#16  
Gammal 2019-10-26, 12:47
fotobollfoto
 
Medlem sedan: jun 2017
Inlägg: 2 881
Rolleohm skrev: [...]Men mitt problem är att LR 5.7.1 inte vill läsa in Fujin's filer.
Är det någon som vet vad att göra?
Hälsningar
Roland L i Gävle
Läs i FOTO från 1970 :-)

Nä, starta en tråd på FS med din fråga
  #17  
Gammal 2019-10-26, 12:50
Studiomats
 
Medlem sedan: sep 2004
Inlägg: 192
Kan hålla med dig en hel del om att tekniken verkar vara viktigare än bilden. Själv så har jag alltid varit intresserad av både teknik och bild. Men tyvärr så har bilden blivit lite åsidosatt idag och för att inte trampa någon på tårna så är jag inte så fasligt aktiv på forum och jag har inte några bilder att visa upp heller här på Fotosidan.

Grunden till att jag inte är så aktiv här, är att jag upplever och har egentligen upplevt det under en väldigt lång tid under min tid som både hobbyfotograf och yrkesfotograf att, är man för ärlig så blir man snabbt utstött. Det har egentligen inte stört mig så extremt mycket, har alltid gillat att vara ensam i mitt bildskapande. Ibland så är jag iväg på lite workshops och kurser för att träffa likasinnade.

Men för mig är bilder väldigt viktigt och idag så görs det extremt mycket bilder, man blir matad med väldigt mycket bilder men det är få bilder som sticker ut. Väldigt många bilder saknar grundläggande kompositionslära. Jo jag vet, jag ska kanske sluta titta på dessa bilder och kanske koncentrera mig på de fotografer som kan det där.
Men som det är nu, har jag blivit så trött på bilder som inte har det grundläggande att jag nästan har slutat att titta på bilder. För skulle jag, som jag gör ibland, komma med lite konstruktiv kritik så blir det ett herrans väsen och man är snabbt en obekväm djäkel som borde hålla tyst. Det spelar ingen roll hur många gånger man har talat om hur vissa bilder är fantastiskt bra, det är just när man kommer med lite konstruktiv kritik då blir det som om världen håller på att gå under för fotografen och dess följare.
Märk väl att jag inte gör några som helst kommentarer på bilder här på fotosidan, det är som att gräva sin egen grav om jag skulle komma med lite kritik till fel fotograf.

Så varför diskuteras det inte bilder eller varför bilder har så lite fokus just här på fotosidan? Svaret på det är nog att man helt enkelt inte vågar diskutera utan att riskera att bli påhoppad och bli kallad både det ena och andra. Tyvärr är klimatet på nätet extremt intolerant.

Och nej! Jag är ingen fantastisk fotograf som gör fantastiska bilder och jag är inte någon berömd fotograf heller som säljer en massa bilder. Men som fotointresserad så har jag ett stort bildintresse och har rätt att uttrycka min åsikt om bilder oavsett om jag har bilder att visa upp eller ej.
  #18  
Gammal 2019-10-26, 13:06
Hujeta
 
Medlem sedan: okt 2016
Inlägg: 127
Just fotosidan har aldrig varit en sida jag varit överdrivet aktiv på, men kollar in periodvis (aktiv på många andra forum med specialintressen). Håller med om att det i princip är en marknadsplats för nya produkter, samt en del rättshaverister som har sin ständiga kukmätning i övriga trådar vilket totalt dödar intresset för övriga.

Det finns massa talang och kunskap bland medlemmarna men det är sällan det bubblar upp i diskussion. De bilder som laddas upp håller generellt sett mycket hög kvalité.

Ett av de större problemen jag ser med FS är plattformen. Inte mobilanpassad, menyer är ologiska om man ska uppdatera sin profil/ se vilka bilder man laddat upp men framförallt så fungerar inte notiser! En av de mest basala funktionerna för ett aktivt forum är att man tydligt ser när man blivit citerad eller att någon svarat i ens tråd. I övrigt saknar jag en bra feed för att faktiskt titta på bilder. För mycket utrymme går åt till reklam & sidmenyer samt att det är bökigt att ladda upp. Går inte att bifoga en bild i bra format direkt i en tråd exempelvis.

Mycket negativitet från mig men tycker det är synd när det finns riktigt bra potential men den inte tas tillvara på. Det gör att jag laddar upp bilder på Flickr, får inspiration från andra fotografer på Youtube samt viss aktivitet i fotogrupper på Facebook. Läser böcker/tidningar för att lära mig mer om bildkonst, samt går på utställningar för att se både foton och historien bakom. Den faktiska diskussionen utgår.

