare D7200 på en rad punkter. Detta gör D7500 väldigt lämplig för actionfoto, men också när du behöver hög bildkvalitet eller vill filma i 4K. Läs mer... 5

Kaos när kamerabatteri exploderade på flygplats

Ett exploderande kamerabatteri orsakade nyligen kaos på flygplatsen i Orlando, Florida. 24 flygningar tvingades ställas in. Risken för självantändning är ett av skälen till att kamerabatterier ska förvaras i handbagaget. Läs mer... 27

Elinchrom Deep Umbrella Promotion