Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Bil till bil bilder? (fartbilder)

Produkter
(logga in för att koppla)

Jocce

Aktiv medlem
Gjorde ett försök igår att fota lite "Bil till bil" bilder, för att få lite fartkänsla i bilderna.

Det var MYCKET svårare än jag trott.
Så nu vill jag gärna ha lite tips, idéer och tankar om denna teknik. Allt från Hastighet på bilarna, till Slutartid, till vad man skall tänka på som förare och vart man hittar bra sträckor.

Hur gör ni för att inte få skakningoskärpa? Några tips om det?

Av över 100 bilder var dessa de enda som jag ansåg gick att använda, och är inte helt 100 nöjd med dem!



http://www.jocce.se/temp/rav4move01.jpg
http://www.jocce.se/temp/rav4move02.jpg
http://www.jocce.se/temp/rav4move03.jpg
http://www.jocce.se/temp/rav4move04.jpg

http://www.jocce.se/temp/spacestarmove01.jpg
http://www.jocce.se/temp/spacestarmove02.jpg


Som sagt alla kommentarer, tips och idéer är välkomna!


/Jocce
 

RolandM

Aktiv medlem
Om du vill se in kupén så kan du använda ett pol-filter.

Jag tycker bilderna av den färgglada bilen fungerar bra. Sedan kan det vara den omgivande miljön som behöver annat utförande. En blå/gul bil på en slingrande väg omgärdat av lövträd strax efter ett regn.

Det gäller vid denna typ av fotografering att hålla ett jämnt avståd mellan bilarna, vilte lättast görs genom att hålla jämn hastighet. Med slutartidens längd och bilens hastighet avgör hur suddig omvärlden ska bli i kombination med slutartiden.

Varje km/h motsvarar 0,36 m/s. en bil som håller 20 km/h flyttar sig 7 m varje sekund vilket är knappt två billängder. Med en slutar tid på en 1/10 s flyttar sig bilen 0,7 m. Med stadig hand (med stöd i bilens baklucka (kombibil kan funka eller flakbil), jämn väg 50 km/h och 0,5 s slutartid borde göra att bien åtmindsånde flyttar sig 7 m i förhållande till vägen.

Sedan gäller det att se över trafiklagstiftningen och säkerhetsarrangemang innan dessa aktiviteter påbörjas. En avlyst väg är alltid trevlig, motorbana eller ett flygfält.


Lycka till!
 

johanu

Aktiv medlem
Bilderna på bilarna är ju ok men bakgrunderna blev inte roliga. De blev för skarpa och oroliga i mitt tycke.
Leta reda på fina vägsträckor med lite trafik som t ex vid vatten eller ängar.
Vill du ha oskarp bakgrund finns det nog bara två sätt att få till det. Stor bländaröppning eller längre slutartider. Det snyggaste blir nog längre slutartider men det är nog jättesvårt att få en skarp bil då som du nog märkte.
Man får nog vara riktigt nöjd med några få bra bilder på hundra försök.

Lycka till.

/Johan (som aldrig har plåtat bilar i farten)
 

Janne H

Aktiv medlem
De fartiga bilbilder som du ser i alla bilannonser är så gott som uteslutande montage.
( Bilen plåtas skarpt och stillastående, bakgrunden plåtas för sig på lång exponeringstid men med kameran rörlig på räls.)

/Janne
 

Pongu

Aktiv medlem
Nu brainstormar jag bara, jag har aldrig fotat bilar i fart. Men skulle man inte kunna montera teleobjektiv med kraftfull blixt och fresnellins (typ Better Beamer) på ett stativ med panoreringsbas, köra på lite längre slutartider, panorera med bilen för suddig bakgrund och fartränder, och frysa/definiera bilen med blixten på bakre ridån? Bara en idé, vet inte hur det blir!

/Pontus
 
ANNONS