NAS eller vad? - Fotosidans Forum
Annons
  #1  
Gammal 2012-02-14, 11:50
Elvez
 
Medlem sedan: okt 2004
Inlägg: 65
NAS eller vad?
Hej fotovänner!

Jag har en idé om att skaffa en ny lagringslösning för mina foto-/videoarkiv. Min tanke är att ha en nätverksdisk ansluten till mitt hemnätverk, åtkomligt för samtliga mina datorer, läsplattor, smarta telefoner och andra enheter som kan jobba mot nätverk.

Frågorna är:

Vad är ert tips? Är en renodlad NAS det bästa? Finns det NAS som även kan strömma bilder/video direkt till t ex TV utan inblandning av dator och fungerar dessa bra?

Eller är en NAS och t ex AppleTV en bra lösning för detta?

Alla tips välkomna!

PS. En fullskalig server är inget alternativ som jag ser det. DS.
  #2  
Gammal 2012-02-14, 12:02
atotowi
 
Medlem sedan: okt 2006
Inlägg: 2 489
En NAS med DLNA kan strömma video etc direkt till andra enheter med DLNA t ex TV.

Det finns många NAS med t ex FTP, WEB server, iTunes Server, DNLA osv så det beror väl lite på vilka behov man har...
  #3  
Gammal 2012-02-14, 12:11
Thulin
 
Medlem sedan: nov 2005
Inlägg: 68
Själv så köpte jag en Netgear ReadyNAS NV+ RND4000, har stoppat in 3st 2TB Diskar som körs i X-Raid.

Denna har jag då backup på mina bilder, och även Film/Tv/Musik på.

Mediat streamar jag till min Apple TV2 som är Jailbreakad så att jag kan köra XBMC, i min stationära dator har jag installerat en Mysql för att där lägga databasen för XBMC, så att det går att titta från flera ställen med samma bibliotek.

Allt funkar bra, dock så låter ju det en hel del från fläktarna i ReadyNasen, så den ska nog flyttas...

Dock så ska du nog inte "arbeta" direkt mot NAS:en med bilder osv... utan använda som backup

//Mikael
  #4  
Gammal 2012-02-14, 12:20
Grevture
Administratör
 
Medlem sedan: nov 2005
Inlägg: 5 699
Jag håller mig till lagringsfrågan ...

Elvez skrev: Hej fotovänner!

Jag har en idé om att skaffa en ny lagringslösning för mina foto-/videoarkiv. Min tanke är att ha en nätverksdisk ansluten till mitt hemnätverk, åtkomligt för samtliga mina datorer, läsplattor, smarta telefoner och andra enheter som kan jobba mot nätverk.

Frågorna är:

Vad är ert tips? Är en renodlad NAS det bästa?
Ja och nej :-) Men ja, en NAS är ett mycket bra sätt att lagra bilder, suveränt för arkiv, säkerhetskopior osv. Däremot mer tveksamt som arbetsdisk - så snabba nätverk har vi inte ännu (för hemmabruk. Fundera om du har någonstans avskilt att ställa upp NAS-enheten - en garderob eller så.

PS. En fullskalig server är inget alternativ som jag ser det. DS.
En NAS blir ju i praktiken en slags nedskalad server där man har inga eller begränsade möjligheter att installera egna program. Eller, annorlunda uttryckt: en liten färdiginställd server specialiserad på lagring och lite kringfunktioner runt detta.
  #5  
Gammal 2012-02-14, 12:21
BugEyes
 
Medlem sedan: jan 2005
Inlägg: 3 423
Jag har också en Netgear men rekommenderar den inte alls. Den väsnas som en hårtork och är så långsam att det inte går att jobba mot den alls, funkar inte som en filserver trots att jag har gigabitnät i huset, den stannar i stort sett om den får mer än en sak i taget att göra.
Jag har den avstängd och använder den endast som backupenhet, knäpper på den bara då. Inte vad jag hade tänkt när jag köpte den. Min är den äldre modellen men jag skulle inte köpa samma märke igen.
  #6  
Gammal 2012-02-14, 12:27
Flash Gordon
 
Medlem sedan: sep 2001
Inlägg: 4 478
Titta på Qnap. Jag har en Qnap219 som jag haft ett par år. Fortfarande håller den måttet så jag inte tycker den blivit slö.
Nya modeller är säkert ändå snabbare.
Qnap är också duktiga på att uppdatera sin firmwre och antivirus till Nas servern och komma med nya funktioner.
Så om jag komma behöva köpa en större Nas server om något år så blir det definitivt en ny Qnap.
  #7  
Gammal 2012-02-14, 12:40
Grevture
Administratör
 
Medlem sedan: nov 2005
Inlägg: 5 699
Fabrikat spelar ganska liten roll
BugEyes skrev: Jag har också en Netgear men rekommenderar den inte alls. Den väsnas som en hårtork och är så långsam att det inte går att jobba mot den alls, funkar inte som en filserver trots att jag har gigabitnät i huset, den stannar i stort sett om den får mer än en sak i taget att göra.
Jag har den avstängd och använder den endast som backupenhet, knäpper på den bara då. Inte vad jag hade tänkt när jag köpte den. Min är den äldre modellen men jag skulle inte köpa samma märke igen.
När det gäller Netgear måste man skilja på några av dras äldre enheter - som verkligen var usla - och deras nyare (efter att de köpte företaget Infrant) som däremot är alldeles utmärkta.

Jag har testat mängder med lagringsenheter de senaste åren och skall jag översiktligt sammanfatta så spelar märket relativt liten roll - visst finns skillnader, men de tydligaste skillnaderna är mellan olika prisnivåer, inte mellan olika fabrikat. Som så ofta får man på det stora hela vad man betalar för.

