Annons

Dubbelexponering med digital kamera?

Produkter
(logga in för att koppla)

Black Pearl

Aktiv medlem
Har en Canon 10D och undrar ifall det överhuvudtaget är möjligt att göra dubbel/trippel exponering med en digital kamera? Förmodligen inte... men hur kan man då på bästa sätt lappa över bilder på varandra i adobe photoshop? Tacksam för svar eller annan hänvisning till annan sida.

// Ulrika
 

Jeppe

Aktiv medlem
Nej, 10D har ingen möjlighet att dubbelexponera. Detta får göras i PS. Oftast arbetar man med lager och opacitet. Googla på photoshopskolan
 

Bjoernowitsch

Avslutat medlemskap
Man kan "dubbelexponera" i både Photoshop och Photoshop Elements genom att först öppna en bild, sedan klicka på Lager och lägga till ett nytt lager i bilden. Då får man bestämma opaciteten (genomskinligheten) som jag har satt till 50 %. Sedan öppnar man nästa bild, markerar hela och kopierar. När det är klart, går man tillbaka till den första bilden och väljer Redigera - Klistra in. Då finns det två lager i bilden. Så länge det ena lagret är markerat, kan man med flyttverktyget också flytta bilden tills motivet har kommit på rätt plats. När det är dags att spara den bilden, får man den i Photoshops eget ,psd-format om man inte först har valt Lager- Gör till ett lager. När det är gjort, kan man spara bilden i valfritt format. När man arbetar i Photoshop-programmen, behöver man egentligen inte särskilt avancerad kamera med funktioner som dubbelexponering, utan kan klara sig med en ganska enkel. Det viktigaste är att kameran inte sätter käppar i hjulet för kompositionen av bilden, genom till exempel ett litet brännviddsomfång eller har låg känslighet för fotografering i svagt ljus.
 

AnWi

Aktiv medlem
Blixten är också ett kul verktyg om det är ganska mörkt. På ett kvällsfoto med minst ett par sekunders exponeringstid kan man lätt skapa tvillingar, med mera, genom att låta blixten utlösas två gånger med personen på olika ställen.

Om bakgrunden inte är för ljus jämfört med personen blir personen inte "genomskinlig".

Har gjort detta flera gånger analogt men numera blir det inte lika mycket experimenterande.

/AnWi
 

Bjoernowitsch

Avslutat medlemskap
Jodå! Det har jag själv gjort för en massa år sedan när min Pentax LX, som har filmplansmätning, var ny. Då tar den hänsyn till allt ljus som träffar exponeringsmätaren även under exponeringen, men den är ju inte digital, så de bilder man tar med en digitalkamera kan man räkna som råbilder och sedan arbeta vidare på dem i Photoshop. När man dubbelexponerar och trycker av flera blixtar under samma exponering kan man ju inte påverka resultatet som i Photoshop efteråt.
 
ANNONS