Annons

Bygglampor och blixt

Produkter
(logga in för att koppla)

ifo0s

Aktiv medlem
Har sökt runt lite på forumet om denna kombination och jag hittade en tråd där någon frågade om att blanda blixtljus med B-ljus. Jag vet inte riktigt va B-ljus är. Kan det vara en bygglampa tex?
Om det inte är det, så undrar jag om man kan blanda dessa ljuskällor vid t.ex. porträttfotografering? Ser det konstigt ut? Någon som har någon bild tagen på detta sätt?
 

RolandM

Aktiv medlem
B-ljus vill jag minnas är de speciella fotolampor (3200 K) som finns av halogentyp. Dessa ligger något högre upp på färgtemperaturskalan än vad bygglampor (2200 K) gör. Det är dock inte att betrakta vare sig bygglampor eller fotolampor som dagsljus eller de vi normalt kallar blixtljus. Kör man med blixtljus och B-ljus blandat behöver den ena sorten filtreras så att samma färgtemperatur finns i allt ljus. Om man kör med film behöver även ljusinsläppet till kameran vara anpassat för den ljussort som används. Det finns speciell B-ljusfilm och filter för dagljusfilm (5000-6000 K).

Blixtar brukar ligga strax intill dagljus på färgtemperaturskalan. Har inte siffran i huvudet men 5800-6000 K är siffror som jag minns ur minnet.

Sammanfattningsvis är det inte helt lyckat att blanda ljus om effekten av ljusblandning i sig inte är önskad.
 

ifo0s

Aktiv medlem
Tack för det snabba svaret, blev välidgt glad!

Okej, men om jag ställer en annan fråga såhär då. Om jag bara anväder 2 st 500 W bygglampor och ingen blixt, ger detta ett heltäckande ljus för inomhusfotografering?
Jag använder digitalkamera, så spec-film slipper jag.
Då har man ju en och samma temperatur och kan sedan ändra hela temperaturen vid RAW-konverteringen?
Stämmer?
 

RolandM

Aktiv medlem
Angående ljusättningen är det bara att prova. Rekomenderar att du studsar ljuset i en vit yta.
Om du hade tänkt dig att köra mot vit bakgrund går det åt en eller två bygglamport till dennna. En lampa elle rtvå till modellen, plus eventuella reflexskivor och skärmar. Det kommer bli varmt, så varmt att jag skulle kunna bada bastu samtidigt. Risken för brand är överhängande om något brännbart kommer för nära lamporna, likaså risken för brännskador på kroppen.


Angående vitbalansering så fungerar det utmärkt att göra det i RAW-konverteringen eller i samband med fotograferingen mot neutral yta (vitt A4 t ex).
 

ifo0s

Aktiv medlem
Så det blir så många lampor ändå...
Hade räknat med 2 st. Men 4 är nog i det minsta laget. Och varmt lär det bli. Om jag har fläkten på och ett öppet fönster så borde de bli kallare :)
Tack för hjälpen
 
ANNONS