Annons

modeller som objekt

Produkter
(logga in för att koppla)

elva

Aktiv medlem
Hejsan!

Jag har som jag tidigare berättat om planer på att börja fotografera fantasi-konst-mode-idé-kalla-det-vad-du-vill-bilder med unga modeller, 7-15 år.

Senaste tiden har jag funderat lite på dt här med objektifiering av framförallt kvinnor i reklam, mode, tv med mera. Jag skulle gärna vilja höra lite röster om det här.

Nu har jag suttit här och skrivit och suddat i säkert 20 minuter utan att kunna formulera egna tankar om detta, men vad jag är ute efter är:

1. Är all modellfotografering att göra en människa till ett objekt, ett redskap för att förmedla det fotografen vill säga?

2. Om inte, vad är isåfall "bra" modellfotografering?

3. Jag insåg just att genom att strukturera upp det i punkter så styr jag hela diskussionen i en riktning. Kanske är det här helt fel frågeställning,,,vad jag i slutändan vill få ut är väl:
Kan man med gott samvete syssla med den här sortens fotografering eller är man som modellfotograf bara ytterligare en orsak till det ökande kvinnovåldet? Och kan man förmedla en "bra" kvinnosyn och ändå få ut sina mer "sexistiska" bildideer?

Hoppas jag inte rört till hela inlägget.

// D.
 

Brummelisa

Aktiv medlem
Det beror ju på vad för sorts bilder du har tänkt dig. Om du tänker ta kort på tex halvnakna tonåringar i konstiga poser så lär du få veta att du leker med elden (jag drabbades av det när jag la upp min bild Längtan i Ellen-mappen).

Men om du tänker ta kort som du tycker är konst så tycker jag att du ska göra det. Förutsatt att du har förklarat dina tankar för modellen och denne tycker att det är helt ok. Sen ligger ju alltid bilden i betraktarens ögon, men självklart har man som fotograf ett ansvar då man förmedlar en bild. Men jag tycke ändå att om man vill publicera en bild som konst och både fotograf och modell är med på det och förstår varandra så är det inga problem.

/ Marcus
 

ariadne

Aktiv medlem
fel tycker jag det är om man inte tar någon hänsyn till åldern. det är lite skillnad på att fota en tjej på 7 år eller en kvinna på 30 år. tycker man inte att det är någon skillnad så tycker väl jag att det är läge att ifrågasätta vad man håller på med. och varför.
 

Loj

Aktiv medlem
Brummelisa skrev:

Sen ligger ju alltid bilden i betraktarens ögon
Detta kan inte nog understrykas!!! Jag blir riktigt rädd när jag läser vilka reaktioner du fick på Ellen-bilden - bl.a. på en annan fotosida. Jag har också råkat illa ut och blivit beskylld för oegentligheter för en bild jag ett tag hade ute till kritik. Undrar hur en del människor fungerar i huvudet, som gör sådana tolkningar och om det inte är bland dem man kan söka eventuella oegentligheter...

/J
 

elva

Aktiv medlem
Hejsan.

Tack för alla svar!

Jag vill bara säga att det var INTE mina bilder rörande unga modeller jag syftade på, det var egentligen helt ovidkommande och jag vet inte varför jag nämnde det.

Jag menade modellbilder i allmänhet.

Men när ämnet ändå kommit upp så kan jag bara instämma i att barnmodeller troligtvis är ett svårt och farligt område.
Jag kommer förhoppningsvis aldrig råka i trubbel över de bilder jag hoppas ta. Men eftersom alla människor är olika så är det bara att konstatera att det som jag tycker är en vacker bild som symboliserar oskuld tycker någon annan är ett klart fall av barnpornografi.
Jag antar att det enda man kan göra är att antingen helt hålla sig borta eller alltid se till att ha ärligt uppsåt och försöka ha ryggen fri vad gäller lag och modellens och föräldrars tillåtelse.

>Anna, självklart är det många hänsyn man måste ta när man jobbar med barn inte bara på detta område, men jag tycker oftast att bilder med barn kan "komma undan" med saker som skulle göra en bild med vuxen modell tveksam. Men återigen alla tolkningar beror ju på betraktarens tankar, känslor, minnen och liknande.


Jag hoppas att diskussionen kommer fortsätta både i denna nya riktning och i den tänkta.

//D.

PS. Jag har inte sett reaktionerna på din bild, men ska kolla nu.
 

mipert

Aktiv medlem
Objekt måste nog vara ett av de mest laddade orden när man pratar om människor.

För mig kan en modellbild inte vara annat än en bild av ett objekt. Likaväl som att fotografera ett vackert löv eller en spännande skugga på en vägg så är en modellbil en bild av ett objekt.
Annars är det en porträttbild.

Om syftet är att avbilda en person så att man i bilden kan avläsa något om personlighet eller tankar så är det inte en bild av ett objekt, men det är absolut inte en modellbild.

En modellbild är en produktbild.
Men, om modellen är noga utvald för sitt utseende eller sätt att agera för kameran, då är det väl inget objekt man fotograferar?
För mig är det det, jag väljer ju ut rätt typ av blomma eller husvinkel för att ge mig den bild jag vill ha.


Tyvärr har objekt fått betydelsen att man fotograferar en kvinna på ett nedvärderande sätt.
Jag ser det inte så...
 

Brummelisa

Aktiv medlem
elva skrev:
3. Jag insåg just att genom att strukturera upp det i punkter så styr jag hela diskussionen i en riktning. Kanske är det här helt fel frågeställning,,,vad jag i slutändan vill få ut är väl:
Kan man med gott samvete syssla med den här sortens fotografering eller är man som modellfotograf bara ytterligare en orsak till det ökande kvinnovåldet? Och kan man förmedla en "bra" kvinnosyn och ändå få ut sina mer "sexistiska" bildideer?
// D.
Jag tycker det beror på vad för sorts modellbilder du tar. Är det bilder där kvinnor står i onaturliga sexiga poser så får man ju faktiskt tycka att just då känns modellen kanske som ett objekt. Men är det snygga bilder där man ser att fotografen har tänkt till lite och gör ett fotografi som inte är som alla andra så tycker jag inte modellen blir ett objekt.

Nu vet jag inte vad för sorts bilder du ska göra och i vilket sammanhang, men som sagt är det inte för någon tidning med ett z i namnet utan mera konstbilder så tror jag nog inte att du kommer bidra till debatten.

/ Marcus
 

elingseva

Aktiv medlem
Enligt min åsikt så har man som fotograf och människa ett ansvar gentemot unga människor i synnerhet och människor i allmänhet när det gäller att inte få dem att tro att de kan bygga sin självsäkerhet på utseendet eller att den vackra ytan har något värde... dvs att inte objektifiera dem. Så mycket beror det på vilken sorts bilder du har tänkt att skapa.

Varför vill du fotografera just den åldersgruppen? Är det något särkilt budskap du vill få fram med dina bilder?
 
ANNONS