Offset tryck från jpg bild - Fotosidans Forum
Annons
  #1  
Gammal 2002-10-28, 20:41
O.Olsson
 
Medlem sedan: jun 2002
Inlägg: 56
Fråga Offset tryck från jpg bild
Har ett problem med att man säger att bilder faller sönder när man skall trycka en klubb tidning..
Min fråga är - bör inte en jpg bilder som klarar att skrivas ut i 260-300 dpi på A4format i photokvalite på en epson 1290 kunna skrivas ut med offsettryck (om man omvandlar den) utan att falla sönder om man skall trycka i A4 storlek.


mvh
O.Olsson
  #2  
Gammal 2002-10-28, 21:04
jimh
Kodsnickare
 
Medlem sedan: aug 2001
Inlägg: 14 942
Säger tryckaren att kvaliteten inte är fullgod så är det nog så. När de väl ryter till så har de oftast fog för det.

Men jag uppfattar det som om du är kunden som beställer tidningen? Då är det väl du som sätter ribban för kvalitet och säger "kör ändå" om det är vad du tycker?
  #3  
Gammal 2002-10-28, 22:22
mrsandin
 
Medlem sedan: aug 2001
Inlägg: 341
varför köra dem som Jpeg.... spara dem som Adobe EPS eller som tiff när du ska trycka, jag jobbar på en tidning å vi kör alltid ovanstående format. scannar direkt till dessa format eller plockar från digitalkamera i tiff format. har du bara tillgång till jpeg-bild så gör om den i photoshop till EPS eller TIFF.. då blir det rätt hyfsat ändå. Vet det av erfarenhet...
  #4  
Gammal 2002-10-28, 22:37
pej
 
Medlem sedan: jun 2002
Inlägg: 428
Jag är helt enig med Jim. Om det nu inte är tryckeriet som har sagt ifrån så är det en helt annan sak. Då är ofta 300 dpi (med hänseende på utskriftsstorleken) ett riktmärke så gott som något.

När det gäller JPEG kontra TIFF så är givetvis TIFF bättre. Samtidigt ska man komma ihåg att JPEG utvecklades för precis det här ändamålet. Det är en bra kompromiss om man har begränsade resurser.
  #5  
Gammal 2002-10-29, 00:34
haze
 
Medlem sedan: aug 2002
Inlägg: 241
Hur stor är bilden egentligen? Du måste kolla både det faktiska storleksformatet(cm) och upplösningen. Är jpegbilden i 300 px/tum och så stor som du uppger,skall du bara spara om den till tif i photoshop. Då räcker den gott till en fackpresstidning 150 linjer. Eps går också bra men används vanligast till vektoriserade bilder från Illustrator etc. Vissa enklare rippar klarar dock inte alltid ekvationen med alla kurvor i eps (postscript), pga av minnesbrist. så jag rekommenderar .tif om vi pratar färgbild.
Sedan är offset ett trycksätt med olika upplösningar så du måste fråga vilka linjetäthet som används i just din trycksak.
Offset trycks i SMYK dvs de fyra grundfägerna, så det kan också hända att bilden skall smyk delas, vilket kommer att påverka dina bilder i färgen vid konvertering från RGB. Så det hänger lite på din repro/tryckeri och vad de har för grejjor.
Lycka till..
  #6  
Gammal 2002-10-29, 06:18
O.Olsson
 
Medlem sedan: jun 2002
Inlägg: 56
Tack för svaren
Bilderna som skall användas tog jag till en privat person och de levererades i jpg som överenskommelsen var (en storlek för webb och en fullsize). Bilderna är tagna med en D30 så till A4 bör det räcka till - om jag kan printa bilder i A4 och i vissa fall upp till A3 med fotokvalite så borde det gå att göra en konvertiering till ex eps och få bibehållen kvalitet. Jag har inga kopior kvar på bilderna då de inte är av intresse för mig och de fått orginalen.
När jag frågade om de inte hade något program som konvertera jpg bilder till ett format som de kunde använda så visste de inga sådana program. När de frågade om jag inte hade bilderna i EPS format så förslog jag dem att använda photoshop för konverteringen.
Då det även är de som även håller i layout delen av tidningen om jag förstått det rätt så tycker jag att det ligger hos dem kunna göra detta. Sedan har jag ett eget intresse av att få bilderna att se så bra ut som möjligt och få den här stackars privat personens bilder att bli så bra som möjligt i klubbtidningen.
Men det kanske av någon anledning inte går att konvertera bilderna från jpg till det som de behöver med bibehållen bildkvalite.
Tycker personligen att det känns som att de faktiskt inte vet hur man gör detta samt att jag tror att en stordel av problemet de har med kvaliten är att bilderna är tagna digitalt dvs i färg och skall tryckas svartvitt och att det faktiskt är svårt att få stuns i sådana bilder.

Tack för alla svar - tror jag måste ta och mig en diskution med något tryckeri och testa ut det här. Så att jag iallafall kan vara säker på hur man bör göra.

mvh
O.Olsson
  #7  
Gammal 2002-10-29, 07:06
wikman
 
Medlem sedan: aug 2002
Inlägg: 839
De tryckerier jag varit i kontakt med vill alltid ha bilderna i CMYK & TIFF (från PC, från MAC även EPS). Se som sagt till att bilderna håller 300dpi i rätt storlek när du skickar dem till tryck så skall det fungera.

