Annons

Tjejbilder i Sverige resp. Danmark

Produkter
(logga in för att koppla)

gundersen

Avslutat medlemskap
Feminismens makt över bilder verkar skilja sig milsvitt åt mellan vårat land och Danmark...Döm om min förvåning när jag man får se i danska "Se och Hör"..Veckans pige...utan kläder...Inte att jämföra med Fibbanbilder men defintivt Playboystyle! Verkar tydligen helt OK i Danmark...Men skulle vara fullständigt omöjligt här...Är det råfeminismen här i Sverige, som är missriktad eller varför har vi så stora skillnader mellan länderna? Verkar som om att det som är fränt & snyggt i Danmark är fult & vidrigt här..Bara en tanke :)
 

J. Patric

Aktiv medlem
Det är typiskt Sverige att allt ska vara politiskt korrekt. Allt ska vara jämställt, och det verkar svida i ögonen på vissa att bara kvinnor kan föda barn. Hu vilket kvinnoförtryck!
 

micro

Aktiv medlem
Kan inte annat än att hålla med! Vad det beror på kan man ju dock undra över. Själv tycker jag att feminister i Sverige (inte alla) har fått själva poängen helt om bakfoten....
Har själv hängt med som fotograf på ett par feministmöten när vi gjort repotage för lokaltidningen, och ibland undrar man ju om man kommer komma levande ut därifrån.

Visste du t.ex att det är ett onormt förtryck från männens sida att kvinnorna måste sminka sig varje dag?
Att bära stringtrosor är fruktansvärt förnedrande!
Slitz är en grovporr-tidning som får stackars kinesiska flickor att sälja sin kropp..... osv osv. Suck!!

För några år sedan trodde jag feminism handlade om jämställda löner etc... Vilket borde vara självklarheter.
Nu vet jag inte längre vad det är de är ute efter.

Trött blir man iallafall.
Mvh Micke
 

felle

Aktiv medlem
J. Patric> "Det är typiskt Sverige att allt ska vara politiskt korrekt. Allt ska vara jämställt..."

Jag kan hålla med om att den politiska korrektheten ofta går för långt och att det blir omöjligt att uttrycka en annan åsikt. Men är det verkligen fel att allt ska vara jämställt? Bör man inte ha som målsättning att alla ska ha samma möjligheter, vad det än gäller? Ute i världen ser man väldigt ofta Sverige som ett föredöme när det gäller detta, att män och kvinnor kan delta på samma villkor på de flesta områden.

Jag tycker inte att se och hör är en särskilt härlig tidning men jag tror inte att den skulle bli bättre av att man stoppade in en naken tjej i varje nummer.
 

Liax

Aktiv medlem
Utan tvekan tycks vissa feminister drivas av en missriktad ilska eller bitterhet som knappast leder till något konstruktivt, och visst kan man tycka att det hela är väldigt överdrivet ibland, åtminstone ur ett manligt perspektiv. Men så är det bland många grupper som slåss ur underläge, vilket faktiskt kvinnan gör. Vi lever fortfarande i en mansdominerad och till stora delar manskontrollerad värld, även om vi kanske inte alltid tänker på det.

Jag tycker personligen inte det är acceptabelt att man ska visa upp nakna kvinnor i alla möjliga och omöjliga sammanhang, det finns liksom ingen anledning. Jag är väldigt glad över att t ex inte Aftonbladet har en naken brud på sidan 3 (även om de har en hel del naket i tidningen ändå) som den engelska tidningen The Sun. Och jag är glad över att det inte alltid är nakna/halvnakna kvinnor på omslaget till våra svenska fototidningar, vilket det nästan alltid är på t ex de franska.

Därför tycker jag ärligt talat att dom som reagerar över att man slänger in bilder på nakna kvinnor i diverse sammanhang har rätt. Det är både onödigt, oseriöst och fjantigt. Däremot kan nakenbilder i rätt sammanhang vara enormt stimulerande.
 
Senast ändrad:

karijoha

Medlem
Intressant! En "feministdebatt" med bara inlägg från killar... Huuummm... Jag är inte alls aktiv feminist - men kvinna - och kan bara inte låta bli att göra ett inlägg.

Håller med om att feministrörelsen kan komma med många konstiga och ibland (vad jag tycker) omotiverade argument. Men på sätt å vis kan jag ändå förstå dem. Delar Felles åsikt om att målsättningen borde vara att alla deltar i allt på lika villkor (därför är jag emot kvotering och diverse andra påhitt). Men problemet är att teori och praktig aldrig riktigt gått hand i hand. Det finns så många faktorer i verkligenhet som styr, som aldrig går att få ner på ett papper om hur "jämstäldhet" ska fungera i praktiken. Men det är definitivt en allt för stor diskussion att gå in på här...

