Annons

Trolla bort skuggiga partier

Produkter
(logga in för att koppla)

d91-jal

Aktiv medlem
Se bilden
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm?set=lp&ID=113771

Bildtexten beskriver problemet. Hur bär man sig åt för att, om inte helt bli av med så åtminstone minimera skuggorna i bilden?

Har laborerat lite med gradient tool/luminosity men inte gjort några stora framsteg.

Skicka mig ett meddelande om ni vill ha bilden i ett större format för experimenterande.

Med förhoppningar om nya kunskaper!

/ Johan
 

Mozo

Avslutat medlemskap
Jag testade med att markera de båda "skuggade" områdena och lade 30-40 pixlar ludd på markeringarna. Därefter justerade jag det hela med hjälp av justeringslager och "Intensitet/kontrast". Jag fick hålla på några gånger tills det blev rätt okej. Det syns speciellt på vänster sida fortfarande, men det är bättre. Gör man det hela lite noggrannare än vad jag gjorde nu så går det absolut att få bort utan att det syns!
Du kan se mitt resultat här:
http://christer.fischier.nu/kaknastornet.jpg

mvh
 

sarnor

Avslutat medlemskap
Den i mitt tycke enklaste metoden är att använda verktyget skugga/dodge. Det är ett verktyg som fungerar på samma sätt som när man skuggar delar av bilden med händerna i mörkrummet, för att minska exponeringen.

Användningen är ganska enkel och rakt på sak, vi börjar med att välja hur stark effekt vi vill ha (prova med 10% som start) samt att det bara är mellantonerna vi vill justera. Sedan målar vi bara de mörka partierna i bilden med en lämplig storlek på luddpenseln, ju mer vi "gnuggar" desto ljusare blir bilden under penseln. Prova dig fram, det är faktiskt lättare att göra än att beskriva med ord. (Se här för ett exempel på användningen http://daniel.nordling.nu/bildredigeringsskolan/lektion2.html.)

För bästa effekt bör vi utföra behandlingen endast på luminanskanalen, vilket kräver att färgläget ändras till Lab-färg. Fördelen är då att vi inte påverkar färginformationen utan bara ljusheten. Men det går naturligtvis bra att använda verktyget i RGB-läget också, men då tappar vi färgmättnaden lättare.

Verktyget är även mycket användbart för att minska på störande vinjetering (mörka hörn).

/Daniel
 
ANNONS