Fotosidan kunde vara allt det samlat men det är inget av det.
  #19  
Gammal 2019-10-26, 13:24
pdahlen
 
Medlem sedan: aug 2010
Inlägg: 3 359
fotobollfoto skrev: Kan du berätta lite om den mer kreativa fototekniken du har tittat på?
Några exempel:

Jag kommer att satsa mycket mer på rörelseoskärpa, att tex vid fågelfotografering ibland använda 1/100 istället för 1/2000 och förhoppningsvis göra en korrekt följning så att huvudet är skarpt och vingarna med rörelseoskärpa

Har tidigare fotograferat med långa tider och gjort rörelse i horisontell och vertikal led under exponeringen, men testade nu också att zooma in och ut under exponeringen, kan ge en snygg effekt

Vid närbilder i natur att täcka i förgrunden med tex granris för att få in mer oskärpa i bilden och få det ljus som är att sippra igenom granrismönstret
  #20  
Gammal 2019-10-26, 13:28
pdahlen
 
Medlem sedan: aug 2010
Inlägg: 3 359
Rolleohm skrev: Jodå Terje, jag har både gett ut en bok (hela upplagan på 300 ex sålda!) och även haft ett par utställningar och föreläsningar, så jag förstår vad du menar. En bild tillsammans med en berättelse ger så mycket mer.
Men, .... anledningen att jag gick in på Fotosidan idag var av teknisk art. Har nämligen köpt en ny Fujifilm X100F som kanske kan få in mig på nya fotografiska upptäckter, har jag tänkt i alla fall. Men mitt problem är att LR 5.7.1 inte vill läsa in Fujin's filer.
Är det någon som vet vad att göra?
Hälsningar
Roland L i Gävle
Testa att konvertera via DNG converter och därefter läsa in filerna i LR
  #21  
Gammal 2019-10-26, 13:33
Bengf
 
Medlem sedan: okt 2005
Inlägg: 7 526
Har varit intresserad av bilder redan som liten pojke, bilder av alla de slag som förekommit, bilder som även framkommer från många filmer genom åren, man sa om Fanny och Alexander att där var nästan varje filmruta som en vacker tavla, undrar hur många som missat dessa otaliga vackra finurliga bilder som förkommit, hur ofta sveper dom inte bara förbi, unga människor även äldre fastnar vid någon spektakulär vålds scen, hästhuvudet på sängen i Gudfadern som ett exempel, efter texterna som snabbt rullar förbi, ingen tar notis om fotografens fantastiska arbete.

Genom telefonerna tas det fler bilder än någonsin i dag, vad som händer med alla dessa bilder kan man undra över, när TV apparaterna kom in i stugorna så fick vi serverat många fantastiska naturfilmer, inte minst han fransmannen med sina undervattens filmer, Cou.... kan inte stava till namnet.
  #22  
Gammal 2019-10-26, 13:42
Erik X
 
Medlem sedan: okt 2009
Inlägg: 554
Terje H skrev: .. har de rymt till Facebook och Instagram? ..
Flickr för min del :-D
Men det är inte mycket till diskussioner där heller.
  #23  
Gammal 2019-10-26, 14:12
Fredrik183
 
Medlem sedan: jan 2008
Inlägg: 1 983
Tycker det här är en rolig tråd och diskussion. Kanske det det frågas efter. Egentligen, när jag läst igenom hela tråden, finns ju allt som efterfrågas annorstädes: bläddrar ibland i någon fototidning på bibblan, eller hastigt ögnar igenom vid tidningsdisken på mataffären.

Massor med tips på hur man fotograferar, hur man ställer in kameran, vad som gör bilder bra, ljusets och tidpunktens betydelse, komposition, foto inom olika motivområden mm mm. Proffs som kommenterar och ger synpunkter o förslag på bilder. Fototidningarna är fyllda av det.

Men om Fotosidan utvecklats i rätt riktning? Det tror jag.

För egen del har behovet av bildkritik via Fotosidan minskat till näst intill noll. Laddar aldrig upp något sedan länge, och kommenterar heller aldrig någon bild här mera. Är liksom klar med den biten. Bilder vet jag hur de skall fotograferas numera, och är säker på hur jag vill att de skall se ut och komponeras mm. Bloggarna här och på andra ställen läser jag heller knappt alls längre, om ens någonsin. Egentligen av samma anledning.

Forumet är kul då det kommer kul ämnen, eller någon fråga jag kan bidra med lösning på.

Fler unga nybörjare kanske skulle vara kul, då jag gissar att det skulle sätta fart på sidan och de bitar som eventuellt saknas.

Upplever att Fotosidan är mer eller mindre fylld av fullblodsproffs, även om bara några få har foto som yrke. Proffsamatörer :-)

Själv räknar jag mig till en sådan, och då har kanske en sida som Fotosidan en annan uppgift att fylla, och det gör den förmodligen rätt bra :-)
  #24  
Gammal 2019-10-26, 14:18
fotobollfoto
 
Medlem sedan: jun 2017
Inlägg: 2 881
pdahlen skrev: Några exempel:

Jag kommer att satsa mycket mer på rörelseoskärpa, att tex vid fågelfotografering ibland använda 1/100 istället för 1/2000 och förhoppningsvis göra en korrekt följning så att huvudet är skarpt och vingarna med rörelseoskärpa

Har tidigare fotograferat med långa tider och gjort rörelse i horisontell och vertikal led under exponeringen, men testade nu också att zooma in och ut under exponeringen, kan ge en snygg effekt

Vid närbilder i natur att täcka i förgrunden med tex granris för att få in mer oskärpa i bilden och få det ljus som är att sippra igenom granrismönstret
Se där - det finns alltså ämnen att prata om som inte har med utrustning att göra. Och i naturbilder dessutom. Borde passa Terje!
  #25  
Gammal 2019-10-26, 14:25
ctlindsten
 
Medlem sedan: nov 2014
Inlägg: 238
Håller med dig Terje. När jag träffar andra fotografer och fotar natur, då diskuterar vi nördigt vad vi vill fota den dagen och vad vi har fotat nyligen, det är ju skitskoj.