Människokroppar är otroligt vackra. Det är få saker som är så uttrycksfulla. Men jag tror att alla är överens om att en människa på en bild kan gestaltas på oändligt många sätt och med lika många syften. Om folk vill titta på nakna flickor så finns det redan renodlade tidningar för detta. Jämställdhet handlar väl ändå i grund och botten om ömsesidig respekt. Så varför inte respektera att det finna tidningar för olika syften. Varför blanda in sånna bilder i fler tidningar? Jag förstår inte vitsen med det...

Eftersom Svierig ofta ses som ett föredöme i jämställdehet så bode nog att de som kallas "råfeministerna" i detta forum ha gjort viss nytta. Eller?
 

Fredrik H

Aktiv medlem
karijoha skrev:

Eftersom Svierig ofta ses som ett föredöme i jämställdehet så bode nog att de som kallas "råfeministerna" i detta forum ha gjort viss nytta. Eller?
Frågan som jag ser den, är om det är råfeministrena som gjort nytta eller om det är vi killar här uppe i norr som är ganska normala.
 

Festfotografen

Aktiv medlem
Är det råfeminismen här i Sverige, som är missriktad eller varför har vi så stora skillnader mellan länderna?

Råfeminism ?
jag tycker inte alls att den feminism vi har i Sverige är missriktad snarare tvärtom.
För inte allt för många år sedan var det helt OK för ett stort antal företag att prångla ut reklamkalendrar med Avklädda flickor (ibland lättklädda och ibland helt avklädda och väldigt provocerande bilder) detta har dock under dom senaste åren ändrats så att vi idag kan ta emot utlänska studiebesök som är mer intresserade av studiebesöket än av våra almenackor dessutom är det inga problem att ta emot skolklasser på studiebesök nu för tiden.
Sedan vaad det gåller tidningar så ka jag väl bara säga att dom Svenska tidningarna håller hyfsat klass jämfört med vissa andra länders tidningar.
Jämför exempelvis Engelska sport tidningar med motsvarande Svenska och skillnaden är markant
 

J. Patric

Aktiv medlem
felle skrev:
J. Patric> "Det är typiskt Sverige att allt ska vara politiskt korrekt. Allt ska vara jämställt..."

Jag kan hålla med om att den politiska korrektheten ofta går för långt och att det blir omöjligt att uttrycka en annan åsikt. Men är det verkligen fel att allt ska vara jämställt? Bör man inte ha som målsättning att alla ska ha samma möjligheter, vad det än gäller? Ute i världen ser man väldigt ofta Sverige som ett föredöme när det gäller detta, att män och kvinnor kan delta på samma villkor på de flesta områden.

Jag tycker inte att se och hör är en särskilt härlig tidning men jag tror inte att den skulle bli bättre av att man stoppade in en naken tjej i varje nummer.
Givetvis tycker jag att man ska ha samma möjligheter där det är möjligt för både män och kvinnor, och självklart lika lön för lika arbete.

Men det skulle kännas konstig om min framtida dotter som åttaåring drömmer om att bli vapentekniker och sonen vill bli mannekäng för damkläder.

Politiker sa för ett par dagar sedan att fler flickor MÅSTE söka verkstadsutbildningar och arbeten som bilmekaniker och dylikt, man jag ser inga sådana problem. Informationen om dessa utbildningar bör vara fri från könsstämpel, och båda könen ha samma möjligheter att söka dit. Sedan är det ju upp till individerna att välja. Att ha 50-50 av män och kvinnor i dessa yrken ser jag som enbart löjligt att KRÄVA. Lika löjligt som att kräva att 50% av dagmammorna ska vara män.

Nakenbilder av tjejer är mer gångbart rent kommersiellt än dito av män. Även ickekommersiella konstfotografier har större andel kvinnor som motiv än män. Av någon anledning så är inte kvinnorna lika intresserade av nakenfotografier av män som män av kvinnor. Se reklamerna för "kontaktlinjer" för telefon, där tjejer ringer gratis med an män får betala 5-20 kronor per minut. Detta för att locka fler tjejer, som inte ringer dylika linjer annars i samma utsträckning som män.

