Annons

Tokina 12-24mm F4 PRO ver I vs II

Gnutte

Aktiv medlem
Hej

Tänkte höra om någon har upplevt skillnad mellan gamla Tokina AT-X 12-24mm F4 PRO DX & nya Tokina AT-X 12-24mm F4 PRO DX II AF.

Mer om AF känns snabbare på II & hur motljusegenskaperna är. Har försökt läsa mig till detta från andra ställen men det handlar mer om gamla. Hade ett Tokina 11-16 2,8 bara någon dag innan jag var tvungen att sälja det pga andra planer. Nu tänkte jag spara ihop till ett vidvinkel igen. Är helt inne på Tokina men det är frågan om jag verkligen behöver 2,8 hos 11-16. Den gamla 12-24 känns väldigt prisvärd du jag läst Rockwell,s genomgång mellan den gamla 12-24 mot Nikon 12-24, Sigma 10-20 & Tamrons.

Kommer prova på en del landskap & även fota byggnader i gamla stan mm. Men kommer även vilja prova det på någon crossbana riktigt nära som jag inte kunnat riktigt med mitt Sigma 18-50 2,8. AF verkar vara tillräcklig snabb på 12-24. Så vad säger ni?
 

dumbo

Aktiv medlem
Jag har inte heller lyckats läsa mycket om den nya versionen av Tokinan. Den gamla versionen har en hyfsat stor användarskara och i stort sett alla (inklusive jag själv) verkar väldigt nöjda med den. Jag tycker faktiskt inte heller att motljusegenskaperna ställer till med så mycket problem på den.

http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/ljungv2.jpg
http://motljus.no-ip.org/gallery/albums/landscapes/saeroe.jpg

Visst kan man se effekter av sitt handlande om man fotar rakt in i solen mitt på dagen men...
http://motljus.no-ip.org/bilder/tokina_12-24/04_color.jpg


Vad gäller AF-hastighet så kan jag eg inte uttala mig då jag kör Nikon och den gamla använder kamerans motor och är mycket snabb. Generellt brukar ju objektiv med små DC-motorer vara lite långsammare, men jag tror knappast att det är något problem ändå, på en vidvinkel. Det är så lite som ska flyttas och så korta sträckor, plus att man har ganska långt skärpedjup...

Och nej, jag ser personligen ingen jättenödvändighet i f/2.8 på så korta brännvidder, och skulle hellre välja det större zoomomfånget på 12-24:n, men hade min 12-24 haft f/2.8 och inte varit mycket större eller dyrare så hade jag såklart inte varit ledsen... :)
 
ANNONS