Annons
  #31  
Gammal 2019-10-26, 18:03
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
hbengtsson skrev: Naturligtvis inte. Men foto har alltid varit teknikorienterat. Även på den gamla analoga tiden. Gå tillbaka till arkivet och bläddra i gamla godingen FOTO. Jag tycker nog att det skrivs en hel del intressanta artiklar här på FS som inte är teknikorienterade. Vidare så finns det många pooler och diskussionsgrupper där bild och bildskapande diskuteras.

Har du något exempel på vad du skulle vilja se mer av på förstasidan?
Fast på den analoga tiden hade vi heller ingen mötesplats på det sätt som Fotosidan är och kan vara. Så vi har egentligen bättre förutsättningar, om vi tänker till, än vad som erbjöds på den gamla tiden.

Överlag tycker jag att den redaktionella inriktningen på Fotosidan går mer mot tekniska prylar än mot ALLT DET ANDRA som sker i fotovärlden. Det finns så många böcker, utställningar, workshops, föreläsningar, fotografnyheter man kan få fram. Men det förutsätter ju också hur den redaktionella sammansättningen ser ut.

Ibland kom det något, men det blir bara någon procent (promille?) av allt. Sedan saknar jag även djupare porträtt av spännande fotografer.

Märk väl; detta är om Fotosidan, inte mot Fotosidan Magasin.

Visst kan man ha mer bilddiskussioner, mer fotoskolor - men det är inte det jag i första hand saknar.

Mvh Terje
  #32  
Gammal 2019-10-26, 18:15
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
fotobollfoto skrev: Jo det fotograferas och publiceras mer än någonsin. Men idéer om komposition har inte förändrats. En av de vanliga ljussättningarna är sedan Rembrandts dagar!

Jag säger inte att jag också kan sakna diskussioner om den andra sidan av fotoämnet. Men jag gav en möjlig förklaring till att tekniksidan är störst.

En annan sida är den juridiska och etiska sidan. De diskussionerna blir nog vanligare och vanligare ytterligare en tid.
Idéer om komposition har visst ändrats, även rätt så mycket. Om vi går vidare från de mer klassiska grunderna som står i fotoläroböckerna. Även ljussättningar och färganvändning har gjort stora förändringar.

Sedan ser jag till fotovärlden i stort, som läget är nu på Fotosidan tycker jag ”ankdammen” verkar minska i storlek - och alltmer i fotovärlden hittar mot andra kanaler. Om jag får sticka ut hakan lite extra och sätta det på sin spets.

Jag tror att det med att tekniksidan är störst, är en av de största myterna inom fotomiljön. Varför minskar aktiviteten på Fotosidan (min känsla) - och varför har många fotoklubbar vikande medlemstal?

Jag brukar ofta jämföra med musikbranschen; tänk om tidningen Sweden Rock Magazine mer skulle handlat om nyheter om gitarrer, trummor, bashögtalare och datorprogram för bästa mixningen - än som nu om musikartister, skivor och skivsläpp och konserter. Hade den tidningen haft lika många läsare?

Varför är Instagram så stort? För att vi fotograferar mindre? Där finns det ju bilder i extrema mängder; oftast av låg kvalitet - men det är fotografier från mängder av entusiaster.

Mvh Terje
  #33  
Gammal 2019-10-26, 18:22
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
Makten skrev: Alltså, du är ju en av dem som inte skriver nåt. Kollade din profil; 319 inlägg. Inga blogginlägg, 10 bilder. Är det inte bara att börja diskutera själv, eller hade du tänkt att nån annan ska sköta den saken så att du kan läsa?

Men visst, forum i allmänhet är på utdöende på grund av facebook och andra sociala medier. Vilket för mig är ganska obegripligt eftersom publiken där är en helt annan och förutsättningarna inte optimala (sönderkomprimerade bilder till exempel).

För mig är tekniken det intressanta att diskutera. De bilder jag vill ta vet jag redan hur jag ska åstadkomma, så där finns inget direkt intresse för diskussion. Vet ej om andra funkar likadant, men det handlar förstås om i vilken genre man håller till.
Att det inte blivit mer foruminlägg, beror på att jag sällan hittar intressanta trådar att skriva i. Märk väl, jag har även startat ett flertal som berör den samma problematiken tidigare. Att jag inte publicerat flera bilder är för att det diskuteras för lite bilder, så för närvarande tycker jag inte det är lönt. Dessutom har jag lämnat flera kommentarer än jag fått. Bloggar gör jag inte på fotosidan, men väl i en egen blogg där jag är synnerligen aktiv.

