Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Olympus mju mini digital s

Produkter
(logga in för att koppla)

Viktor0

Ny medlem
Hej!
Ska köpa en digitalkamera som är lite mindre ömtålig till t.ex.skidbacken och stranden. Kollade då på Olympus mju mini didgtial s med 5 mpix och undrar nu om de e nån bra kamera? Tar den bra bilder och så?
Vore tacksam om nån som har den kunde ge ett utlåtande.
 

David Mård

Aktiv medlem
Har provat den gamla modellen av Olympus mju mini och måste tillstå att den tog riktigt bra bilder i dagsljus, men även inomhus om belysningen var bra. Något problem med röda ögon dock. Vid skymningsbilder och liknande sjönk bildkvaliteten märkbart, vilket iofs. inte är så konstigt med den ljusstyrka som optiken har. Har själv en Panasonic FX8 som inte är lika klar i färgerna och inte är vädertätad, men som har bildstabilisering och bättre ljusstyrka som fördelar. (OBS! Vet dock inte hur den gamla mju-mini:n står sig mot den nya, vilka skillnaderna nu är!)

Vädertätning syns dock som prio 1 för dina behov och då finns där inte så många modeller. Olympus mju-serien (mini, 600 och 800), Pentax Optio WPi, Nikon Coolpix S2 och någon modell från Ricoh är de kompakkameror jag känner till som har vädertätning. Ricoh-kameran var dock väsentligt störe än de övriga nämnda, men kan å andra sidan ha ett bättre grepp om du skulle komma att vilja fota med handskar på.

En viktig detalj utifrån detta angående mju-mini:n är att avtryckaren på gamla modellen var "ömkligt" liten och känns önödigt pillig för dina behov. Dessutom sitter den placerad på ett sådant sätt att du håller kameran i ett rätt svagt grepp när du fotar - kanske inte klockrent när man är i skidbacken. Hade mju 600:n fått bättre testresultat tror jag att den hade varit ett alternativ. Nu syns istället en extra 1000-lapp eller så på mju 800:n kanske vara det bästa alternativet. Då får du både en smidigare avtyckare som du förmodligen kan bruka med handskar på, bättre ljusstyrka (riktigt bra i vidvinkelläget - försök att använda detta så mycket som möjligt om du är ute när det skymmer) tillsammans med deras 'Bright-capture-teknik' och ett bättre zoom-omfång. Dessutom är den hyffsat snabb, har 2,5"-skärm, "pixelmapping" och inte att förglömma en större sensor. Nu syns 8 miljoner pixlar vara snudd på överdådigt i en kompakt-kamera så tillvida du inte vill göra förstorningar - då ett större antal pixlar medför ökad risk för "brus". Det borde dock gå att ställa ned upplösningen i kameran, varvid du också borde kunna få ut än mer i bildkvalitet/pixel om du utgick från 5mp på 800:n.

Mitt tips: Ta med dina skidhandskar till en välsorterad handlare och känn dig för!

'Good Luck mate!'

/ D
 

Viktor0

Ny medlem
okej. men tänkte på det om man t.ex använda en sony cybershot W5 i skidbacken utan att behöva använda sidenhandskarna? För den sägs vara en bättre kamera men då funderar man på om den är jätte ömtålig.

Tack för svaret!
 
ANNONS