Annons

Utrustning

Produkter
(logga in för att koppla)

Stebbe

Aktiv medlem
Tänkte bara höra med er vilken typ av utrustning ni tar med er när ni plåtar i övergivna byggnader. Finns det något speciellt objektiv som utmärker sig för den typen av miljöer eller kvittar det?
 

Niclasfoto

Avslutat medlemskap
Stebbe skrev:
Tänkte bara höra med er vilken typ av utrustning ni tar med er när ni plåtar i övergivna byggnader. Finns det något speciellt objektiv som utmärker sig för den typen av miljöer eller kvittar det?
Fungerar med det mesta vill jag lova.. Man tager vad man haver.

Beror såklart mycket på vilket uttryck du är ute efter.. men här spela ju också valet av film in eller vad man senare gör med bilderna i pc,n.

Jag har fotat med Holga + saturerad negativ film i sådan miljö. Då får jag bilder med taskig kvalitet men en vinjettering, kass skärpa och färger som ger det jag då vill med uttrycket..

Men mest har jag fotat med ett fast 50mm samt olika längre telen.
Jag fotar mycket fåglar och bilder på sådana byggnadsstrukturer blir ofta som en biprodukt, även om det ibland händer att jag ger mig ut för att bara fota dessa hus.


Ett fin objektiv för exteriörer menar jag är ett 70-200 f/2,8 på fullormat räknat. flexibelt och finfint på alla sätt!

Men jag har också fotat med längre tele för att snappa utsnitt ifrån längre avstånd.

Här är några ex,,

24mm
http://www.niclasfoto.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=275313

300mm
http://www.niclasfoto.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=283469

100-400 (ca300mm)
http://www.niclasfoto.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=278737

500mm
http://www.niclasfoto.fotosidan.se/viewpic.htm?ID=516061




Mvh Niclas,
 
Senast ändrad:

Stebbe

Aktiv medlem
Tackar för svaret, ett ljusskarpt objektiv är ju naturligtvis en fördel, för man vill ju försöka använda sig av det naturliga ljuset så långt det går. Fina bilder du hade som exempel förresten!!
 

eon

Aktiv medlem
Främsta anledningen till att ha ett ljusstarkt objektiv är att styra bildens intryck med hjälp av skärpedjupet.

För att klara exponeringen tar man till längre exponeringstider och använder stativ för att klara skärpan.
 

eon

Aktiv medlem
Jag såg i din profil att du har en kompaktkamera och jag vet inte om du planerar att skaffa annan utrustning. Din C50 har vad man kan kalla ett normalzoom som sträcker sig in till kort tele.
Om vi ska prata systemkameror så tillkommer valfriheten av objektiv, även om man ofta får ett normalzoom liknande det på din C50 med i paket med kamerahuset.

Du kan ju mena många olika saker med övergivna byggnader, men vi kan ta gamla industribyggnader som exempel.

Ljusstarka objektiv tycker jag inte att du behöver för fotografering av byggnader. De är bra för att välja ut detaljer genom att använda objektivet på full bländaröppning få ett mycket kort skärpedjup och därmed plocka ut ett porträtt eller detalj i naturen mot bakgrunden.

Industribyggnader skulle jag nog vilja avbilda väldigt skarpa där jag använder liten bländaröppning och använder ett stadigt stativ samt fjärr eller trådutlösare.
Alternativt använder man som Niclas föreslog en dålig kamera som Holga och får diffusa och drömska bilder.
Är du för bekväm för att använda stativ så kan du behöva ljusstarkare objektiv samt skruva upp Iso-talet, men kvaliteten på bilderna sjunker.

Ofta klarar man sig med ett fåtal brännvidder/objektiv för den typen av motiv. Man har ofta tid och plats att gå runt för att kunna använda sina objektiv på bästa sätt.
Jag kommer nämna lite brännvidder som exempel och då är det vad som passar på de flesta digitala systemkamerorna och deras APS-C sensorstorlekar. Vill du använda rekommendationerna för småbildsfoto multiplicerar du brännvidden med 1,5.

Vill du få känslan av att huset är enormt stort och hotfullt väljer du en vidvinkel och går riktigt nära. Tex 18-20mm. Nackdelen är att du får väl förvrängt perspektiv med kraftigt störtande linjer.

Normala och mer behagligt lugna intryck får du med ett normalobjektiv eller en kort tele. 35-85mm.

Om du vill platta till motivet så är det lite kraftigare tele som gäller. Tex 200-300mm.

Jag tror att du kommer långt med ett zoom såsom 18-70mm eller 24-85mm.

Om du med valet av forum et 'resor och resmål' menade utdöda tempel i exotiska länder så tror jag att tipsen passar lika bra. Stativet blir dock en förhandlingsfråga då.

/Erik
 

Stebbe

Aktiv medlem
Skall börja med min C50 och se hur långt jag kommer med den. Sen skall det bli intressant att jämföra en framtida 350d med C50:n.Till 350:n hade jag tänk mig ett Tamron 28-75/2,8 XR Di. Det borde räcka för mig?!

Tänkte på det här med val av stativ, nu har jag redan ett gammalt, men vad är det på den fronten man skall tänka på när man skall köpa ett sådant? Står de inte lika "stilla" alla stativ?

Tack för tipsen!
 

eon

Aktiv medlem
Det Tamron 28-75 du nämnde anses vara bra så det räcker långt. Dock så är det inte tillräckligt kort brännvidd för att ge vidvinkel på en 350D.

Vad gäller stativ så tycker jag att du ska läsa dessa artiklar:
http://www.fotosidan.se/cldoc/3660.htm
http://www.fotosidan.se/cldoc/1017.htm

Sen får du själv bedömma ditt stativ. Din kamera är lätt och brännvidden är inte så lång så det behövs inget jättetungt stativ.
Det är bara att börja fota och öva på dina motiv.
Om du inte har en fjärrkontroll till din kamera för att trycka av med så bör du använda självutlösaren när kameran sitter på stativ.

/Erik
 

Tes

Aktiv medlem
Stebbe skrev:
Tänkte bara höra med er vilken typ av utrustning ni tar med er när ni plåtar i övergivna byggnader. Finns det något speciellt objektiv som utmärker sig för den typen av miljöer eller kvittar det?
Ett 50mm 1,4, en 20D och ett stativ - Velbon delta samt en fjärr.

Har blixt och en annan glugg också men hittills har jag bara använt ovan nämnt i de flesta fallen.
 

Bilagor

ANNONS