För närvarande tycker jag inte Fotosidan är en tillräckligt intressant plats att lägga ned extra tid på. Men jag haft flera medlemskap genom åren (från 2002) så jag har tillsammans genom dessa skrivit mycket och publicerat mycket bilder här på Fotosidan. Det tror jag nog många kan skriva under på, åtminstone bland de som varit medlemmar här en längre tid.

Mvh Terje
  #34  
Gammal 2019-10-26, 18:26
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
ctlindsten skrev: Håller med dig Terje. När jag träffar andra fotografer och fotar natur, då diskuterar vi nördigt vad vi vill fota den dagen och vad vi har fotat nyligen, det är ju skitskoj.

I fotocommunities är det en bristvara verkar det som ibland. Bara prylsnack.
Här också träffat många fotografer ute i naturen genom åren, ibland också grupper av fotografer. Det kan bli många djupa, men också roliga och stundtals utflippade diskussioner. Inte minst är det många roliga minnen.

Tyvärr kan det ofta också bli ”jämföra-utrustningsdiskussioner”, och då drar jag mig alltid undan och väljer att fotografera istället. 😉

Mvh Terje
  #35  
Gammal 2019-10-26, 18:27
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
pdahlen skrev: Har den senaste månaden lånat hem massa böcker från biblioteket i riktning mot lite mer kreativ naturfoto, faktiskt var en bok från Terje med där.
Hehe, hoppas du gillade boken. 😊

Mvh Terje
  #36  
Gammal 2019-10-26, 18:31
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
martinot skrev: Håller med min name till 100%.

De flesta som klagar på det som diskuteras, antingen att det diskuteras fel saker, eller att man hellre borde diskutera mer om annat - är oftast de som aldrig eller mycket sällan bidrar med något själva.

Sitt inte passiva och vänta på att alla andra, eller någon annan, skall göra allt jobb...

Sätt i gång och posta i forum, bloggar och bildkommentarer om sådant ni själva vill ha diskussion om - istället för att bara vara så negativa och klaga på alla andra.

Klart mycket mer konstruktivt! 😊

Det värsta (både här, och i verkligheten) är enligt mig de som alltid/ofta klagar på allt och alla, men ytterst sällan själva bidrar med något.
Jag är normalt inte den gnälliga typen, är mer positiv till allt här i livet. Men ibland måste man få sticka ut hakan; då jag gärna vill ha en betydligt intressantare och roligare Fotosidan!

Annars gör jag så gott jag kan, uppmärksammar också andra direkt när de gör liknande försök. Men det känns svårt att skapa större förändringar. Då måste många fler börja agera här på Fotosidan; både bland medlemmarna och i redaktionen.

Mvh Terje
  #37  
Gammal 2019-10-26, 18:55
fotobollfoto
 
Medlem sedan: jun 2017
Inlägg: 2 787
Terje H skrev: Idéer om komposition har visst ändrats, även rätt så mycket. Om vi går vidare från de mer klassiska grunderna som står i fotoläroböckerna. Även ljussättningar och färganvändning har gjort stora förändringar.
[...]
Kan detta ha med att göra att den digitala tekniken ger så många fler möjligheter att prova sig fram jämfört med hur det var för femton år sedan?

Sociala medier har dessutom förändrat förhållandet mellan självporträtt och andra bilder. Förr var väl självporträtt en på tusen bilder eller så. Nu är det nog nittionio av hundra.

Men hur menar du att komposition, ljussättning och färg har ändrats? Kan du ge exempel?
  #38  
Gammal 2019-10-26, 19:02
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
fotobollfoto skrev: Kan detta ha med att göra att den digitala tekniken ger så många fler möjligheter att prova sig fram jämfört med hur det var för femton år sedan?

Sociala medier har dessutom förändrat förhållandet mellan självporträtt och andra bilder. Förr var väl självporträtt en på tusen bilder eller så. Nu är det nog nittionio av hundra.

Men hur menar du att komposition, ljussättning och färg har ändrats? Kan du ge exempel?
Imperfect is perfect, en fras som framstår som ett mer modern tankesätt. Ljussättningar med höga kontraster/extrem blixt i dagsljus. Färgskalan har ju i synnerhet i det digitala gett möjlighet till kombinationer som den analoga filmen inte kunde ge.

