Annons

kalibrering?

Produkter
(logga in för att koppla)

Fiora

Medlem
hej!
jag har ett litet bekymmer när jag framkallar mina bilder! de blir alldeles för mörka! de ser jättebra ut på min dator men i tryckt form blir det helt annorlunda! funderar då på om även mina bilder på fotosidan ser mörka ut för alla som ser på dem?
Undrar då om det kanske är ett kalibreringsprogram jag behöver?
mvh.camilla
 

Per S

Aktiv medlem
hej!
..........de blir alldeles för mörka! de ser jättebra ut på min dator men i tryckt form blir det helt annorlunda! .....
Undrar då om det kanske är ett kalibreringsprogram jag behöver?
mvh.camilla
Det här problemet har många råkat ut för. Här kan du läsa om vad det beror på. Bläddra ned till PRINTS TOO DARK?:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/two-displays.shtml

Man kan profilera skärmen (det bör man i och för sig alltid göra) så att den får rätt färger men inte blir för ljus, fast då kan skärmbilden istället uppfattas som väldigt mörk.

Egentligen ska man justera skärmen med hjälp av program eller mätinstrument, men det kan gå hyfsat med ögonmått och gratisprogrammet Montor Calibration Wizard:
http://www.hex2bit.com/products/product_mcw.asp#downloads

Ett sätt att lösa problemet är att prova sig fram, vilket är en ganska frustrerande metod. Ett annat sätt är att utnyttja eventuella hjälpfunktioner som kan finnas inbyggda i bildbehandlingsprogrammen. Jag vet inte hur det är i Photoshop eller Paintshop Pro, för att ta två av de vanligaste programmen, men den funktionen finns i Picture Window Pro. Sök på Monitor curves i dokumentet.:
http://ftp2.bmtmicro.com/dlc/Color_Management.pdf

Eftersom alltför mörka utskrifter är ett så vanligt bekymmer vore det intressant att höra om andra sätt att komma tillrätta med utskrifterna.

/Per
 
ANNONS