Troligtvis bottnar detta i naturliga instinkter; och därmed svårt, och kanske inte ens önskvärt att ändra på. Bland djuren ser man oftast hanarna rivalisera om honorna; en form av jaktinstinkt där den starkaste får sprida sina gener vidare. Taliban-älgar och al-Qaida-hjortar. :p

Får jag smäll nu? :)
 

LasseL

Aktiv medlem
Finns det verkligen inte någon som tycker att feminism är ett perspektiv som är grovt generaliserat? Att dela upp människor i raser tycker många i sverige är rasistiskt men att dela upp världen i två verkar anses helt okej. Hur man än delar upp manligt och kvinnligt så blir det fel. Att tala om feminism som något som handlar om jämlikhet är på många sätt att skapa en förljugen bild av vad det egentligen handlar om. I praktiken handlar det istället om hur män förtrycker kvinnor i alla situationer. Personligen känner jag inte en enda man som tycker om att förtrycka kvinnor. Drar man resonemanget vidare känner jag inte till en enda människa, varken man eller kvinna som anser att förtryck är bra. Därför blir ju "kvinnoperspekvitet" en gemsam angelägenhet där förtryck är huvudordet.

Varför kan det inte istället vara viktigt att istället betona skillnaderna könen emellan? Vill vi forma våra barn till androgyna små syskon?

Detta fenomen i samhället påverkar bilden i allra högsta grad. Vem vågar skapa bilder som har erotiska inslag i det klimatet? I Danmark är det faktiskt helt okej att visa bilder som, ve och fasa tillockmed kan vara upphetsande för män eller kvinnor. I Sverige måste allt vara så förbannat slätstruket att bilderna blir stereotypa.

Finns det fler än jag som anser att jämställdhet inte i första han med vilket kön man tillhör? Förtryck är väl fel i alla de former?

Nä, fram med fler bilder där man lyfter fram könets karaktär, oavsett huruvida det är påklätt eller avklätt.
 

gundersen

Avslutat medlemskap
Tjaaa

....Tycker att Lasse Lundgren uttryckte vettiga åsikter men allting är ju subjektivt...Frågeställningen var mer varför vi ser såna skillnader mellan länder om vad som är OK och inte OK. Bilder av avklädda tjejer på fotosidan har väldigt många visningar (bara å titta) - sen får man tycka vad man vill om det. I Sverige har vi också viss media uppdelat i damtidningar och herrtidningar, där det sistnämnde uttrycket ofta förknippas med "porr". Det blir onyanserat och slarvigt och döfött att kalla Slitz och Café för porrtidningar även om de förvisso läses mest av män... Ska vi kalla Veckorevyn för snusk också kanske?
 

LasseL

Aktiv medlem
Frågeställningen var väl förvisso om feminismen var missriktad i Sverige och det verkar ju både du och jag hålla med om att den är. Kanske ligger just det missriktade i vad du säger. Det finns minst lika mycket "porr" i damtidningar som i herrtidningar.

Tack för en bra kommentar

Mvh

/Lasse
 

J. Patric

Aktiv medlem
Jag håller med Lasse Lundgren. De som utnyttjar skillnader för att skapa motsättningar har alltid ett syfte bakom sig. Nationalister använder skillnader mellan folkgrupper som ett sätt att framhäva sin egen grupps identitet och gemenskap. Internationalister till höger däremot använder skillnader mellan individer för att göra poäng om världsmedborgartanken, att vi inte är olika folkslag utan individer som är fria på en global marknad. Internationalister till vänster använder skillnaderna mellan könen och olika yrken för att mana till klassmotsättningar över alla gränser.

När Gudrun Schyman kallar sveriges män för talibaner gör hon inte det för att göra Sverige rättvist, utan för att hetsa. Jag är ingen taliban. Jag värderar inte mäns arbete mer än kvinnors. Jag ser inte kvinnliga fotografer och konstnärer som mindre intressanta. Tvärtom går jag istället efter min smak i de fallen. Det finns bra konstnärer av båda könen, liksom sådana jag tycker gör skräp.

Jag har några böcker med klassisk aktfotografi eftersom kvinnokroppen kan vara mycket vacker. Däremot har jag aldrig köpt en porrtidning eller porrfilm. Det intresserar mig inte. Pornografisk kommersialism är inte enbart kvinnoförnedrande, utan utnyttjar i första hand männen som målgrupp och inkomstkälla.

Jag ser mer upp till och respekterar kvinnor som vågar vara kvinnor än som vill vara män. Självklart är alla olika utan att för det vilja låtsas vara något annat än de är, men min princip är som ovan. Feminister som går till extremism är inte bättre än talibanerna själva, på samma sätt som män som misshandlar och utnyttjar kvinnor. För övrigt så kan även kvinnor misshandla sina män, om inte fysiskt så psykiskt. Men det talar man inte om, och det ger inga synliga blåmärken att visa upp.

