Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 220 kr per år

Annons
X. Oanvända vyer > Nyheter > Fotografen Serkan Gûnes till Naturhistoriska

Fotografen Serkan Gûnes till Naturhistoriska

Foto: Serkan Gûnes. 

Serkan Gûnes flyttade till Stockholm från Istanbul för tio år sedan, två år senare började han att fotografera. Nu ställer han ut sina naturbilder på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Naturvårdsverket utnämnde Serkan Gûnes till Årets Naturfotograf 2009, något som Fotosidan uppmärksammade här. Han fotograferar gärna djur och växter men hans hjärta ligger i landskapsfotograferingen.

Serkan Gûnes signum är ljus, ljus och åter ljus. Mellan den 5 april till 11 september 2011 är han aktuell med utställningen "Jakten på ljuset" på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Hej Serkan, berätta om utställningen!
- Utställningen är en del av priset/utmärkelsen jag fick i våras. Alltså "Årets naturfotograf" som Naturvårdsverket utser. Utställningen kommer att innehålla 21 stora bilder. Från Norge till Tanzania, landskap (stora som intima) och djurbilder. En illustration av min jakt på ljuset genom åren.

Hur länge har du arbetat med bilderna till utställningen?
- Från början av min karriär till i höstas. Jag har ljuset som huvudmotiv, så tiden och platserna har mycket mindre betydelse.

Hur känns det att få hänga på Naturhistoriska riksmuseet?
- Det känns stort. För fem år sedan fick jag min första stora utställning i Naturhistoriska museet i London. Då var det sex stycken bilder. Den här gången är hemmaplan men mycket flera och större bilder. Så känslan är minst lika stor och häftig!

Vilken kamerautrustning har du arbetat med till dessa bilder? Film eller digitalt?
- Både från småbild (Canon) och det som jag idag använder uteslutande i mitt arbete; mellanformat (Hasselblad). Alla bilder är tagna med digitala kameror.

Arbetar du med något speciellt fotoprojekt just nu?
- Ja, jag håller på att jobba med en inspirationsfotobok som eventuellt kommer att ges ut nästa år av ett internationellt förlag. Sedan blir det fotoresor till Norge, Skåne och Abisko. Jag har fått Abisko-stipendiet vilket innebär tre veckors fri vistelse i turiststationen i Abisko vilket jag ser fram emot!

Vad roligt! Grattis! Slutligen, vad är fotodrömmen under 2011?
- Jag skulle vilja hinna fota mer på hemmaplan. Hitta stämmningen och dramatiken nära hemmet är inte lika lätt men när man hittar det så känns det mycket bättre än de bilder man har tagit på fotoresor i utlandet. Hoppas på att dela med min jakt på ljuset med andra genom att ha mer bildförsäljning, uställningar, föreläsningar och workshops.

Läs Fotosidans tidigare artiklar:
Serkan Gûnes släpper sin första fotobok
Serkan Gûnes blev Årets Naturfotograf 2009
Serkan Gûnes vann Eric Hosking AwardAv Fotosidan Arkiv
Publicerad 2011-03-22. Läst av 4606 personer.
Blogg, Portfolio, Rabatt på Fotosidan Magasin och försäkring, alla Premium-artiklar, obegränsad uppladdning

Plusmedlemskap kostar 170 kr per år

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

2011-03-22 16:09   Arne Bivrin
Spännande! Roligt med en utställning av bra naturbilder i huvudstaden. Måste ses!

Merläsning

Placera din surfplatta nästan var som helst

Adapter för flexibel placering av surfplattor och mobiltelefoner. Läs mer...

Rätt film i kameran

Nils Bergqvist älskar att fotografera analogt och har testat en mängd olika filmsorter. I sin blogg presenterar han sina favoritfilmer. Läs mer...

Sanningen bakom bilden visas på Abecita

Sanningen bakom bilden är en utställning på Abecita konstmuseum där bevarandefotografen Tom Svensson och undervattensfotografen Jonna Bergström vill väcka uppmärksamhet kring utrotningshotade arter och nedskräpade sjöar och hav. Läs mer...

Surrealistiska fotografier visas i sommar

Sonja Hesslow är en fotograf som arbetar med iscensatt fotografi. Det innebär att hon skapar sina motiv utifrån sin fantasi – hon iscensätter dem. Under sommaren visas hennes bilder på Halmstads konsthall. Läs mer...

Rösta fram Mästerbilden 2019

Fotosidan Masters fyra omgångar är nu klara och nu har vi bara den prestigefyllda Mästarbilden kvar. Alla bilder som placerat sig topp 5 finns med att rösta på. Vinnaren vinner en Nikon D500 + AF-S DX NIKKOR 16-80 VR + sin vinnarbild i 70x100 inramad av Crimson. Vinnaren presenteras på vernissagen 6 juni på Galleri Kontrast. Lägg din viktiga röst på den bild du tycker är årets Mästarbild! Läs mer...

Panasonic Lumix S1R utsedd till årets kamera i Japan

Företagets toppmodell högst på prispallen i Camera Grand Prix 2019. Läs mer...

Ny finess i Lightroom och Adobe Camera Raw

Textur efterfrågat av användarna - släta ut eller framhäv detaljer. Läs mer... 9

Många nyheter i uppdaterad Lightroom-utmanare

ON1 Photo RAW 2019.5 släppt - dual mode och förbättrad historik bland nyheterna. Läs mer... 10

Artisten Ariana Grande stäms för bildstöld

Lade ut annan fotografs bilder på sitt Instagram - stäms av upphovsmannen. Läs mer... 4

Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden. Läs mer...

Miops Smart Trigger