Annons

Tilt med m4/3

Produkter
(logga in för att koppla)

cocuyo

Avslutat medlemskap
Efter att ha väntat väldigt länge, har jag nu äntligen fått min tiltadapter från Peleng, och det är verkligen en trevlig liten leksak. Tillsammans med eitt M42-objektiv, från exempelvis Pentax, Pentacon eller Fuji, har man möjlighet att lägga skärpan efter valfritt plan enligt Scheimpflugprincipen.

Det lilla formatet är ganska krävande när det gäller optik, så jag gissar att bästa kompanjonen till den här lilla pärlan är ett SMC-Takumar 24 mm eller om man kan hitta ett Fuji i den brännvidden med EBC. Inget av de objektiv som jag har i lämplig brännvidd ger fullgott resultat ut i kanterna, även om man ganska väl kan se potentialen. För omvänd tilt funkar det så klart charmant, men det är inte riktigt vad jag är ute efter.

I korthet är det ändå så att man med adaptern får liknande möjligheter som med Nikons eller Canons tiltobjektiv; prestanda hänger i hög grad på vilken optik man sätter på. Det funkar bäst med ganska korta brännvidder, eftersom verkan med lång brännvidd, eller med långt utdrag vid närbilder, blir ganska liten.

Adaptern är mycket välgjord, med precisionsinställning av vinkeln genom att vrida en ring. Den kan vridas varvet runt, med klickstopp för var 15:e grad, så att man kan tilta åt vilket håll man vill. Maximal tilt är åtta grader. Priset hamnar slutligt en bit över tusenlappen med fraktkostnad och moms.

Bild på adaptern här.

Ett litet prov här. Bilden är tagen med Vivitar 28 mm 2,8.

Ett prov till, taget med 50 mm objektiv nedbländat till 2,8. Här kan man se att skärpedjupet i höjdled är väldigt litet.
 
Senast ändrad:

cocuyo

Avslutat medlemskap
Ojdå, pinsam felräkning där. Jag betalade 483,13 till Peleng för adaptern a 39 dollar och porto, och sedan klämde tullen mig på 133 kr i moms och posten ville ha 100 kr för sin hantering, så det blev 716 kr.

Ordern expedierades direkt, men den adapter de först skickade kom bort på posten. JAg reklamerade efter fyra veckor, och sedan hände ingenting, och så ingenting igen, bortsett från att jag fick svar. När jag inte hade fått någon adapter på två månader skrev jag igen, och då skickade de en som var framme på några dagar.

Jag skulle helst ha velat ha den i våras när jag tog massor av bilder på blommor, men bättre sent än aldrig. Nästa år kommer jag att kunna få alla vitsipporna skarpa samtidigt.
 
ANNONS