Annons

"3D"-fotografering

Produkter
(logga in för att koppla)
Har testat att göra 360 graders panoramabilder, kom dock att fundera på om det går att göra "tvärtom" dvs låta motivet stå stilla och föra kameran 360 grader runt motivet så att man kan se "vad som finns på baksidan". Ngn som har testat? Går det överhuvudtaget? Finns lämplig mjukvara som kan fixa sammanfogningen av bilderna på ett bra sätt?
 

Stahlmen

Medlem
Panorama är kul! Panorama 360-360 är ännu roligare. Dvs. Du fotograferar inte bara horisontalt utan också vertikalt! Alla vinklar kommer med, Rakt upp, ner och naturligtvis också 360 grader horisontalt!
Kolla t.ex. bilden Svenljunga torg:

http://www.studiograph.se/fotografering/vr/panorama360.html

Tvärtom, heter det VR Model. Man kan studera ett föremål ur olika vinklar. Den bästa programvaran för detta är VR Worx och kräver inte allt för mycket när det gäller hårdvara.
Några exempel på färdiga arbeten finner du på:

http://www.vrtoolbox.com/gallery.html.

Det finns en del material på nätet hur det fungerar bl.a. på quicktimes hemsida

Du använder ordet 3D. Det är felaktigt och jag har sett att det här och var används. 360 graders panorama är bättre! Varför? Jo 3D är något helt annat som beskriver att bilden har ett ”konstgjort” djup. 3D effekten framkallas t.ex. när man tillsammans med 3D-bilden använder speciella glasögon från de klassiska med ett rött och en blå lins till mer avancerade som använder en polariseringsuppbyggnad. Detta är också ett roligt fotoområde som det finns mycket information om på nätet. Är du intresserad kan du börja med och kolla länken:

http://www.rpm.or.jp/home/h-kouno/3dphoto.htm
 
Senast ändrad:
Toppen

Tack för infon. Kollade in siterna du skrev om, kul.

Vad jag saknar är dock bilder/filmer där objektet står stilla och kameran panorerar runt objektet. Har sett det i olika reklamfilmer och div musikvideos.
 

Stahlmen

Medlem
När du pratar film och objekten är ”frysta” är det en mycket extremt kostsam teknik där flera filmkameror används samtidigt. Har bara ytlig kunskap om detta.

När vi pratar VR modell pratar vi stillbild där ett å samma föremål är fotograferat från olika vinklar. Bilderna vävs samman till en bild där betraktaren påverkar den synliga vinkeln genom att vrida och vända på föremålet på skärmen med hjälp av musen.

Forumet accepterade inte mov-format så jag la ut ett exempel på VR Model på adressen:

http://www.studiograph.se/diverse/gympasko.mov

Du måste ha quicktime installerat för det skall funka! vänsterklicka på musen och dra markören över bilden på så sätt kan du titta på gymnastikskon ur olika persektiv.
 

Stahlmen

Medlem
... så här är bilden uppbyggd

VR Model ”filmen” som visas i mitt förra inlägg består av alla dessa bilder, där var och en är plåtad med samma kamera men olika vinklar.
 

Bilagor

ANNONS