Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Leica III, hjälp!

Produkter
(logga in för att koppla)

endah

Medlem
Tjena!

Fick hem en gammal Leica III som min morfar ägde en gång i tiden, bra sugen att plåta lite men problemet är väl att jag vet absolut ingenting om Leica förutom att det är dyrt + husen är snygga.. :p

Hur som helst, kameran verkar vara i rätt fint skick men objektivet sitter som berget, går verkligen inte att skruva av, vad göra? Bländaren är riktigt trög den med.. , frågan är om jag inte gör något fel för det ska tydligen gå att skruva av möget.. tips? :)

Finns det något ställe i närheten av Malmö (kvittar var iofs.) där man eventuellt kan renovera en så pass gammal kamera? (om det nu är lönt dvs.)

Bifogar lite bilder på eländet för den som är nyfiken:

http://www.jedi.se/leica/DSC_0075.jpg
http://www.jedi.se/leica/DSC_0076.jpg
http://www.jedi.se/leica/DSC_0077.jpg
http://www.jedi.se/leica/DSC_0078.jpg

Mvh.

Johan.
 

Inkanyezi

Avslutat medlemskap
Det är smörjmedel som har beckat i bländarinställningen, så objektivet måste göras rent invändigt. Det är ett verkstadsjobb.

Objektivet går att skruva av, det är bara att ställa på oändligt, så att knappen snäpper in, och så får man ta i lite grann. Det har fastnat lite, men det släpper.

Kamerahuset kan också behöva en genomgång när det har varit med länge och särskilt om det har legat oanvänt, för att ridån ska gå jämnt och slutartiderna stämma.

KSC är en verkstad som kan ta hand om det, men det kan finnas någon verkstad närmre, kanske i något grannland.
 

Laphroaig

Avslutat medlemskap
Testa slutartiderna för att försäkra dig om att de är korrekta. Ofta brukar de långa tiderna sega och bli avsevärt längre än vad de ska vara.

Werner på Lp-foto brukar kunna åtgärda de flesta kamerabekymmer.

/Johan
http://www.mudride.com/blogg
 

Urr

Aktiv medlem
Elände, är väl inte rätt ord att använda när vi snackar Leica. Leitz-fabriken bjöd på finmekanik och bland det absolut bästa i optikväg som fanns att köpa när det begav sig. Kameran går att serva, går att använda. Så kommer det knappast att vara med vår tids elektroniska mästerverk om ett antal decennier. Jag vet bestämt att det finns en seriös kameraverkstad i centrala Malmö, dit du kan vända dig. Men kommer inte på rak arm ihåg vad de heter.
 

Graal

Avslutat medlemskap
Ser att det sitter en Summar 50mm på den. Skaffade själv en sån 30-tals-Summar för att få softade bilder med överstrålningseffekter, och det kan du nog också få? Så det är inget fel om bilderna blir mjuka i kontrasten. Själv tycker jag att det kan bli rätt snyggt för vissa bildtyper.
 

endah

Medlem
Hej!

Tack för alla svar och tips :) Jag får helt enkelt ringa runt och höra mig för. Vill helst inte skicka iväg kameran.

Har verkligen försökt att få loss objektivet men det går inte, rädd att jag kommer förstöra nåt om jag försöker länge till. Man får inge vidare grepp.

Stämmer fint, objektivet är ett Summar 50mm,

Mvh.

Johan.
 

Inkanyezi

Avslutat medlemskap
"Greppet" när man tar loss objektivet är den lilla armen som sticker ut och som man ställer avståndet med. När den har klickat in i spärrläget trycker man emot den och skruvar ur objektivet. Det är alltså den yttre snäckan som ska skruvas loss från flänsen på kamerahuset. Man kan ha gluggen inskjuten för att få grepp om rätt del.

Objektivet kan skjutas ihop i transportläge, och man drar ut det och vrider in det i en bajonettfattning där inne för att få det i fotograferingsläge. Den är fäst i kameran med en 39 mm gänga utan någon spärr.
 

endah

Medlem
Hmm, det hade ju fungerat fint om inte armen hoppade ur spärrläget.. , ställer till en del :p

edit. Såvida jag inte gör väldigt fel, är helt grön när det gäller Leica. :)
 

Inkanyezi

Avslutat medlemskap
Nej, du gör nog rätt om den hoppar ur spärrläget. Då har den fastnat rätt hårt. Man kan behöva ta tag med något verktyg i det lilla örat där spärren griper i för att få loss den, men man måste vara försiktig så att man inte har sönder något.
 

Harry Friberg

Aktiv medlem
Hej
När det gäller renovering eller genomgång av äldre kameror , så har du ovan fått ett bra tips
Werner på Lp foto, är en av de duktigaste och mest engagerade du kan få till hjälp

MvH
Harry
 
ANNONS