Annons

Inbjudan till seminarium i vrakfoto 13/11

Produkter
(logga in för att koppla)
SEMINARIET

För att stimulera och uppmuntra vrakfotografering så bjuder marinarkeologiska enheten MARIS vid Södertörns Högskola och föreningen P2-Svenskt Vrakskydd in till vrakfotoseminarium lördag den 13:e november i Södertörns Högskolas lokaler i Flemingsberg (Stockholm Syd).

Det är en gratis tillställning som består av en serie halvtimmesföredrag relaterade till undervattensfotografering av vrak, med avsikt att vara en inspirationsdag för fotointresserade på olika nivåer, både för totala nybörjare och erfarna fotografer. Tillställningen är inte en komplett utbildning, utan skall ses som en möjlighet att upptäcka nya områden relaterade till uv-fotografi, kunna få tips och råd, höra på intressanta föredrag, samt även träffa andra likasinnade personer.

Dagen börjar kl 09:00 och slutar kl 17:30, där i ingår även två kaffepauser och lunchpaus.
Innehållet presenteras på föredragslistan nedan.

Tillställningen är gratis och arrangeras utan vinstsyften.


ANMÄLAN

Glöm inte att du måste anmäla dig för att ha plats på seminariet eftersom antalet platser är begränsat.
Anmälan sker genom att mejla för- och efternamn till: vrakfoto@hotmail.com
Vid anmälan skickas en bekräftelse tillbaks, och inför seminariet så kommer kompletterande information skickas ut.

Läs mer om seminariet i kalendern på websidan www.dykarna.nu där vi fortlöpande uppdaterar informationen:
http://www.dykarna.nu/kalender/vrakfotoseminarium-1809.html
Viss ytterligare information finns även i forumsinlägget:
http://www.dykarna.nu/forum/vrakfoto-seminarium-i-sthlm-13-11-339056


FOTOTÄVLING

I samband med seminariet så kommer även en fototävling i vrakfotografering att avgöras.

Tävlingen är öppen för alla, och man får skicka in tre bidrag per person. En jury kommer att välja ut finalisterna, som man sedan besökarna på seminariet röstar på och en vinnare utses vid seminariets slut.

Se tävlingsregler i separat dokument nedan.

FÖREDRAGSLISTA VRAKFOTOSEMINARIET DEN 13:E NOVEMBER 2010

Vad får man ut av en PADI Digital Underwater Photographer-kurs
Föredragshållare: Micael Blume, Waterhouse
Det är en ny värld man ger sig in i när man börjar fotografera under vattnet, förutsättningarna förändras drastiskt och även om man är van fotograf känns det som om man börjar om från början. Var ska man börja och hur skaffar man sig den grundläggande kunskapen? PADI Digital Underwater Photographer ger en bra grund att stå på men man tjänar på att komma väl förberedd till kursen.


Att komma igång med vrakfotografering
Föredragshållare: Torbjörn Gylleus
En kompaktkamera med UV-hus har för många blivit en del av standardutrustningen vid vrakdykning. Att ta steget vidare till digital systemkamera kräver mer av fotografen, men öppnar samtidigt möjligheter till bättre bilder. Här får du ta del av erfarenheter och tips från fotografering med kompaktkamera och övergången till systemkamera samt vilka utmaningar man möter som vrakfotograf.


Fotografering i ljusa vatten
Föredragshållare: Mauritz Wahlqvist, uv-foto.se
Är det lättare/svårare att fotografera i ljusa vatten. Vilka utmaningar finns samt vad bör man tänka på? Tips och idéer byggda på egna erfarenheter.


Att lära känna sitt motiv
Föredragshållare: Jonas Rydin
Veta vad man fotografera och varför man fokuserar på vissa objekt för att nyttja dyktiden på rätt sätt.


Fotografering som arkeologisk dokumentation
Föredragshållare: Jim Hansson, Sjöhistoriska Museet
Tips och råd på typiska daterande detaljer på vrak som kan vara intressanta för marinarkeologer, arbete med fotostationer över tiden, samt att skapa vrakmosaik.


Titta, processa och tolka vrakfoto
Föredragshållare: Niklas Eriksson & Oscar Törnqvist, MARIS Södertörns Högskola
Föredraget syftar till att ge några exempel på hur fotomaterial kan bearbetas vidare för att på det viset bilda underlag för vidare arkeologiska tolkningar och analyser.


Bildredigering för undervattensfotografer
Föredragshållare: Micael Blume, Waterhouse
Att fotografera under vattnet är bara det en konst som kräver en hel del kunskap. Vad många kanske inte vet är att digital efterbearbetning kan göra underverk. Dagens digitalkameror lagrar stora mängder information där bara en delmängd används för att presentera bilden. Med hjälp av kunskap och enkla bildredigeringsverktyg kan man utnyttja all information och anpassa bilden efter förutsättningarna under vatten.
Under detta seminarium går vi igenom teorierna i den digitala bilden och hur vi med den kunskapen kan påverka bilden med lämpligt verktyg. Seminariet lämpar sig för alla som fotograferar under vatten oavsett hur avancerad utrustning man använder.