Bara några snabba exempel. Dina frågor behöver egentligen målas ut i längre och mer förklarande texter, av fotografer för fotografer. Men det är inte många fotografer som skriver om detta, kanske för att det är få som frågar (kanske för att de inte vet om detta och därför behöver fråga).

Mvh Terje
  #39  
Gammal 2019-10-26, 19:34
MattiasL
 
Medlem sedan: sep 2001
Inlägg: 3 168
En välbehövlig spark i baken för undertecknad att blogga mer om bild. Utmaningen antagen.
__________________
Mattias
  #40  
Gammal 2019-10-26, 19:39
Terje H
 
Medlem sedan: okt 2013
Inlägg: 366
MattiasL skrev: En välbehövlig spark i baken för undertecknad att blogga mer om bild. Utmaningen antagen.
Suveränt! Ser jag fram emot. 😀
  #41  
Gammal 2019-10-26, 19:40
Abe Normal
 
Medlem sedan: mar 2014
Inlägg: 1 698
Det kanske är så att forumet har hittat sin form och medlemmarna diskuterar de frågor som känns angelägna. Att diskutera konstnärskap, göra bildanalys, vad man vill med det man gör osv är svårt att göra in public tycker jag. Jag gör det gärna, men med dem som jag har ett förhållande till. Att diskutera på djupet handlar om tuning och vilken roll man går in i.

Jag har sett gamla trådar på FS med nått slags ”masterförhållande”, tyckte mest det såg konstigt ut och kändes godtyckligt.

Ibland dyker det upp fotografer som blir underlag till diskussion på FS. Min uppfattning är de kommunicerar med sin följare på utställningar och workshops, men inte på forum.

Det finns också medlemmar som aktiva på bildsidan och där förs det samtal.
  #42  
Gammal 2019-10-26, 20:00
Ventures
 
Medlem sedan: apr 2007
Inlägg: 2 227
Just det. Det handlar bara om prylarna men inte mycket om vad de ska användas till. Antar att artiklarna har en viss sponsring när de handlar om olika fabrikat. Något så mossigt som fotograferandet i sig ger inget klirr.
Att lägga upp bilder på fotosidan är också mindre intressant då det är uppenbart att nästan ingen tittar på dem ändå.
Forumet kan vara underhållande med något guldkorn ibland som den här tråden.
Det är väl därför man hänger här gissar jag.
  #43  
Gammal 2019-10-26, 20:13
fotobollfoto
 
Medlem sedan: jun 2017
Inlägg: 2 787
Terje H skrev: [...]
Bara några snabba exempel. Dina frågor behöver egentligen målas ut i längre och mer förklarande texter, av fotografer för fotografer.[...]
Mvh Terje
Varsågod - måla ut!

Att moderna sensorer, skärmar och skrivare har gett oss mer färg att leka med tycker jag hör till utrustningsfrågor.

Blixt i fullt dagsljus, ja så gjorde man i början av förra seklet också.

Men det finns nog något konstnärligt fototekniskt som du vill prata om som jag inte förstår (ännu). Så måla på så kan det nog bli en givande diskussion.
  #44  
Gammal 2019-10-26, 20:18
Abe Normal
 
Medlem sedan: mar 2014
Inlägg: 1 698
Man ska inte underskatta den sociala dimensionen av ett forum. Att umgås och ha det trevligt ihop är nog en viktig aspekt tror jag. Kunskapen finns där ändå, den är bara en knapptryckning bort.

Att diskutera förhållningssätt är jättesvårt, det är mycket lättare diskutera ämnen som är mätbara, tex sensorer. Jag tror det handlar mycket om det, sen är vi på olika nivåer i vår egen resa, vilket gör det ännu svårare.
  #45  
Gammal 2019-10-26, 23:48
larjo
 
Medlem sedan: feb 2005
Inlägg: 464
Konstuktiv bildkritik tycker jag är svärt att få, både här på FS och andra ställen såsom flikr. Man får en tummeupp eller kommentar som "fin bild". Ger man konstruktiv kritik så blir många sura och tycker man är negativ.
Vill man lära sig något nytt så letar jag hellre på youtube än här på FS.
Besvara

Bokmärken

Ämnesverktyg
Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:13.Tether Tools Air Direct Wireless Tethering System