Vad gäller konvertering till s/v så är det nog bara att söka i forumet efter tips om det, jag är lat och brukar använda dessa filter:

nik multimedia

Speciellt när man själv inte tagit bilderna är det smidigt att kunna göra konverteringen på ett enkelt sätt, i praktiken väljer man bara vilket filter man skulle velat haft på kameran om man fotat bilden s/v.
Även s/v bilder skall vara CMYK till tryck.
  #8  
Gammal 2002-10-29, 09:20
Liax
 
Medlem sedan: aug 2001
Inlägg: 2 046
dpi &ppi
Inte för att jag vill verka stöddig eller så, men man måste verkligen skilja på dpi och ppi.

ppi står för "pixels per inch" och definierar den digitala bildens upplösning i antal pixlar per längdenhet, i detta fall med måttenheten "tum".

dpi står för "dots per inch" och definierar en skrivares utskriftsupplösning i antal punkter per längdenhet, även här med måttenheten tum.

lpi i sin tur står för "lines per inch" och definierar den rastertäthet som används när man ska trycka bilden.

För att få ett klart besked om hur hög upplösning en bild bör ha i ppi ska man därför fråga tryckeriet vad de använder för rastertäthet. När man väl vet det kan man lätt räkna ut den digitala bildens optimala upplösning.

Och som flera redan nämnt bör upplösningen vara dubbelt så hög som rastertätheten. Så om tryckeriet tex använder 150 lpi så ska bilden alltså hålla en upplösning på 300 ppi för att bli så bra som möjligt.

För övrigt är det absolut bäst om man leverera bilden i filformatet TIFF och i färgläget CMYK. Men om man tex mejlar bilden kan man leverera den som Jpeg och RGB för att få en mindre bildfil. En okomprimerad Jpeg förstör bildfilen ytterst lite och du kan inte se någon skillnad mellan den och en TIFF med blotta ögat. Och när det gäller färgläget så kan tryckeriet själva omvandla bilden från RGB till CMYK, men som sagt, de föredrar oftast att få en tryckfärdig bild.
  #9  
Gammal 2002-10-29, 09:47
mipert
 
Medlem sedan: mar 2002
Inlägg: 5 856
Att skicka en fil som jpg som sedan sparas om till EPS eller TIFF fungerar utmärkt.

Välj bara hög kvalitet så ordnar det sig bra.
Tänk på alla dessa miljoner bilder som ligger som JPG i bildarkiv och trycks utan att någon har problem med detta. Efter att ha sparats om som EPS/TIFF alltså.

Även JPG skall fungera bra att skicka för tryck, i teorin, problemet är att många ”rippar” (det som skapar rasterpunkterna) inte klarar av JPG.

Men, tryckerierna borde göra som alla datoranvändare, uppdatera utrustning och kompetens. Aj, den var under bältet ;-)

Men, det låter som kunden skulle behöva utbildning.
Jag hamnar ibland i det läget att jag kör en halvdagskurs hos de som köper mina fotograftjänster.
  #10  
Gammal 2002-10-29, 09:48
mipert
 
Medlem sedan: mar 2002
Inlägg: 5 856
Och svartvita bilder skall skickas som gråskala, inte som CMYK.
  #11  
Gammal 2002-10-29, 11:18
haze
 
Medlem sedan: aug 2002
Inlägg: 241
Re: dpi &ppi
Liax skrev:
Inte för att jag vill verka stöddig eller så, men man måste verkligen skilja på dpi och ppi..

...För övrigt är det absolut bäst om man leverera bilden i filformatet TIFF och i färgläget CMYK. Men om man tex mejlar bilden kan man leverera den som Jpeg och RGB för att få en mindre bildfil.
Sant som sagts, det mesta på sidan. Liten notfot bara då det gäller SMYK bilder. Dessa kan i vissa layoutprogram få "tuppjuck" och visa färgskalor från en helt annan värld när de monteras. Så var vaksamma på detta och be om en "croma" innan ni godkänner trycket.
  #12  
Gammal 2002-10-29, 11:53
hasse lundberg
 
Medlem sedan: aug 2002
Inlägg: 1 797
En stilla fundering.
CMYK är ju en vedertagen standard på en färgrymd.
Men vad är SMYK?
En försvenskning på en engelsk förkortning eller en ny färgrymd?
  #13  
Gammal 2002-10-29, 12:12
wikman
 
Medlem sedan: aug 2002
Inlägg: 839
mipert skrev:
Och svartvita bilder skall skickas som gråskala, inte som CMYK.
Då skulle jag nog vilja säga att detta skiljer från tryckeri till tryckeri...
  #14  
Gammal 2002-10-29, 12:34
mipert
 
Medlem sedan: mar 2002
Inlägg: 5 856
wikman skrev:


Då skulle jag nog vilja säga att detta skiljer från tryckeri till tryckeri...
Jo då, det är mycket som skiljer sig från olika tryckerier.
Men, att skicka en gråskalebild som CMYK finns det bara skäl för om man vill ha en färgton i bilden, svagt kall ton för en industriinteriör eller nått annat klyschigt.

Med tanke på större filstorlek, längre ripptid, risk för misspass och smetning samt en del annat så verkar det inte vara ett råd enligt regelboken.

Och skall man trycka ett visitkort med svart text och gråskalebild i CMYK så blir det mer färg/film/plåt och dyrare.

Jag skulle fråga tryckeriet varför de vill ha filer i CMYK.
Och lägg gärna ut svaret här.
  #15  
Gammal 2002-10-29, 12:37
mipert
 
Medlem sedan: mar 2002
Inlägg: 5 856
Det finns faktiskt ett skäl till, man kan få en upplevelse av djupare svärta och nyansrikare bild, precis som när man gör om en gråskalebild till RGB och skriver ut den på sin skrivare.

Men, det är ändå ett udda val att skicka som CMYK.
Besvara

Bokmärken

Ämnesverktyg
Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:47.Lastolite Ezybox SpeedLite 2 Joe Mc Nally