Orättvisor bör givetvis rättas till, och det ska göras genom politiska åtgärder. Inte genom att skapa motsättningar mellan kvinnor och män och dra alla över en kam bara för att de tillhör ett visst kön. Lika dumt är det att kalla en hårt kämpande egen företagare för "icke arbetande" som man ska bekämpa. Ger han/hon arbete åt några personer ska dessa helt plötsligt sättas i motsatsställning till företagaren. Det är ju i både arbetsgivarens och de anställdas intresse att det går bra för företaget, och de skulle inte klara sig utan varandra.
 

J. Patric

Aktiv medlem
Re: Tjaaa

gundersen skrev:
I Sverige har vi också viss media uppdelat i damtidningar och herrtidningar, där det sistnämnde uttrycket ofta förknippas med "porr".
Ja. Damtidningar med sexuellt innehåll och lättklädda män benämns däremot som "vapen för sexuell frigörelse"...
 

CJL

Aktiv medlem
I Sverige är det mesta mer reglerat och strikt.
I långa tider har ett parti regerat detta land och mer eller mindre omyndigförklarat folket,
detta medför att med tiden så ifrågasätter folk inte de styrandes handlingar och moralpredikan.

Nu när fler och fler höjer sina röster för andra idéer så försöker politikerna bromsa denna utveckling med alla medel.
Motpropaganda, hån, hot och förnedring av vikande politiska och morala åsikter förekommer i detta land.
Att ha en annan synpunk och öppet diskutera olika ämnen hör tydligen inte till denna demokrati.

Tydligen skall vi alla vara lika (grå)!!!!!
Länge leve skillnaden, det är den som gör livet lite gladare.

Ha dé
Carl
 

Calle S

Aktiv medlem
Skribent
CJL skrev:
I Sverige är det mesta mer reglerat och strikt.
I långa tider har ett parti regerat detta land och mer eller mindre omyndigförklarat folket,
detta medför att med tiden så ifrågasätter folk inte de styrandes handlingar och moralpredikan
Sverige är ett ganska liberalt och fritt land tycker jag. Det behövs inga nakna flickor i dagspressen för att leva i ett fritt land med liberala lagar angående sexualitet och fria moraluppfattningar. Väldigt tydliga blir våra egna moraluppfattningar nu när extremhögern med sin konservativa syn på kultur, sexualitet och moral visar sitt fula tryne i Danmark, Österrike, Norge, Holland, Frankrike.
Nu när fler och fler höjer sina röster för andra idéer så försöker politikerna bromsa denna utveckling med alla medel.
Vilka är det som höjer sina röster? Vilka idéer är det de försöker bromsa? Vilka politiker? På vilket sätt bromsas de?
Tydligen skall vi alla vara lika (grå)!!!!!
Inför lagen, ja;-)
Länge leve skillnaden, det är den som gör livet lite gladare.
Ja, där håller jag med dig. Men förstår inte riktigt vad det har med tuttar i pressen och feministdebatten att göra.

Peace And Love!
Calle
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Jag läste en jämförelse mellan de nordiska länderna i en kundtidning från något av kreditkortsföretagen. Den jämförde saker som tillåten promillehalt i trafiken, hastighetsbegränsningar, reklamrestriktioner för farliga produkter, lagar mot narkotika, begränsningar mot invandring, möjlighet för tyskar att köpa sommarstugor och liknande grejer. Sverige var överlägset liberalast med Mumindalen som tvåa. Minns inte om Norge eller Danmark kom sist. Såklart att man inte kan ta en så ovetenskaplig undersökning som absolut sanning men det var i alla fall lite tankeväckande att läsa resultaten och åtminstone jag är övertygad om att många av de värderingar vi lägger i det där "det är så typiskt svenskt" är rena myter.
 

Calle S

Aktiv medlem
Skribent
jimh skrev:
Såklart att man inte kan ta en så ovetenskaplig undersökning som absolut sanning men det var i alla fall lite tankeväckande att läsa resultaten och åtminstone jag är övertygad om att många av de värderingar vi lägger i det där "det är så typiskt svenskt" är rena myter.
Ju mer jag reser, och ju mer jag är utomlands, desto mer vettiga grejer hittar jag här... Och desto fler myter krossas, både vad gäller Sverige och utlandet.
 
ANNONS