Annons

Hitta i skogen???

Produkter
(logga in för att koppla)

pettersson

Aktiv medlem
Som inte jätte van skogsmänniska undrar jag hur ni hittar i skogen Jag var ute i fredags och hade det inte varit för den jupa snön hade jag nog varit kvar i skogen fortfarande.

Hur hittar man på sommaren när det inte finns några fotavtryck?

Andreas.
 

Anders_Andersson

Aktiv medlem
Man tar med sig riskorn som man släpper ut efter sig.Alternativt ett garnnystan att rulla ut bakom sig,men kon ihåg att inte använda gröna eller bruna garnnystan eftersom de kan vara svåra att se.:D

....Anders Andersson
 

Torbjörn

Aktiv medlem
Är man i okänd terräng är det aldrig fel att ha karta och kompass med sig. Kolla med någon lokal orienteringsklubb om de har några kartor till försäljning över det aktuella området. De är mycket detaljerade och bra. Har man tur kan orienteringsklubben tipsa om några bra fotoställen, de brukar känna till skogarna ganska bra.

Lantmäteriet har även sk. fastighetskartor i skala 1:12 500. De finns att köpa i de flesta bokaffärer.

Mvh
Torbjörn
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Också en fotografisk fråga :)

Personligen försöker jag alltid ha koll på var solen står när jag ställer bilen och försöka hålla koll på den och synka den mot klockan. Nu går jag dessvärre vilse rätt ofta ändå, så jag försöker komma ihåg att ta med kompass.
 

Jöörgen

Guest
pettersson skrev:
Hur hittar man på sommaren när det inte finns några fotavtryck?
Man är lugn och uppmärksam. Med lite träning ser man andra detaljer än den sporadiska besökaren som kanske gör bäst i att ta med sig karta och kompass.

Annars kan man hålla sig inne på sommaren. :)

Jörgen,
kartfetischist som ofta asar på en kompass.
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Börja smått

Om jag vre du skulle jag börja med att vandra runt i något litet område som är helt inringat av tex asfalterade vägar. På det viset blir det så att om du inte hittar dit du vill så behöver du bara gå i en rak linje (sikta mot tex solen) för att komma ut till något ställe där du kan få hjälp (gäller dock bara om vägarna är trafikerade). Så småningom kan du bygga upp känsklan man får för att hitta i skogen. Om du dessutom ser till att lära dig läsa en topografisk karta ch har med dig den ut tilsammans med en kompass och ägnar en del tid åt att försöka hitta med bara karta och kompass så kommer det. I takt med att du känner dig tryggare i skogan kan du utöka området du rör dig i, och så småningom röra dig i områden som du inte känner sedan tidigare utan lita på att kartan stämmer.
Det finns i och för sig en lösning till, men jag rekomenderar den inte. Om du kan läsa en karta ch har pengar över, och vågar lita på att tekniken aldrig falerar så kan du köpa en GPS. Sedan får du lära dig hur jus tdin GPS funkar, mata in waypoints för jus tden sträcka du vill gå (tas ut med hjälp av kartan) och sedan är det bara att gå. Nackdelen är att om tekniken slutar fungera eller batterierna tar slut så sitter du ordentligt i s****n. Dessutom kan du stöta på väntade hinder som gör att du måste avvika från din i förväg utstakade rutt, vilket GPS:en inte tar allt för mycket hänsyn till.
En 'genväg' är kanske att gå med i tex en scoutkår där du bor. Då får du möjlighet att komma ut i skogen med erfarna människor som kan lära dig det du vill och lite till.
 

JDH

Guest
Börja med att öva lite försiktigt i någon mindre skog, typ Humlegården. ;)
Mvh jens Holmström
 

Jöörgen

Guest
Re: Börja smått

Uffe_Nordholm skrev:
Om jag vre du skulle jag börja med att vandra runt i något litet område som är helt inringat av tex asfalterade vägar.
Du vet om att det bara finns ett fåtal platser i de svenska skogarna (företrädesvis vid Sareks trädgräns) där man befinner sig längre bort än 10 km från närmaste väg, om än liten?

