Annons

bygglampor

Produkter
(logga in för att koppla)

jbomelin

Avslutat medlemskap
Hej hå.

Jag har beställt ett fint studiobelysningskit, och leveransen är såklart försenad. Temporärt tänkte jag då införskaffa två billiga halogenbelysningar modell byggarbetare på 500 alt. 150 W, då den f.ö. otrevliga försäljaren på Yfo sa att det var vad man brukade använda om man inte har råd med redheads.

Såklart är jag helt osjälvständig i mitt handlande och undrar om dessa bygglampor fungerar till studiobelysning (temporärt, som sagt :)) eller om jag bör vänta en månad på dom riktiga lamporna.

Jag har en känsla av att ljuset kommer att bli jättestarkt och det är ju lite svårt att diffusera. Vet inte hur varma dom blir men man kanske kan hänga ett tygstycke en bit ifrån som diffuserar lite...?

Sist men inte minst; kommer det bli jättefult när jag plåtar färg utan filtrering?


/Frågvis
 

Tobbe.T

Aktiv medlem
Tjipp!

För att göra en kort historia lång och besvara mig massa komentarer om mitt inlägg säger jag på en gång att jag inte e så hemma på färgtemperaturer osv =)

Har själv "lekt" lite med 500watts halogener....lyser som F*N rent ut sagt, tyvärr rätt lätt att få blänk från motivet.

Beträffande att diffusa ljuset går det nog att använda vanliga softfilter för scen/discobruk, då dessa håller för bra många hundra (tusen?) grader och dessa bara kostar ngra tior.

Att hänga ett tygstycke framför slutar nog desvärre som det gjorde med ett tygstycke som hängde nära en lampa i Göteborg =/ (diskoteksbranden)
Dessa lampor blir förbannat varma!!!

Om man nu gillar resultatet beror iofs på hur kinkig man e, samt hur noga man ställt in allt med ljus & skugga i förhållande till motivet.

Körde själv med en blå/grå bakgrund, samt en 500wattare från två håll mot motivet, och blev rätt nöjd med resultatet, om än lite "platt"

/Tobbe


(ska du köpa, så kika hos biltema, där får du tag på lampor för bara ngra tjugor.)
 

kermit_1010

Medlem
Ungspapper

Går precis en fotokurs där vi använt vanliga 500w bygglampor. Vi använde vanligt bakpapper framför lamporna för att få lite mildare ljussken. Blir riktigt hyggligt fakiskt.
Kan ju i allafall fungera temporärt.
Mvh Fredrik.
 

ErikB

Aktiv medlem
När jag inte springer omkring med en kamera på magen så brukar man hitta mig högst upp på stegen svärandes över några strålkastare; jag ljussätter alltså teater...

Visst funkar det med byggisar! Men deras ljusbild är inte precis jämn, om man säger så. Ett diffust filter är att rekommendera, men använd inte något brännbart! Till och med de professionella filtren som tål flera hundra grader brukar smälta efter ett tag när man tejpar dem på en 500W byggis... Bra filter av märke Lee eller Rosco finns hos ljusfirmorna (bakplåtspapper kanske också funkar, det var en fiffig idé).

En annan sak. Lamporna som sitter i. Köper man en byggis på Biltema för en hundring följer det med en lampa. Kasta den bums och köp en riktig som säkert kostar nästan lika mycket som byggisen. Den som följer med lyser mycket sämre, har väldigt varmt ljus, bränner sönder sockeln på strålkastaren och har inte lika lång brinntid. Bra att tänka på är också att ljuset från en 150 W byggis inte har samma färgtemperatur som en 500 W byggis - om det är färgbilder du ska ta.

Lycka till och berätta gärna hur det gick!

/Erik
 

jbomelin

Avslutat medlemskap
ErikB skrev:
Bra filter av märke Lee eller Rosco finns hos ljusfirmorna
Dom var desutom ganska dyra :)
Är det white difusion, half white difusion eller nån annan white difusion som gäller? :)


Kasta den bums och köp en riktig som säkert kostar nästan lika mycket som byggisen.
Var ska jag köpa denna? Hos ljusfirma också?



Bra att tänka på är också att ljuset från en 150 W byggis inte har samma färgtemperatur som en 500 W byggis - om det är färgbilder du ska ta.
Mestadels ska jag fotografera svart/vitt, men jag funderar på en del färg också. Du vet inte var färgtemperaturerna ligger? Det kanske jag iofs kan ta reda på när jag köper själva lampan...


Tack för bra svar! :)

/Joakim
 

Mira

Aktiv medlem
Jag vill oxå gärna veta vilka temp. vi pratar om på bygglamporna - och även en jämförelse med glödlampa - solljus - molnigt väder...
Finns det nån bra lista över dessa?
 

skenbild

Medlem
Jag har fotograferat en del med liknande lampor. Det går bra om inte kraven är särskilt högt ställda. Tänk dock på att använda filter om du fotograferar med dagsljusfilm. 80-81-82B beroende på glödlampornas färgtemp.
 

ErikB

Aktiv medlem
Clas Ohlson kan rekommenderas för inköp av glödlampor till byggisar. De säljer Philips lampor för 50 kr och de har även Osram lampor för några tior till som har fördelen att en 350 W lampa lyser lika starkt som en vanlig 500 W. Det blir inte så varmt med dessa, vilket sparar byggisarna och filtret. 500 W är egentligen för mycket för de här strålkastarna, socklarna bränns sönder.

Surfade lite och hittade följande länk där färgtemperaturen hos olika ljuskällor beskrivs:

http://medlem.tripodnet.nu/fotoinst/fargtemp.html

Jag tror inte att man ska hoppas på någon avstämd färgtemperatur hos byggisar. Men det jag har konstaterat är att 150W byggisarna har mycket varmare ljus än både 500W byggisar och riktiga strålkastare. För att få liknande färgtemperatur kan man dimma de starkare strålkastarna vilket ger varmare ljus. Fast jag skulle nog rekommendera 500W varianten (då får du dessutom kortare slutartider).

I stället för filter på kameran och dagsljusfilm kan du pröva Kodaks tungstensfilmer. När jag fotar teater i befintligt strålkastarljus brukar jag använda Ektachrome 320T, som fungerar bra.
Fördelen med att använda denna film är att man får bättre ljuskänslighet än en vanlig ISO 400 dagljusfilm med filter.

Ytterligare en annan variant är att använda filter på strålkastaren som ger dagsljuskaraktär på ljuset, t.ex. Lee 201. Har aldrig provat detta.

Om du nu skulle bli otroligt intresserad av ljussättning, kolla gärna min hemsida om ljussättning:

http://www.bryntse.net/ljus

/Erik
 
ANNONS