Annons
  #1  
Gammal 2007-01-16, 12:25
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
K-objektiv och K10D Ljusmätning
Var o testade med K10D tillsammans med ett chinon 28mm och ett pentax SMC 1,8 55mm. (manuella fasta objektiv)
När man trycker ner gröna knappen för ljusmätning så stämmer inte värdena beroende på vad du har för bländarförval.
val 1,8 rätt ljusmätning, bländare 16 överexponering.
Tog snabbt lite bilder utanför arbetsplatsen för att illustrera.
bländare 1,8
Bifogade bilder
  #2  
Gammal 2007-01-16, 12:27
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
bländare 8
Bifogade bilder
  #3  
Gammal 2007-01-16, 12:28
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
bländare 16, givetvis har jag mätt om ljuset för varje förändring på bländarringen
Bifogade bilder
  #4  
Gammal 2007-01-16, 12:39
quarc
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 2 652
Idé
Kan det vara så att man optat snabbheten lite för mycket på K10 så att bländaren inte riktigt hinner stänga innan bilden tas. Om så är fallet borde oskärpecirklarna vara lite extra luddiga eftersom bländaren rör sig medan bilden tas. Det kan ju också vara så att bländarna är lite tröga på dina objektiv, men osannolikt att ha exakt samma problem med båda. Troligare är nog att när de optade upp till 3.3 bilder per sekund, så gav de inte bländaren tillräckligt med tid. Detta är något de i så fall borde kunna fixa i en mjukvarurelease. Om man fotar med M eller A kanske man kan nöja sig med 2-2,5 bilder per sekund. Om det nu är det som är problemet.
  #5  
Gammal 2007-01-16, 13:04
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Du kan ha rätt där.
om jag inte tänker helt fel så mäter kameran att det är lite mörkare än vad det igentligen är. Dvs att när man väljer att trycka ner gröna knappen så blir mätvärdet rätt. (ska kolla detta med en ljusmätare). men när bilden tas så hinner inte slutaren med ?
Ska kolla med en K100D om samma sak händer där. Låter kanske lite långsökt men värt at prova. Har en bunte med fler objektiv som jag ska testa på hemma.
OBS! inomhus så märker man inte så stor skillnad.
  #6  
Gammal 2007-01-16, 13:26
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Testade att ta inomhus med iso 100. bländare 16 kommer jag upp i 1.5s i exponeringstid. =överexponering

Tillräckligt lång tid för att hastigheten på bländarna inte ska spela någon roll.

Även bländare 4:a och en tid på 1/15s =rätt exponering.

Det blir helt enkelt fortfarande överexponerat på höga bländartal
  #7  
Gammal 2007-01-16, 15:53
BoEk
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 121
Jag var tvungen att testa mina manuella Pentaxobjektiv (har 10 st. med olika brännvidd, Pentax-M och Pentax-A) när jag läste om Fredriks problem. Jag har en K100D. Min exponerade exakt på största och minsta bländare. Du skrev om någon grön knapp, men det har inte K100D, men funktionerna måste annars väl vara densamma. För att använda manuella objektiv måste man ändra i menyn, dels ”Anv. av bländarring” samt också ”Förh. granskn metod” och sedan då justera exponeringsvärdet till 0.0 med avtryckarvredet mot bländarringsymbolen. Funktionsväljaren måste naturligtvis stå i ”M”.
Så fungerar det på K100D, borde vara samma på K10D. Men det känner du säkert till. Du får väl lämna in kameran om den överexponerar så mkt.
  #8  
Gammal 2007-01-16, 16:37
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Tack Gunnar för ditt engagemang. När jag testade K100D så upplevde jag inga problem med detta. Ska göra om inställningarna och testa ikväll. Eller imorgon i dagsljus då det visar sig mycket mer. Vad gör förhandsgranskningen för skillnad på exponeringen mer än att det visas en bild på baksidan om jag väljer läge 2 (LCD) och i läge 1 (sökaren) får jag en anvisning om jag ligger + -


Testade lite och förstod vad du menade med ett i sökaren ställa så man landar på 0,0 (man håller fast ringen så bländaren är nere, under den tiden visas en mätare i sökaren.)

Men kameran landar på 0,0 när man har mät ljuset en gång mot objektet.
Eller tänker jag fel? Bör man på något sätt stämma av på något mer sätt ?
Idag så trycker jag ner gröna-knappen (ael på K100D) och sedan på avtryckaren.


Ska läsa lite mer i manualen om det är något som jag missat.
Skönt att höra att det inte är några problem för dig.. då finns det hopp :-)
  #9  
Gammal 2007-01-16, 16:44
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Efter att ha läst ditt inlägg en gång till så funderade jag en stund. När jag testade K110 så hade vi programerat om ael-knappen så den slöt bländaren och ljusmätte. Det verkade fungera varje gång.