I fotocommunities är det en bristvara verkar det som ibland. Bara prylsnack.
  #26  
Gammal 2019-10-26, 14:26
pdahlen
 
Medlem sedan: aug 2010
Inlägg: 3 359
fotobollfoto skrev: Se där - det finns alltså ämnen att prata om som inte har med utrustning att göra. Och i naturbilder dessutom. Borde passa Terje!
Har den senaste månaden lånat hem massa böcker från biblioteket i riktning mot lite mer kreativ naturfoto, faktiskt var en bok från Terje med där.
  #27  
Gammal 2019-10-26, 14:38
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 369
Är inte hemma, tillbaka ikväll. Oj, vad många trevliga inlägg. Återkommer med kommentarer när jag är hemma vid datorn igen. Gillar inte att skriva i mobilen.

Tvi-tvi, härlig diskussion hittills! 😀
  #28  
Gammal 2019-10-26, 15:03
martinot
 
Medlem sedan: jan 2015
Inlägg: 5 709
Makten skrev: Alltså, du är ju en av dem som inte skriver nåt. Kollade din profil; 319 inlägg. Inga blogginlägg, 10 bilder. Är det inte bara att börja diskutera själv, eller hade du tänkt att nån annan ska sköta den saken så att du kan läsa?

Men visst, forum i allmänhet är på utdöende på grund av facebook och andra sociala medier. Vilket för mig är ganska obegripligt eftersom publiken där är en helt annan och förutsättningarna inte optimala (sönderkomprimerade bilder till exempel).

För mig är tekniken det intressanta att diskutera. De bilder jag vill ta vet jag redan hur jag ska åstadkomma, så där finns inget direkt intresse för diskussion. Vet ej om andra funkar likadant, men det handlar förstås om i vilken genre man håller till.
Håller med min name till 100%.

De flesta som klagar på det som diskuteras, antingen att det diskuteras fel saker, eller att man hellre borde diskutera mer om annat - är oftast de som aldrig eller mycket sällan bidrar med något själva.

Sitt inte passiva och vänta på att alla andra, eller någon annan, skall göra allt jobb...

Sätt i gång och posta i forum, bloggar och bildkommentarer om sådant ni själva vill ha diskussion om - istället för att bara vara så negativa och klaga på alla andra.

Klart mycket mer konstruktivt! 😊

Det värsta (både här, och i verkligheten) är enligt mig de som alltid/ofta klagar på allt och alla, men ytterst sällan själva bidrar med något.
  #29  
Gammal 2019-10-26, 16:35
Sten-Åke Sändh
 
Medlem sedan: jan 2005
Inlägg: 12 430
pdahlen skrev: Testa att konvertera via DNG converter och därefter läsa in filerna i LR
Många konverterare har genom året funkat som följer:

Trots att man konverterat till DNG, så har mottagande konverterare inte accepterat att importera filerna därför att programmet saknar importprofil för kameran i fråga. Konverteraren accepterar alltså inte filerna fast de konverterats till DNG. Först gången jag drabbades av den insikten var när jag körde den av Adobe uppköpte och direkt medlagda RAW Shooter från danska Pixmantec. Detta var när jag testade att ta in en Sony A100 DNG som konverterats från en då helt ny Sony RAW. Samma problem har jag sett ett antal gånger senare också och det har verkligen varit ett problem.

Idag när man kör dagens konverterare så är det ju så att man så fort man tagit en bild med en ny kamera eller objektiv, så får man en fråga om man vill uppdatera sina importprofiler (så är det i alla fall med Capture One och DxO Photolab), detta förutsatt att det finns några profiler framtagna. Dessa profiler kan vara fantastiskt bra att ha eftersom de dels underlättar att komma till färdig bild i bästa fall och dessutom ger de tillgång till funktioner i konverterarna som annars är avstängda. Lensprofile i DxO är exv. inte tillgängligt utan profil. Då får man nöja sig med gamla "Unsharp mask".

Men det jag aldrig förstått är varför man MÅSTE ha profiler för att kunna importera en bild. Det hade väl bara kunnat få vara så att man då fick börja från 0, som om man själv stängt av de automatiska korrigeringarna.
  #30  
Gammal 2019-10-26, 16:59
pdahlen
 
Medlem sedan: aug 2010
Inlägg: 3 359
Tycker vi släpper DNG i denna tråd, det blir OT
Besvara

Bokmärken

Ämnesverktyg
Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:23.B+W Filter