Annons

UV-lampa

Produkter
(logga in för att koppla)

Pingo

Aktiv medlem
UV-lampor används bland annat till att belysa fotoresist, vid framställning av kretskortsmönster.

Så, villl du ha kraftiga UV-lampor eller UV-lysrör kolla med elektronikgrosister typ ELFA.

Nu talar jag om RIKTIGA UV-lampor inte diskobelysning.

/Pingo
 

mårten

Aktiv medlem
lampan skulle vara till att exponera saltpapper, ett gammalt ädelförfarande. det är inga vetenskapliga tester jag ska göra, men en lampa som ger en och samma våglängd och styrka hela tiden är ju att föredra.

helst en lampa som kan monteras i stativ. vad tror ni en kan kosta?
 

Platypus

Aktiv medlem
Jag har några gamla sollampor som jag hittat på loppisar. Har betalat 15-50 kr för dem. Borde inte vara omöjligt att hitta. Det kan ta lite tid, men plötsligt snubblar man över en. Du kan ju alltid sätta in en annons. Lycka till!
 

mårten

Aktiv medlem
tack för tipset. att annonsera skadar ju inte.
har du använt loppislamporna till dina ädelbilder? är ljuset konstant? blir lamporna varma?
 

Platypus

Aktiv medlem
Cyanotypin som är upplagd bland mina bilder är gjord med 15-kronors lampan. Alla uv-lampor jag sett blir varma (speciellt sådana med inbyggd infravärme...). När jag gick en gummitryckskurs sade vår lärare att man skulle sätta på lampan ett tag innan den skulle användas för att ljuset skulle hinna "stabilisera" sig. Avstånd, tid etc får man prova sig fram till.

Jag har aldrig provat på saltpapper -- har du lust att berätta om dina erfarenheter?
 

mårten

Aktiv medlem
aha. jag har varit bortskämd med en riktig lampa, för vetenskapliga experiment. på den kunde man till och med välja våglängd.

mina saltpappersexperiment var mitt projektarbete i trean. nu slutar jag ju skolan, och det är därför jag behöver en egen lampa.
om du vill ha en kopia av texten så maila gärna din postadress till mig. texten är skriven så att en nybörjare ska förstå, men du kan säkert få ut något av den också.
 

Platypus

Aktiv medlem
Oj, du har alltså haft en lyxlampa och gått vetenskapligt tillväga :) Spännande! Såg att du använt skrivare + overheadpapper -- tycker du att det fungerar bra? Har själv inte kommit mig för med att prova det.
Har mailat min adress till dig.
 

mårten

Aktiv medlem
Jag har fått tag på en lampa nu. 79 kronor på Clas Ohlson. Artikelnummer 32-6409. Jag har inte hunnit testa den ännu, men ljuset är starkt. Verkar bra. Sitter i vanlig E27-sockel.
 

Lasse Mellberg

Aktiv medlem
uv - lampa

Det finns många olika lampor och solarier som kan användas som uv- belysningen. men de varierar hela tiden i våglängdsområde. Enda sättet att kontrolera uv- ljuset och få samma exponeringstid
gång från gång är att använda sig av metallhalogenlampor - kvicksilverlampor -( de återvinns hela tiden!) Min ljuskälla har en mätare som hela tiden mäter och justerar exponeringstiden. Jag ställer in den på t.ex 1000 enheter i exponering och sen går den klockan fortare eller saktare beroende på var lampan är i sin livscyckel. De lampor vi använder på Biskops Arnö har en uv-livslängd på 400 - 600 timmar.
Detta med uv-ljus är en hel vetenskap och sen är ju neggen olika också .....
 
ANNONS