Man kan ju även göra den krångliga vägen att hålla inne ringen kring avtryckare(bländaren slår ner) justera in ljuset med ratten till det blir 0,0 i sökaren och sedan trycka av.
Men ska man verkligen behöva göra så?

Det slog mig alltså att man kan göra på två sätt.

På pentax hemsida står det att man behöver bara programera om ael-knappen på K110
  #10  
Gammal 2007-01-16, 16:48
quarc
 
Medlem sedan: sep 2003
Inlägg: 2 652
storm skrev:
Testade att ta inomhus med iso 100. bländare 16 kommer jag upp i 1.5s i exponeringstid. =överexponering

Tillräckligt lång tid för att hastigheten på bländarna inte ska spela någon roll.

Även bländare 4:a och en tid på 1/15s =rätt exponering.

Det blir helt enkelt fortfarande överexponerat på höga bländartal
Jo, det borde ju visa att min teori inte riktigt håller. Åtminstone borde ju den bilden vara betydligt mindre överexponerad än den med kortare tid. Såvida inte bländarna i dina objektiv är rejält söliga.
  #11  
Gammal 2007-01-16, 20:47
BoEk
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 121
Jag citerar dig Fredrik, ” Man kan ju även göra den krångliga vägen att hålla inne ringen kring avtryckare(bländaren slår ner) justera in ljuset med ratten till det blir 0,0 i sökaren och sedan trycka av. Men ska man verkligen behöva göra så?”
Ja, det är nog enda sättet p.g.a. att objektivet kan ju bara överföra bländarinformationen mekaniskt. För att kameran skall få veta vilken bländare (eller rättare sagt hur mkt. ljus som kommer genom bländarringen, för kameran får aldrig uppgift vilken bländare det är) den är inställd på, måste kameran alltså mekaniskt, kontrollera detta och det gör man genom att föra ”OFF/ON” – vredet max medsols och ha den inställd på ”Optisk förh. granskn.” och ”Anv. av bländarring tillåten”.
Ta av objektivet och se hur den lilla svarta armen, som skall påverka objektivets lilla arm fungerar, när du för vredet fram och tillbaka, så förstår du funktionen. Fungerar precis som de gamla analoga kamerorna. Fördelen är ju också att man samtidigt har koll på skärpedjupet när man bländar ner.
Hoppas dina bilder kommer att bli rätt exponerade.
  #12  
Gammal 2007-01-16, 21:19
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Gunnar /
Jo självklart, jag tror vi pratar om samma sak. Men vi kanske missförstår varandra. På K110D så är det förmodligen smidigare att ställa om ael-knappen i service menyn. Så när man trycker på den så åker lamellerna i bländaren ihop och ljusmätaren reagerar. istället för att använda sig av ringen kring avtryckaren varje gång och vrida på tidsautomatiken.
Nåiallfall ska testa lite olika objektiv imorgon i dagsljus då skillnaden i vanlig hemmamiljö med lite bygglampor inte märker så stor skillnad på exponeringarna. Inte så stora som dagtid (tidigare bilder)
Det är inte det första systemkamerahuset som krånglar för mig och inte det första objektivet som jag skruvar isär och servar. Men ska se ikväll om det föreligger skador på det mekaniska i objektiven.
Jakten går vidare för något skumt är det med exponeringarna. Livet är härligt nästan jämt

Senast redigerad av storm den 2007-01-16 klockan 21:25.
  #13  
Gammal 2007-01-16, 21:27
BoEk
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 121
Okey, låter bra. V.g. rapportera vidare sen, hur det går.
  #14  
Gammal 2007-01-16, 21:33
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Glad
Absolut, och jag är mycket tacksam till att du hade möjlighet att testa med dina objektiv. Det ger hopp om ljuset i tunneln (bokstavligt talat) :-)
  #15  
Gammal 2007-01-17, 09:53
storm
 
Medlem sedan: apr 2003
Inlägg: 239
Har nu testat 4 objektiv till. Ett takumar 135 mm, ett chinon 135mm (mint condition) ett 40mm (pannkaka) och ett 50mm

Alla visar samma tendens.
När jag testade i hemmamiljö under en skrivbordlapma och med hjälp av en 200W arbetslampa så märker man nästan ingen skillnad på exponeringarna. Utan det är idag som den stora skillnaden är i dagsljus. Då uppträder alla objektiv likadant.
Trodde först att objektiven var lite sega. Speciellt 28mm Chinon känns lite seg på slutarpinnen och har förmodligen inte använts på länge.

Gunnar: testade du i dagsljus/solljus mellan liten och stor bländare ?

Ska låna ett nytillverkat orginalkitobjektiv för att se om felet ligger i kameran.
Är det ingen annan som har samma problem med gamla gluggar ?
Besvara

Bokmärken

Ämnesverktyg
Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:12.



Elinchrom ELM8