Annons

småbild vs mellanformastobjektiv

Produkter
(logga in för att koppla)

Liza

Aktiv medlem
Har sökt i forumet och blir ändå inte riktigt klok på skillnaden mellan småbilds och mellanformastobjektiven. Frågan uppkom då jag av en händelse läste HBL broschyr om ny Xpan II där det står att kameran har mellanformatsobjektiv med dess fördelar på småbildsfilm. Förutom förmågan till panoramaformatet - är det någon skillnad?
 

janne ö

Aktiv medlem
mellanformatsobjektiv

Det måste väl vara den skillnaden att mellanformatsobjektivet har en större bild cirkel, eller vad det heter. Där det är skarpt. Utt i perferin är det ju inte samma skärpa och den delen utnyttjas ju inte till en småbilds, endats då man använder pannorama.

Så måste det väl vara.
 

steinick

Aktiv medlem
Alla objektiv som tillverkas av cirkulära linser ger en cirkelformad bild. Cirkelns storlek bestäms av objektivets konstruktion. För att teckna ut filmformatet måste det rymmas inom bildcirkeln (annars blir hörnen svarta). Filmformatets diagonal är måttet på minsta bildcirkeln.

För småbildsformatet (24x36 mm) är diagonalen 43,3 mm, men för XPan (24x65 mm) är den hela 69,3 mm. Det är samma storlek som fordras för att teckna ut 6x4,5 (minsta mellanformatet).
 
ANNONS