Annons
Artiklar > Mans Land - nytt perspektiv på Grönland

Mans Land - nytt perspektiv på Grönland

Glöm säljägare, rena vita snölandskap och isbjörnar – verklighetens Grönland ser annorlunda ut i dag. Fotografen Finn Larsen har besökt världens största ö och delar med sig av sin upplevelse i utställningen Mans Land.

Grönland är i dag ett modernt konsumtionssamhälle med hög arbetslöshet, utbredd missbruksproblematik och ökande våldsstatistik. Näst intill borta är den oändliga snövita horisonten och de naturnära säljägarna.

Men fotografen Finn Larsen lägger varken fokus på det som varit eller det som är i dag. Han lyfter i stället fram ett väldigt resursslöseri – sopsystem som går på export utan att aldrig komma till nytta på Grönland. Hur hela soptippar fylls skrotade fordon och en uppvärmning som i princip stiger upp till himlen direkt.

På 81 kvadratmeter visar bildantropologen sitt livsverk Mans Land på Dunkers kulturhus fram till den 26 augusti. Hör honom berätta om sitt arbete i ett filmklipp.Publicerad 2012-06-12. Läst av 4736 personer.

2 Kommentarer

maningo 2012-06-12 11:23  
har själv varit några vändor till grönland å tyckte de va lite nedslående för tänkte just då ja kom dit att det såg ut som en soptipp ! å såg en hel del av missbruk
Gun-Inger Arvidsson 2012-06-12 17:35  
Kommer se utställningen när jag kommer till Dunkers nu i sommar. Det skall bli spännande.
annons

Merläsning

ANNONS