(Jag har kört NAS-enheter från Buffalo, D-link, Freecom, Fujitsu, HP, Iomega, Lacie, LG, Linksys, Netgear, Plextor, Qnap, Seagate, Synology, Thecus, Western Digital, Zyxel och antagligen några till ...)

Jag har ju utanför pryltestandet av nya grejer på jobbet också själv kört diverse olika nas-enheter hemma i bortåt tio år. En liten observation om hållbarhet:

Det vanligaste som går sönder i NAS-enheter (och för den delen hemmaroutrar, brandväggar, hemmaswitchar osv) är faktiskt de externa nätaggregaten. Det luriga är att de oftast inte tvärt slutar fungera, utan bara ge lite fel spänning. Vilket gör att enheter startar, men sedan inte fungerar vilket gör att man ofta letar felet i själva enheten.

Jag har till exempel en brandvägg som nu efter snart tio år är inne på sitt tredje strömaggregat. En switch och en NAS som bägge är inne på sitt andra. Claes Olsson to the rescue ... :-)
  #8  
Gammal 2012-02-14, 12:43
ebermark
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 2 572
Det jag kan tillföra är att om du vill streama saker till TV:n är en Boxee Box att rekommendera.
Även om din TV stöder DLNA så är det ingen bra lösning alls...knöligt och saknar schyst gränssnitt.
En riktig medialåda är mycket, mycket bättre.
Boxee:ns mjukvara är XBMC på steroider, skulle man kunna säga. Mycket trevlig liten burk. Kan också streama till iPad.
  #9  
Gammal 2012-02-14, 14:50
petter.oj.norman
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 3 007
När det gäller (o)ljud från Netgear kan jag tillföra detta.
Jag har en Readynas Duo någonting. Jag tyckte att den lät för mycket. Så jag köpte en ny tystare fläkt samt två likadana tysta hårddiskar. Jag tror att det är viktigt att de är lika så att de "svänger i samma tonart". Jag ställde också in så att den går ner i viloläge vid inaktivitet.
Nu är den så gott som ljudlös. Märks inte. Men gör sitt jobb på ett förtjänstfullt vis.

Petter ...
  #10  
Gammal 2012-02-14, 15:39
Third eye
 
Medlem sedan: dec 2009
Inlägg: 268
Kör ReadyNas Ultra 2 (som jobbar tyst till skillnad från andras Readynas), den har jag trådad på en D-link DIR-635 för att få snabb trådlös överföring.
Jag har den i första hand som filmförvaring och jag streamar till vardagsrummet (en bärbar som står permanent kopplad mot tv´n som HTPC), sovrummet (Western Digital Live TV) och kontoret (en stationär).
Jag skippade ganska omgående DLNA till förmån för traditionell mappstruktur och för att slippa begränsningar.
Att jobba med bilder direkt från NAS´en känns inte som några problem, däremot tt flytta stora mängder data kan kännas långsamt ibland.
Men som sagt, film och video funkar kalas för mig. Köpte en LG först men bytte till Ultran som kan NFS och har snabbare filöverföring.
  #11  
Gammal 2012-02-14, 15:39
ebermark
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 2 572
Grevture skrev: Jag har till exempel en brandvägg som nu efter snart tio år är inne på sitt tredje strömaggregat. En switch och en NAS som bägge är inne på sitt andra. Claes Olsson to the rescue ... :-)
Köp nätagg av bättre kvalitet, så håller dom längre...
  #12  
Gammal 2012-02-14, 16:46
Grevture
Administratör
 
Medlem sedan: nov 2005
Inlägg: 5 699
ebermark skrev: Köp nätagg av bättre kvalitet, så håller dom längre...
Förmodligen, min huvudpoäng skulle kunna uttryckas som att nätaggen som medföljer ofta är av rätt tveksam kvalitet.

Ofta när man tror att en enhet av något slag (t.ex, en NAS) slutat fungera så räcker det att byta nätaggregatet. Att jag skaffat billiga ersättningsaggregat till brandväggen beror på att jag i ungefär fem år funderat på att byta ut den, men varit för lat för att verkligen göra slag i saken :-)
  #13  
Gammal 2012-02-14, 18:08
Dead_Silent
 
Medlem sedan: jul 2005
Inlägg: 446
Vet någon om det finns en NAS som kör "vanlig" hårddiskkonfugiraton (vet ej det rätta begreppet för detta)? Alltså, att man kan plocka ut en hårddisken ur NASen och sätta in den i t ex en dockningsstation för hårddiskar och på så sätt få tag på innehållet via en dator.
  #14  
Gammal 2012-02-14, 19:07
ebermark
 
Medlem sedan: okt 2008
Inlägg: 2 572
Dead_Silent skrev: Vet någon om det finns en NAS som kör "vanlig" hårddiskkonfugiraton (vet ej det rätta begreppet för detta)? Alltså, att man kan plocka ut en hårddisken ur NASen och sätta in den i t ex en dockningsstation för hårddiskar och på så sätt få tag på innehållet via en dator.
en NAS som inte kör diskarna i RAID kör dom i vad som kallas för JBOD, men det står det nog aldrig :-)
  #15  
Gammal 2012-02-14, 19:15
petter.oj.norman
 
Medlem sedan: maj 2010
Inlägg: 3 007
Jag backar upp min NAS till en vanlig USB-disk. Den disken går att köra direkt från en PC. Filerna ligger snyggt och fint i samma mapstruktur som på NASen.

Petter ...
Besvara

Bokmärken

Ämnesverktyg
Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:31.Phottix Mitros Plus Speedlight