Annons

Kontointrång?

Produkter
(logga in för att koppla)

golodhir

Aktiv medlem
Är det någon som vet vad som gäller?

En bekant hade lagt upp ett antal bilder på sitt konto på internetleverantörens web-server för att en annan bekant skulle kunna titta på dem innan de skulle publiceras.
Bilderna var alltså inte publicerade på någon hemsida utan "förvarades" endast på servern.

En tredje person har då "rotat" igenom detta konto och hittat bilderna, denna tredje person skickade sedan ut länkar till dessa bilder till ett antal personer. Detta hade som resultat att en stor konflikt drogs igång bland dessa personer vilket inte var meningen.

Får man göra så?
Är det tillåtet att leta igenom andras konton efter information, bilder etc?
 

Damocles

Aktiv medlem
Ligger bilderna ute på nätet i en icke lösenordsskyddad area/sida så är dom allmänt tillgängliga, och därmed plublicerade, oavsett om det är på en sida eller inte. Då får dom skylla sig själva faktiskt. Sen om någon har hittat dom genom en sökmotor eller bara gått in på den webkatalogen betyder inte att han gjort intrång på kontot. Man kan stänga av directory browsing, men vissa isp'er ar det påslaget. Har man det avslaget måste man veta korrekt filnamn för att kunna få ner sidan. Men vem som helst kan tanka ner bilderna om inget speciellt gjorts för att skydda dessa.

Jag själv har flera areor, en som har udnernamnet /pub/ som tillåter vem som helst att rota runt, sedan har jag en annan area under resten av webservern, där måste man veta det korrekta filnamnet för att kunna ta fram filen, men vet man det är det öppet för alla. Dock kan man sätta lösenord på sådan också. Men allt som ligger på den arean av webservern som servas är publicerat.
 
Senast ändrad:

RolandM

Aktiv medlem
För att skydda sig mot oönskat gluttande av innehållet i kataloger som ligger på en webbserver så att listning av innehållet inte kan göras, kan lättast utföras genom att lägga upp en fil som heter "index.htm" eller "index.html". Den filen laddas i allmänhet när anrop görs till en katalog, vilket gör att fillistan inte visas.

Men som ovanstående skriver i strängen, så är matrialet tillgängligt för andra och det finns inget upphovsrättslagstifningen som förhindrar att enstaka kopior framställs för eget bruk, sedan spelar det ingen roll var de har förvarats. Bilderna var tillgängliga för allmänt beskådande och det gick bra att länka till dem, vilket inte är det samma som att framställa kopior, utan snarare en beskrivning över var bilderna finns.
 

dahlgren

Aktiv medlem
Det stämmer som föregående talare skrivt. Var nått sånt här uppe i media för en tid sen då en delårrapport läckte ut för tidigt genom att nån gissade filnamnet. den var inte länkad från sidan men låg på servern. Kommer inte ihåg vilket bolag det handlade om.
 
ANNONS