Annons

val av s/v fotopapper

Produkter
(logga in för att koppla)

mc bruno

Aktiv medlem
Hej!
Ska borja jobba i svart vitt morkrum igen o ska nu kopa papper, marker att det ar ett virrvarr av papper. Vad rekomenderar ni? Tycker ni pappren ska vara tonade at nagot hall? speciella marken..osv.

Tack pa forhand.

Markus
 

F. Otografen

Aktiv medlem
smaksak

Det är väl mycket en smaksak vad man trivs att jobba med. Ilford har bra papper, enkelt att jobba med och ganska allround, även deras multigrade är bra. Tonat papper fungerar fint, men det beror ju på motiv med. Ett tips kan vara att köpa mindre paket och prova dig fram till vad du trivs med.

Lycka till !
Stefan
 

Graal

Avslutat medlemskap
Jag tycker att ett papper typ Fotokemikas Fineprint G är ett mycket bra papper att börja med. Bortser man från den spegelblanka ytan man får med detta variabla plastpapper så är det av rent proffessionell klass i övrigt. Det är dessutom, precis som alla andra papper av klorbromtyp, lätt att tonstyra med olika framkallare samt med t.ex selen om man nu vill variera tonen ännu mer mot varmt/brunt/lila. I vanlig kalltonsframkallare typ Dektol, Neutol m.fl blir tonen ganska neutral-svagt varm. Använder man t.ex selentoning på det så kan den varma tonen förstärkas i olika grad med olika toningslängd. Så där har man många valmöjligheter med samma papper.
 
ANNONS