Annons

Ajabaja, CocaCola

Produkter
(logga in för att koppla)

Jeppe

Aktiv medlem
Mmm..det är väl snarare bildbyrån då som gjort felet??

Men det är väl så som de säger att om det är en gruppbild så behöver man inte fråga om lov för publicering, men det kanske inte gäller i reklamsammanhang.
 

Maverick

Aktiv medlem
Precis, det gäller inte i reklamsammanhang. Förvisso kan man tycka att det är bildbyrån och ytterst fotografen som är skyldig.

Men eftersom bilden är tagen i Australien så kanske det inte är samma regler som gäller. Bilden kanske är laglig i Australien, så ytterst är det utgivaren av reklamen som är ansvarig för innehållet. Sedan kan väl de trycka på sin bildleverantör om de vill men det är ju en annan fråga dem emellan.

/Maverick
 

froderberg

Teknikredaktör
Teknikredaktör
INGET FEL BEGÅNGET

Troligen är inget fel begånget. Visserligen har jag inte sett bilden, men publikbilder ligger i alltid gränszonen.

Det beror på hur tydligt han framstår jämfört med andra på bilden. Kan han anses som en i mängden får han acceptera att vara med på bild. Är det klart fokuserat på honom (och ev någon till) jämfört med den övrig publiken kan ett fel vara begånget.

Fotografen har hur som helst absolut inte gjort något fel. Han kan inte lastas för i vilka sammanhang andra använder hans bild. Bildbyrån lär inte heller gjort fel eftersom de är upp till köparen att ta ansvar för hur bilden används.

En klart förmildrande omständighet är att bilden är tagen i Australien. Reklambyrån har säkert på goda grunder antagit att ingen kan ta skada av publiceringen eftersom det skiljer ett halvt jordklott mellan personerna på bilden och där annonserna ska publiceras.
 
ANNONS