Sedan är frågan hur vältrafikerade de är. :)

Jörgen,
som just kom på att den som går vilse även kan följa naturliga ''sträckningar'' som bäckar, dalgångar och liknande.
 

gunte

Aktiv medlem
Grönsaksblad är kartor som kan köpas eller beställas i bokhandeln..Sverige är indelade i massor av rutor som täcks upp av dessa gröna kartor,där varenda liten stig oftast är markerad..Lär dig att läsa av naturen,höjdkurvor,bäckar mm..lär dig kompassens funktion och leta upp små okända smultronställen.

Men om du vill vara ännu säkrare så håll dig till någon av sveriges alla markerade leder och gör små avstickare,typ 10-100 meter från dom..finns hur mycket som helst att upptäcka även inom detta område..

Lär dig att hålla koll på kännetecken under din vandring,stenrösen,stigkors,stora träd,mm
Och så är det inte helt fel att ha mobinalle med sig..

mvh/gunte
 

Thunderstorm

Avslutat medlemskap
En del av oss är begåvade med ett gott lokalsinne :p
Det går att träna upp för den som inte är så van att gå i skog och mark. Men karta och kompass rekommenderas även om man väl känner till området man ska vistas i. Det gör ju inget om dom får ligga orörda i jackan eller ryggsäcken.


Lokalsine enligt SAOB
(god l. dålig) förmåga (särsk. lätthet) att orientera sig l. att finna väg; äv. om ett antaget särskilt sinne som möjliggör orientering.
 

flutte

Aktiv medlem
Precis som föreslagits tidigare; ge dig inte in på okänd mark utan att vara säker på att du kan hitta ut. Börja i begränsad skala; en väl vald skogsdunge behöver inte vara många meter i diameter för att man skall kunna ta bilder där man inte ser att det är mitt i en stad.

Skall du utforska större områden, utgå då ifrån en naturlig gräns, som sträcker sig långt vinkelrätt mot området du skall röra dig in i; exvis en asfalterad väg som går i nord-sydlig riktning, om området är väster eller öster om vägen. Ta reda på vad som begränsar vägen i resp. ändar, så att du vet att du har gått åt fel håll ifall du inte hittar bilen, när du kommer ut till vägen igen.

För säkerhets skull kan du gärna låta området begränsas i alla riktningar av naturliga gränser som är lätta att identifiera, även om det inte är lika nödvändigt. Då vet du också hur långt du har gått, så att du inte traskar iväg för långt innan det är dags att ta sig tillbaka!


Om vädret inte tillåter dig att hålla ordning på väderstrecken, ta med en kompass!

Gå åt ett enda håll, utan allt för långa avstickningar åt sidorna. Det minskar risken att du går åt helt fel håll när du skall hem, och om det inte finns något intressant framåt så gör det troligen inte det åt sidan heller!

Nyttja stigar, skogsbruksvägar, vandringsleder el. dyl. om de finns. Om du vill lämna dem, försök att gå uppåt snarare än nedåt; du får bättre överblick över vad som är intressant, och det är inte lika jobbigt att gå tillbaka ifall du ångrar dig.

I norra Sverige, där gran- och tallskog är vanligast, finns det ingen idé att försöka gå igenom ett område av lövträd i allmänhet och björkar i synnerhet; De växer bara där det finns mycket vatten, så det är troligen rättså blöta marker; det är lika bra att gå runt.

/Fredrik
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Börja smått

Jörgen: anledningen att jag tycker att Andreas skall börja i tex ett litet skogsparti med asfaltsvägar runt om är att om han nu går vilse så har han kortare avstånd att gå när han väl kommer på var han är. Asfaltsvägar runt om hjälper så till vida att de brukar vara mer trafikerade än vägar utan asfalt. Mer trafik borde betyda att han har fler potentiella hjälpare i nöden, fast det kan bero på var han bor.

Hur som helst tycker jag att det är possitivt om man vågar sig ut i naturen, och om man dessutom måste lära sig hitta är det en extra utmaning.

Vill också påpeka att det saknas ett 'o' i mitt förra inlägg. Ordet 'väntade' skall vara 'oväntade'.
 

