Annons

Skall resa till Maderia, tips vad man skall besöka, fotografera osv?

Produkter
(logga in för att koppla)

mg12b

Aktiv medlem
Jag skall åka till Maderia i slutet av Januari, har inte varit där och undrar om någon har varit där?
Vad som gör Maderia speciellt, vad man måste besöka osv...


Tacksam för svar.
Christian
 

ulflej

Medlem
Levador

Du skall naturligtvis vandra i levadorna. En levada är ett urgammalt bevattningssystem med små kanaler som slingrar sig efter bergssidorna.
Vandringen kan bli rätt "luftig" och det gäller att välja rätt levada. Finns bra guideböcker och även bra info på internet. Förutom vyerna finns massor av blomster att fota.
 

rudhan

Aktiv medlem
Jag var på Madeira för en väldig massa år sedan i februari, 15 eller så. Jag kommer ihåg en vacker trädgård på sluttningen mittemot Funchal. Vi hyrde en bil och åkte runt norra delen och tillbaka tvärsöver. På den tiden fotade jag inte men jag kommer ihåg naturen som storslagen och mycket vacker. Och som sagt ska du naturligtvis promenera längs en levada. Dagen vi åkte över bergen var det mulet men vägen gick så högt att vi kom ut över molnen. Ha det kul och låt oss se bilderna!

*lite avis*
 

Krille

Aktiv medlem
Om du bor i Funchal (vilket är ganska sannolikt) måste du besöka marknaden som hålls i en stor hall i gamla stadskvarteren. Fiskavdelningen är rätt spännande att fotografera och självfallet även grönsaksavdelningen. Ett annat tips är att hyra en EU-scooter och köra de mindre vägarna norrut längs kusten. Men då gäller det att man har vana av att köra serpentiner och att man behärskar en tvåhjuling väl!
Söder om Funchal, cirka 35-45 min körväg (minns inte exakt) finns en spetsig halvö som påminner om ett horn. Klipporna längst ute på denna är helt fantastiska. Man får promenera en liten bit från parkeringen men det är värt varenda svettdroppe man utsöndrar. Ta gärna en hel dag och promenera på stigen så långt ut som möjligt på halvön. Det är på sina ställen både hisnande och otroligt vacker utsikt. Bär inte för tungt för det blit en del klättring (dock inget avancerat).
Att köra upp på bergstoppen nära Funchal (minns ej vad den heter men det ser du strax på en karta du kan få på hotellet) är också en upplevelse. Särskilt om man ger sig tid att vandra stigen som finns bakom parkeringen. Man får nästan intryck av att man är nånstans i Anderna!
Av öarna i den här regionen (medräknat Kanarieöarna) är Madeira den klart vackraste. Maten är mycket god, särskilt kötträtterna. Tror de får kött från Argentina. Ät gärna i gamla stadsdelen i Funchal - mysigt! Det är extremt brant överallt, knappt en kal fläck på hela ön, utom längst upp där det finns en (i praktiken) obebodd högplatå.
Förvänta dig inte att bada särskilt mycket. Det finns inga bra stränder på hela ön. Man badar i havspooler som faktiskt inte är särskilt varma, i synnerhet inte vid den här årstiden.
Ha en trevlig resa. Längtar själv tillbaka även om det bara var knappt ett år sedan jag var där sist!

Christian
 

mg12b

Aktiv medlem
Ulf Lejdegård - har hört om Levadorna, hade tänkt mig att vandra och besöka dem.

Sten Nolin - tack för tipset, dricker själv inte vin men kan tipsa de övriga jag skall åka med om det.

Tomas Rudh - gillar att vandra, så det låter häftigt det här med att komma ut över molnen (hoppas man själv får uppleva det).

Christian Nilsson - Jag/vi kommer att bo Funchai. Tack för dina tips och upplevelser.

Tack för alla svar.
Nu vet jag lite mer om vad man kan göra på Madeira.
Någon som har bra sidor på Nätet om Maderia?

//
Christian
 
ANNONS