Annons

Ica Halloh 510 + Nagel 33 bladfilmskassett?

Produkter
(logga in för att koppla)

blj

Aktiv medlem
Äger en Ica Halloh 510 kamera avsett för rullfilm 8x10,5cm negt.
Kodaks beteckning nr 107 på filmen introducerad 1898.Byggdes även för att använda plåtar och bladfilm 9x12.Dr Krugeners konstruktion.Ica A-G Dredsen byggår 1928?Objektiv Ica.Akt-Ges.
Doppel-Maximar 1:6,8 f = 13,5cm bl:6,8-36 Slutare B-T 1sek-1/100delssekund.Trådutlösar uttag,primasökare ingen ramsökare.
Mattskiva med uppfällbar skärm,inget bakstycke för bladfilm
följde med men äger en Nagel 33 9x12cm och det verkar vara standart mått på bakstyckesfalsarna provat mattskivan på Nagel
33:an och bakstycket från Nageln på Ica 510:an.Det är ett Voigt-
länder bakstycke bredden på öppningen bak är 7,5cm troligen
för bladfilm 6x9 ska se om det finns på nätet kasetter och bakstycke för 9x12 formatet bägge kamerorna funkar bra.Vikt980g.

Nagel 33 9x12cm vikt 1090gram.Tillverkare Kodak A.G Dr Nagel-
Werk Stuttgart.Objektiv: Jos.Scheider&co Kreuznach Xenar 1:4,5
f=13,5 Slutare Compur T-B-1-1/200delssekund Prismasökare och
ramsökare + ett bakstycke Voigtländer ingen mattskiva med men den passar från Ica 33:an.Är intresserad att testa dessa.
 

Bilagor

J. Patric

Aktiv medlem
Lycka till med att hitta plåtkassetter. De kan hittas ibland på t.ex. tyska eBay, men inte alltid lätt att finna med rätt fals. Voigtländer är ett säkert kort. Kodaks passar också. Om inte adaptrar för bladfilm medföljer, så kan du använda 1-1,5 mm plåt- eller glasskiva, i samma mått som bladfilmem, att ha bakom filmen i kassetten. Eller så kan du leta efter bladfilmsadaptrar på nätet. De kallas "film sheath" på engelska, och "Planfilmeinlagen/Filmhalter" på tyska.

ICA Doppel-Maximar är ett sexlinsigt objektiv, och säkert rätt bra.
 

blj

Aktiv medlem
Hej! Bra information då är det bara att kolla nätet och i nödfall prova med skiva bakom bladfilmen mvh/bo
 

blj

Aktiv medlem
Bilder Nagel 33

Testat Nagel 33 kameran 9x12 med Rada rullfilmskasett för 120 film 6x9cm negativ stl.
Kodak 125 Plus X film. Har fått tag i 9x12 kassetter ska använda dom till sommaren.

Mattskivan lite för mörk ska fixa en annan för att ställa skärpan bättre provade närbilder
men det blev ej bra.
 

Bilagor

blj

Aktiv medlem
Hej svejs.

Jag har en liknande kamera som Halloh. Den heter dock LLoyd. Inkluderar en länk till den. I kommentaren har en vän en scanning från en Zeiss katalog från tiden. :) Länkar en testbild jag tog i somras med. Hade ingen film hemma så jag sköt direkt på ett fotopapper och fick en negativ bild som jag scannade in och vände till positiv i PS.

http://flickr.com/gp/zewrak/rb4Urh

http://flickr.com/gp/zewrak/94D243
Hej! Sökte på nätet om Lloyd det är nog en liknande modell som Halloh 510 fast med Zeiss
objektivet i stället. Ernemann, ICA och Zeiss var nog i samma kamera familj under Dredsen
perioden.Fotot blev bra med fotopappret i stället för film.
 

J. Patric

Aktiv medlem
Strul i kameraindustrin.

"Halloh" var ett varumärke som tillhörde Dr. Krügener och "Lloyd" tillhörde Hüttig. De gick ihop med Wünsche AG och Carl Zeiss Palmos AG (tidigare AG Camerawerk Palmos) och bildade Internationale Camera AG (ICA) i 1909.

Under krisåret 1926 gick ICA ihop med Ernemann, Goerz och Contessa-Nettel under Zeiss och bildade Zeiss Ikon. (Contessa-Nettel var dessutom resultatet av sammanslagningen av Contessa Camerawerke och Nettel Camerawerk 1919, ett annat krisår efter första världskriget).

En del av de gamla varumärkena fortsatte under ICA, och sedan under Zeiss Ikon. Flera plåt- och rullfimskameror liknade varandra, men hade små skillnader som enklare eller bättre slutare, dito objektiv, förställningsmöjligheter och hur lågt bälgutdraget var.

Zeiss Ikon-kamerorna "Contessa", "Volta", "Trona" och "Tenax", objektiven Nettar och Sonnar m.fl, har namn som återanvändes från tidigare tillverkare.

Zeiss Ikon var för övrigt ett fristående företag och inte en del av Carl Zeiss Jena, så de fick snällt köpa in objektiven därifrån.

Sonnar var från början en fyrlinsig tessarkopia, och namnet var en lek med "Sontheim", där Hüttig hade sin fabrik. När Ludwig Berteles ljusstarka 1,5/50 Sonnar togs fram så motiverades namnet med att det var ljusstarkt som solen (Sonne).

Bayer (Aspirintillverkaren!) köpte upp Rietzschel som gavs till Agfa 1925 (båda under I.G. Farbenindustrie). Agfa, som tidigare tillverkat fotomaterial kunde då börja ge ut egna kameror. Objektiv som Apotar, Solinear och Trilinear, var rietzschelmärken.

Sedan fanns det ju fler tillverkare, som Balda, Nagel, Zeh, Welta m.fl. som tillverkade liknande kameror. Ibland utan märkning för de som gavs egna namn av grossisterna. Slutarna och objektiven köptes in från Zeiss, Schneider, ISCO, Rodenstock m.fl. och slutarna från Alfred Gauthier (Ibsor, Embezet, Pronto, Prontor) och F. Deckel (Compur och Compound), så det finns en uppsjö av liknande kameror med samma objektiv och slutare.

Nagel Kamerawerk grundades 1928 i Stuttgart av August Nagel (som tidigare med sin kompanjon Drexler hade grundat Contessa 1908) men köpte upp av Eastman Kodak Company 1931 och bildade Kodak AG. Kameran "Nagel 33" bytte då namn till Kodak "Recomar 33". Tre år senare, 1934, lanserades småbildskameran Retina.

Medge att man lätt får huvudvärk av den struliga historien? Jag måste i alla fall nu ta en Aspirin, fortfarande tillverkad av Bayer i Leverkusen, där Agfa en gång... Äsch.
 

blj

Aktiv medlem
Ägarförhållanden.

Bra då är det klarlagt om ägarförhållanden mm blev varse det när jag kollade Dredsen
tillverkarna av kameror.Håller med om risk för huvudvärk med att hålla isär de olika förhållanden.Tack för informationen.
 
ANNONS