Annons

Hur gör man en svart ram i kopieringen?

Produkter
(logga in för att koppla)

cyber_rav

Ny medlem
Hejsan, kan någon besvara på en fråga gällande hur man gör en ram i mörkrummet, jag vet det att i fall den ska bli vit så belyser man den inte utan täcker bara över den, men i fall man vill ha en svart ram då? Hur gör man den? För det är ju inte motivet som ska synas där ute utan det ska vara svart? Måste man efterbelysa och täcka över själva motiv delen då?
 

afe

Aktiv medlem
Efterbelysa och täcka över motivet kan nog fungera.

Vanligt är annars att ta med lite mer än själva bildytan från negativet, men då krävs ju dels att bilden är rätt komponerad från början och dels att förstoringsapparaten tillåter att du har med en större yta.

/Anders
 

frsk

Aktiv medlem
Ja, täcka över själva bilden och alltså belysa området du vill ha svart är ett alternativ. Ett rejält tjockt papper (kartong) rekommenderas i sådana fall.

Svarta kanter fås också vanligen om du kopierar hela negativet och alltså även belyser en del av kanterna på negativet. Det ger ojämna och enligt många finare kanter. En variant är också att fila försiktigt på negativhållaren för att få på sätt få en än ojämnare kant.

/ F.
 

Graal

Avslutat medlemskap
En svart kant i valfri tjocklek kan erhållas på följande sätt:

Negativet kopieras på vanligt sätt. När papperet är färdigbelyst lägger du en tillskärd svart och ogenomlyslig kartongbit över papperet i ramen. Kartongen ska vara så mycket mindre än ramens inställning som du vill ha den svarta kanten bred. Är ramen inställd på t.ex 20x25cm så så skär du till kartongen 19,7 x 24,7cm. då får du en svart kant på 3mm bredd. Belysningen sker utan negativet i ramen två ggr. Först lägger du kartongen upp i ena hörnet. Vid andra belysningen flyttar du den till motsatta hörnet. Framkalla sedan som vanligt. Tänk på att 3mm av bilden hamnar i den svarta kanten, kompensera alltså för detta. På detta sätt kan valfri kantbredd erhållas med flera olika kartongbitar i olika storlek.
 
ANNONS