Annons

Hur fota i ljuset från en M$ Kinect?

Produkter
(logga in för att koppla)

A.Dent

Aktiv medlem
Med den nya "handkontrollen" till Xbox 360 så använder man hela kroppen som handkontroll. För att avläsa kroppens rörelser använder Kinect strukturerat IR-ljus. En fotograf på flikr har redan använt den för fotoljus. http://www.flickr.com/photos/audreypenven/sets/72157625454305998/with/5197391931/
Här är en liten flim som visar prickarna som projeseras.
http://www.youtube.com/watch?v=nvvQJxgykcU

Frågan är vad behövs för att ta bilder liknande bilderna på flikr? Jag vet att min gamla kompaktkamera ser IR-lysdioden på fjärrkontrollen. Men hur är det med systemkameror?
 

bengt-re

Aktiv medlem
På systemkameran utan modifieringar så går det inte så bra tyvärr, men man kan bygga om den genom att ta bort hotmirror och ersätta den med VIS-block filter istället så fungerar sökaren för synligt ljus och kameran fotar IR-ljuset enbart.

Enklare är att använda en svart/vit vision kamera då dessa oftast helt saknar hot-mirror. Ytterligare ett billigt alternativ är att ta bort hot-mirror ifrån en billig webkamera och sedan styra det synliga ljuset så att du får lagom blandning mellan IR-ljus och det synliga ljuset. Ett problem här är att optiken focuserar olika vid olika våglängder så det kan vara lite knepigt att få båda bilderna skarp - det problemet går hyfsat att lösa genom att sätta på en frontbländare på objektivet - inte idealiskt, men det ökar på skärpeljupet och upplösningen är ändå så pass låg att man kan leva med problemet som man får optiskt med lite för liten bländare.

Logitech hade tidigare en serie med kamror där hotmirror satt så att det var lätt att ta bort, vilka modeller som säljs idag där detta är enkelt har jag ingen koll på, men sök runt på nätet så hittar du säkert någon som har hittat en lämplig modell och som också talar om exakt hur man tar bort filtret.

Ännu billigare är att bara sätta ett VIS-block filter framför NIR-block filtret och utnyttja det faktum att många tillverkare har tämligen dåliga hot-mirrors i sina billiga lösningar. Ett exempel på hur det blir med en enkel mobilkamera:
http://www.flickr.com/photos/bengt-re/2664812776/
Nackdelen med den metoden är mycket dålig ljuskänslighet eftersom man filtrerar bort nästan allt ljus, men billigt och enkelt är det.



Lycka till !
 

dumbo

Aktiv medlem
Beror ju på vad du tänkt fota åxå och hur långa tider du kan acceptera (och såklart vilken kamera du har). Sen beror det så klart åxå på om du vill ha det synliga ljuset med eller inte och isf om att hitta nån balans mellan det synliga och IR-ljuset.
Jag gjorde en gång ett exepriment med min D70 där jag belyste mitt ansikte med en fjärrkontroll.
http://motljus.no-ip.org/bilder/alien.jpg
Bilden är 30s exponering där jag flyttat runt fjärren under exponeringen. Hade man haft mer (IR-)belysning som i bilderna du länkade till hade man ju inte behövt lika lång exponering. Dock så är ju D70:n en av de systemkameror som är "lite mer" känsliga för IR-ljus.
 

A.Dent

Aktiv medlem
Tack för ett teknikfyllt svar.
Får jag tag på en Kinect att låna så testar jag med Sony-kompakten. Annars får jag försöka ta bort hotmirror på någon kompaktkamera. Min nya Sony a33 går jag inte in och pillar i.

Jag tyckte effekten från de oändligt många prickarna gjorde en intressant effekt.
 
ANNONS