Jöörgen

Guest
Re: Börja smått

Uffe_Nordholm skrev:
Jörgen: anledningen att jag tycker att Andreas skall börja i tex ett litet skogsparti med asfaltsvägar runt om är att om han nu går vilse så har han kortare avstånd att gå när han väl kommer på var han är.
Du har helt rätt i det du skrev och min kommentar skrevs med glimten i ögat. Jag brukar inte ''tramsa'' på den här typen av forum eftersom det lätt missförstås. Den här gången valde jag att posta den tramsiga kommentaren eftersom den även säger en del om hur lite orörd natur som vi har kvar.

Nåväl, jag har inte varit ute på ett tag men det börjar dra ihop sig igen och jag ser fram emot att träffa nya såväl som rutinerade entusiaster ute i skogarna.
 

Gunnar D

Aktiv medlem
Grundregel # 1.

Om du inte kan orientera så går ALDRIG ut i lövskog.
.
.
.
Man ser inte ett barr och det finns inte en kotte att fråga om vägen!

Kunde inte låta bli.
 

clindh

Kodsnickare
Forumpersonal
Här kan jag väl passa på att tipsa om vår partnersajt utsidan.se, där detta ämne hör lite mer hemma. Där hittar du diskussionsforum fulla med GPS-nördar, kartfetischister och annat kunnigt folk som kan guida dig rätt i snårskogen.
 

Mithrandir

Aktiv medlem
Som avdankad amatörfotograf men aktiv prylfantast så slår jag ett slag för GPS. Kompass i all ära, men vad hjälper det om du inte kan läsa kartan? Den visar i vilken riktning du går men det betyder ju inte att du inte kan hamna 300 meter till sydväst om bilen bara för att du går åt söder om du tidigar gått åt norr.

GPS: Gå ur bilen, spara position, knata iväg. När du tycker att det är dags att leta upp bilen så anger du den sparade positionen som mål och du får en söt liten pil som visar åt vilket håll du ska gå samt en indikation på hur långt du har att vandra (fågelvägen). Dock ska man ta i beaktning att signalerna från satelliterna i skyn inte är så värstans starka så befinner man sig i tät skog utan chans att se himlavalvet så kan man tappa kontakten. En någorlunda modern GPS har möjlighet att hålla reda på 12 satelliter samtidigt och det räcker med ett par stycken för att få hyfsad nogrannhet.

Skaffar du GPS kan du dessutom delta i Geocaching (http://www.geocaching.com) och kommer då garanterat att komma till ställen du inte kommit till annars och på så sätt få nya motiv att fotografera. :)
 

more10

Aktiv medlem
...och om man inte bara strövar planlöst i skogen och låter naturen locka en från ställe till ställe och kartan mest fungerar som säkerhet, så kan man även med kartans hjälp i förväg leta upp intressanta platser, ex forsar, kulturminnen, utkiksplatser och reservat. Och har man en mer specialiserad karta kan man hitta saker som inressanta fågellokaler, speciell växtlighet och gamla skogsbestånd.

Men kartan måste naturligtvis kombineras med kompass och avståndskänsla.

- Mårten, som tycker om att gå vilse ibland...
 

Hassan

Aktiv medlem
Karta o kompass fungerar bra. Är man i närheten av en större väg så kan man ju använda öronen också.
 

pettersson

Aktiv medlem
Tack för alla svar på en fråga som kanske inte helt hör hit.
Det blir nog att uppsöka bokhandeln och införskaffa lite kartor och en kompass (inte på bokhandeln) och sätta sig och studera. En GPS skulle ju inte heller vara fel men som "fattig studerande" köper jag nog hellre ett objektiv för pengarna.

Andreas.
 

pettersson

Aktiv medlem
Jo föresten var jag ute i skogen ett par timmar i dag med, nu var jag i en annan skog som är full med stigar och vägar. Här fanns mer att fota och det är ju lättare att följa en stig med. Där jag var förut var det så tätt mellan träden att man knapt kunde se kameran framför sig...:confused:

Andreas.
 
ANNONS