Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

PS: Bortfiltrering av grönt färgstick från färgneg?

Produkter
(logga in för att koppla)

Paragrafryttaren

Aktiv medlem
Kan någon tala om hur man, i Photoshop bäst (som i lättast och snyggast) åtgärdar grönt färgstick från den oranga filmbasen efter scanning?

Jag är lite trött på att vara i scannerprogramvarans automatfärgkorrigerings makt...

Finns det något sätt som är smidigare än att gå in i och ädra i en massa RGB-kurvor?

Hur är det med svart- och vitpunkt?
 

mjonsson

Aktiv medlem
LeadHead skrev:

Hur är det med svart- och vitpunkt?
Tack bra! ;-)

Använd pipetterna som du hittar i antingen "Kurvor" eller "Nivåer"

Du har tre pipetter, 1,2,3 från vänster till höger.

1. Svart. Välj pipetten, klicka nån stans i bilden (lämpligast på det du vill ha svart). Hur vitt ställer du in genom att dubbelklicka på pipetten. De inställningar du ser här härör från bla. dina generella färginställningar i Photoshop. Men, titta på CMYK eller RGB värdena. Där ser du färgbalansen för totalt svart. RGB är troligtvis 0,0,0 och CMYK nåt i stil med 95%,83%,82%,90%. Vill du ändra din svartpunkt i bilden så att den börjar på t.ex 2% i stället skriver du in "2" i L: rutan för Lab värdena. Då kommer detta ändras och de andra hänger med.

3. Vitpunkt. Samma som 1 fast vitt... åsså är L värdet 100 i stället. Här skall RGB vara 255,255,255 och CMYK 0,0,0,0 (om inte så blir det ju färgstick i vitt...

2. Gråbalans. Tja, vad ska man säga. Justerar just färgstick i bilden. Klicka på nåt som var tänkt att vara neutralt och hepp! Standardvärde här här RGB 128,128,128 eller L: 54.

Det optimala är om man kan ställa svart och vitpunkt i scannermjukvaran och resten i PS... funkar inte det så ställ först svartpunkt, sen vitpunkt och sist gråbalans i PS.

Lycka till.
/Mattias
 

Jöörgen

Guest
LeadHead skrev:
Finns det något sätt som är smidigare än att gå in i och ädra i en massa RGB-kurvor?
Jepp... egentligen behöver du en negativprofil eftersom det inte är helt trivialt att göra det manuellt. Många skanningsmjukvaror har inbyggda negativprofiler. Din saknar det tydligen men den är kanske uppdaterad, annars kan du titta på VueScan.

Om du nu absolut vill göra det manuellt så är olika filmer olika svårskannande. När det gäller färgfilm så har jag snöat in på Fuji den senaste tiden och jag anser att deras Reala är lättskannad.
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Erik; Vuescan klarar att "skanna" in filer också om det är så att det inte stöder din skanner. Prova att dra hem en testversion och skanna in den bild du skall invertera.
 
ANNONS