Annons

Proffsfoto

Artiklar > TEST: Tamron SP 85/1,8 Di VC USD

TEST: Tamron SP 85/1,8 Di VC USD

Tamron vill inte längre vara ett billigare och sämre alternativ till märkesobjektiven. Tamrons nya tele SP 85/1,8 är bättre än både Canons och Nikons motsvarigheter. Dessutom har Tamron vädertätning och bildstabilisering. Och kostar mer.

Sigma har fått mycket uppmärksamhet för sin Art-serie som gång på gång levererat imponerade optisk prestanda. Tamron har knappast missat Sigmas framgång med Art-serien bland kvalitetsmedvetna fotografer, men inte heller kopierat Sigmas koncept rakt av.

Tamron har valt att satsa på något mindre maxbländare för att ge plats för bildstabilisering och samtidigt spara vikt. Skillnaden är två tredjedels bländarsteg om vi jämför tre av de fyra nya SP-objektiven mot motsvarande Sigma, f/1,8 mot f/1,4. Tamron har dessutom valt att satsa på vädertätning, vilket Sigma märkligt nog inte gjort.

Reportage och porträtt är de vanligaste användningsområdena för korta teleobjektiv utan makro. Vid reportagefotografering gör den stora bländaröppningen att motivet framträder tydligare eftersom bakgrunden blir utsuddad. Det ger en tredimensionell effekt. (Power Meet Västerås, Canon Eos-1D X, f/2,2 /320s, ISO 250)

Hög kvalitetskänsla 

Att Tamron SP 85/1,8 Di VC USD är konstruerad med en ännu högre kvalitetsambition än Canons och Nikons 85/1,8:or märks både mekaniskt och optiskt. Tamron-objektivet har ett metallskal och behaglig manuell fokusering. Det känns påkostat, bland annat för att det väger dubbelt så mycket som Nikons 85/1,8.

När vi jämför bilderna märks det att Canon EF 85/1,8 är mer än 20 år gammat. Det är inte alls dåligt, men Nikons är något bättre och Tamron ännu bättre. Det är tydligast när vi jämför kantskärpa.

Nikon har tydligast kromatisk aberration (missfärgning av skarpa konturer). Det förekommer även hos Tamron-objektivet, men inte i någon störande omfattning i någon av våra testbilder. Andra optiska fel tycks också vara välkorrigerade.

Tamron SP 85/1,8 ger en imponerande krispig skärpa över hela bildytan nedbländad till f/2,8. Skärpa är riktigt bra redan vid f/1,8, men Sigma EX 85/1,4 EX DG HSM har aning bättre mittskärpa vid de största bländaröppningarna.

Optiskt och mekaniskt topp-presterar alltså Tamron SP 85/1,8 Di VC USD. Tyvärr håller autofokusen inte riktigt  samma klass. Den är snabb, men inte blixtrande snab. Men framförallt får vi lite väl många bilder som är ur fokus när vi fotograferar snabbrörliga motiv, som springande barn. Andra testare har noterat samma sak.

Skarpt på full glugg. Redan vid f/1,8 är skärpan imponerande bra. Och nedbländad till f/2,8 är det verkigen knivskarpt. Objektivet är konstruerat för att användas med stora bländaröppningar. (Canon Eos-1D X, 1/6400s, f/1,8, ISO 200). Under visas ett utsnitt ur bilden med 100 procents visning.

SLUTSATS

För porträtt, landskap och arkitektur där de optiska kraven är höga är Tamron SP 85/1,8 Di VC USD ett utmärkt val. Men för sportfoto gör vi en liten reservation på grund av autofokusen.



Publicerad 2016-12-15.

4 Kommentarer

Jan Rönnlund 2016-12-16 12:47  
Snart sitter man med fler Tamron än Nikkor objektiv.
Billigare och bättre ;)
AF är också viktigt ibland så bar att vänta och se då.
Tack för ytterligare en bra/intressant artikel.
/Trevlig helg
hbengtsson 2016-12-16 19:43  
Magnus, hur upplever ni fokussäkerheten på stillastående motiv/porträtt och även i lite sämre ljus?
Svar från froderberg 2016-12-19 10:26
Inga problem förutom vid motiv som rör sig mycket snabbt på hyfsat nära håll. Jag tog långa serier på barn som sprang omkring på en gräsmatta eller som hoppade studsmatta. Vet andra som fotograferat löpare och upplevt problem. Men i övrigt har objektivet fungerat utmärkt. Jag fotograferade exempelvis under flera timmar på Power Meet i Västerås i kvällsljuset utan problem.
lonian 2016-12-19 09:26  
Jag är väldigt intresserad av Tamrons nya objektiv, men är det så att man kommer få autofokusproblem på allt möjligt så är det inget jag kan leva med.
Ägde ett tag Sigmas 50mm 1.4 EX optik, två versioner av den men den kunde bara sätta 3 av tio bilder rätt. Framfokus, bakfokus osv. Annars älskade jag bildkvalitén.
Svar från froderberg 2016-12-19 10:23
Vi har inte upplevt problem med autofokusprecisionen generellt utan bara vid snabbrörliga motiv, ex barn som springer runt på en gräsmatta.
Nyblivenfotograf 2017-01-13 07:37  
Provat detta objektiv på min Canon 1Dx och 5Dmk3 tyckte inte den leverar på det sättet du beskriver här. Tyvärr så visade sig bilderna vara mjuka både i mitten och ut i kant. Fördelen är dock VC som underlättar vid lägre slutar tider men med tamrons undermåliga AF så spelar den ingen roll. Tamron gör bra objektiv för amatör och hemma fotografen inte för proffs som tjänar sitt levebröd på att fota. Köpte själv Sigma 85mm som i mångt och mycket kan jämföras med Zeiss Otus den obestrida ledaren av 85mm objektiven på marknaden.
Det känns lite oseriöst att så många foto tidningar och försäljnings sidor ger undermåliga objektiv "toppen betyg". Ja tamron 85mm f1.8 VC är bättre än Canon och Nikons 85mm f1.8 men kostar ca dubbelt upp dessa. så för den glada amatören så är det i stort sett samma sak men mer pengar att spendera på roligare saker till sin fotografering tex ett par extra blixtar med garanterat bättre resultat än med VCn man får av denna glugg. My 2 cents behöver inte betyda att jag har rätt alla gånger men denna gången känner jag att jag inte kan hålla tyst längre.

Merläsning

ANNONS