Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Är det någon som har erfarenhet av snöskor?

Produkter
(logga in för att koppla)

Kustbo

Aktiv medlem
Har ingen jätteerfarenhet men har iaf testat det och visst är det tyngre att gå med såna så de ska bara användas när det behövs, och det är ju i djup snö som Du sjunker ner i säg till låren eller ända så långt Du är kluvven.

Då är snöslor bra då de minskar "nersjunkningen" ofta blir det inte mer än knappt knädjupt beroende på snöns konsistens, sedan finns det flera olika typer av snöskor som är olika bra i olika lägen, tex små nästan fyrkantiga i skog så Du inte fastnar så illa med det som sticker ut främst bakåt, och sedan de mera traditionella USA/Kanada modellernasom är längre och större men också klarar större snödjup men kräver mer teknik av Dig att gå i och kan fasta mera i undervegitation om det är snårigt.

Kika lite här http://www.prisjakt.nu/kategori.php?b=841 sedan läs mera på tex USA forum om friluftsliv och jakt där är snöskor mera tradition än här så kunnandet är större.

Skidor funkar bra om det är lite hårdare snö så Du kan glida ovanpå den eller iaf bara sjunka lite, men är det ren lös djup snö så blir det att kliva och gå med skidor också och då kan snöskor vara effektivare då båda varianterna gör samma sak att fördela ut Din tyngd över en större yta för att minska sjunkdjupet.

Så försök att få låna ett par och testa om Du nu kan finna någon snö i vårt avlånga land.
 

Fredrik183

Aktiv medlem
Jag har bara gått kortare sträckor i kuperad och snårig terräng med snöskor. Då var de helt klart att föredra eftersom man inte glider i upp- och nerförsbackarna (snöskorna var utrustade med en effektiv broms), vilket man gör med skidor. Skidorna behöver då mer plats att manövreras, och är det då dessutom snårig och oländig terräng trasslar man lätt in sig. Upplevde dem som lätta och behändiga att gå med, man kommer lekande fram där det är en mardröm med skidor. Skorna var av oval typ och sjönk inte ner alls i snön, som var ganska fast.
 

Magnus Nyman

Aktiv medlem
Skidor och snöskor är bra i olika före.
Om du sjunker djupt i snön med snöskor så är skidor bättre val.
Jag använder försvarets gamla vita blixten med nya olskogens bindningar och snöskor från TSL take the high road.
Snöskorna bör vara av aluminiumram och ha gummiduk om du går i terräng där det finns sten och stubbar som sticker upp. Den andra typen av snöskor som helt är av plast bryts sönder om du trampar på en sten.

MVH
Magnus Nyman
 
ANNONS