Fotografering utan naturligt ljus
Föredragshållare: Nicklas Myrin, Baggbodykarna
Varför söker vi oss till plater som är svåråtkomliga, kalla och mörka? Vi drivs av spänningen att få reda på vad som finns runt hörnet. Det finns en fantastisk värld under våra fötter, under bergen eller djupt nere i haven.. Detta fantastiska vill vi dela med oss av, men hur? Det är svårt att bara ta sig dit.


UV-fotografering i naturligt ljus
Föredragshållare: Jacob Selbing
UV-fotografering i naturligt ljus är en utmanande teknik i mörka svenska vatten, men kan i gengäld ge mycket fina bilder av en helt annan karaktär jämfört med fotografering med blixt eller belysning. Föredraget är mer teoretiskt och tekniskt orienterat, och tar upp de problem som man ställs inför, hur man löser dem, och hur man med olika knep får bästa möjliga resultat.


Teknisk dykning och vrakfotografering
Föredragshållare: Stefan Hogeborn, Oceanic Tech
Föredrag om vad du skall tänka på när du skall fotografera vrak vid tekniska dyk samt hur du integrerar din kamerautrustning med din techutrustning.



VRAKFOTOTÄVLING

Ta chansen att ställa upp i vår Vrakfototävling som vi håller i på seminariet. Bland de inskickade bidragen väljer en jury ut 5 finalistbilder. Dessa finalisters skrivs ut och visas upp under Vrakfotoseminariet den 13:e november på Södertörns högskola. Här får deltagarna rösta på sina favoriter. I slutet av seminariedagen räknas rösterna samman och vinnaren presenteras.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren fotograf är du välkommen att skicka in dina bilder. Har du tagit en bild du gillar? Då vill vi gärna se den! Du måste inte delta på seminariet för att delta i fototävlingen.

Tävlingen är öppen för fotografer på alla nivåer och du kan skicka in dina bilder senast söndagen 7:e november. Varje fotograf får skicka in högst tre bilder.

Bidraget skickar du in till: vrakfototavling@gmail.com


Kriterierna för att bilden ska accepteras är att den:

1) Föreställer ett vrak under vatten, i sin helhet eller i detalj. Både vidvinkel och makro godtas. Både med och utan modell godtas.

2) Att bilden är tagen i Nordiska vatten.

3) Att bilden inte redan vunnit pris i någon annan fototävling. Bilden får däremot ha deltagit i andra tidigare tävlingar.

4) Att bilden levereras med en upplösning som motsvarar 42x30 cm vid 200 ppi. (A3-format). Spara bilden som jpeg och komprimera den för att hålla storleken på runt 5mb. ( om bilden är i lägre upplösning, skicka in i alla fall, så får juryn ta ställning till bilden)

5) Att varje bild är märkt med fotografens för och efternamn. Utelämna dock Å, Ä och Ö. Har du flera bilder kallar du dem bara för ditt_namn.1 osv.



OBS!
Genom att skicka in din bild till tävlingen garanterar du tävlingsledningen att det är du som tagit bilden samt att du äger samtliga rättigheter till bilden. Du godtar också att om din bild går till final kan tidningen DYK komma att publicera denna i mindre storlek (understigande motsv. en 1/4-sida) i tidningen och på webben, i samband med ett reportage om seminariet och tävlingen. Detta utan att någon ersättning utgår. All annan publicering av bilderna får ske först efter överenskommelse med respektive fotograf.

Läs mer om vrakfototävlingen i tråden "Fotar du vrak?" på webbsidan www.dykarna.nu:
http://www.dykarna.nu/forum/fotar-du-vrak-339335

Ta chansen och visa upp dina färdigheter i tävlingen, och kanske få din bild publicerad i DYK om du kommer till final.
 
Tillägg

Vi hade nyligen ett avhopp bland planerade föredragshållare, så vi söker nu en ersättare med kort varsel då programmet ovan är tänkt att ha med ytterligare en programpunkt.

Så finns det någon här som är intresserad av att hålla ett halvtimmesföredrag så får ni gärna höra av er.
Vi kan tänka oss många olika fokus för det föredraget, och måste inte vara helt relaterat till just vrak eller uv-foto, exempelvis så skulle föredrag om kamerateknik, tips och råd vid val av kameror, jämförelse mellan olika filformat (för- & nackdelar), information om workshops/klubbar för fotointresserade, användadet av modell vid uv-foto, föredrag kring uv-fotoutrustning, mm.
Eftersom detta är en gratistillställning, så kan vi inte erbjuda någon ersättning, utan detta gör man i så fall av eget intresse, antingen för att det är kul eller för att man vill visa upp sig och sin verksamhet.

Jag jagar för närvarande med att försöka hitta någon ersättare och skulle behöva finna en omgående, så att vi kan fastställa programmet.
Ni kan nå mig via samma epost som man anmäler sig vrakfoto (at) hotmail.com

MVH
Pär Ahlgren
 
ANNONS