Annons

Westex, Cupido och Eumig C5

Produkter
(logga in för att koppla)

emilkjellin

Ny medlem
Hej, har fått några gamla kameror i arv och skulle vilja veta lite mer om dom...
Det är alltså en Westex, mer än så står det inte... en liten försynt lådakamera bara. någon som vet något mer om den??

Sen är det en Cupido, samma där, ingen mer info

Men den sista, det är en filmkamera för smalfilm... En Eumig C5 med all utrustning så som filter, handtag, klipputrustning projektor och duk...

Är tacksam för alla svar!

här finns bilder: http://emilkjellin.blogspot.com/p/ode-hus.html
 

J. Patric

Aktiv medlem
Lådkameran "Westex" vet jag inget om, men tillverkades säkert av Balda Werk och märktes om för en grossist som ville ha sitt eget namn på den. Har sett namnet på andra kameror från Balda. Tippar på 40-50-talet.


ICA "Cupido" (såldes också under namnet "Lloyd" i vissa länder) tillverkades av ICA (Internationale Camera AG) i Dresden under 1910-talet fram till 1926 då ICA gick samman med andra företag och bildade Zeiss Ikon. Tippar på att din kamera är från första hälften av 1920-talet.

Dubbelanastigmat Hekla är ett ganska bra fyrlinsigt objektiv. Bör vara mycket skarpt och fri från distortion. Linserna är dock inte antireflexbehandlade, så kontrasten blir inte den bästa om man fotar i riktning mot solen.

Slutaren är pneumatisk. De längre slutartiderna sköts av att en kolv pressar ut luften ur en cylinder. Slutaren tillverkades under namnet "Ibsor" av företaget Alfred Gauthier, Calmbach (AGC).

Det kan vara svårt att använda kameran idag, eftersom den tar 118-film som inte tillverkas längre.

Den finns med i ICA:s katalog från 1925:
http://www.cameraeccentric.com/html/info/ica_1.html
 
ANNONS