Annons

y-axeln i levels

Produkter
(logga in för att koppla)

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Andelen pixlar i bilden som har det aktuella färg- eller tonvärdet. X-axeln står för färg- eller tonvärdet.
 

rittz

Aktiv medlem
jaha, andel. Av alla pixlar i hela bilden då eller? Vad är max-värdet för något då?
 

bandola83

Aktiv medlem
Ett histogram summerar alla element med ett visst värde. Om 10 pixlar (var som helst i bilden) är helt svarta hamnar de till vänster i histogrammet. Om man har 20 pixlar med en ton mellan vitt och svart hamnar de någonstans i mitten av histogrammet. Stapeln med 20 pixlar blir dubbelt så hög som stapeln med 10 pixlar.

Så, om du har ett högt värde i ditt histogram så betyder det att många pixar har den färgen/tonen. Pixlarna kan ligga spridda i bilden.
 

rittz

Aktiv medlem
Så du menar att det mäts i antal eller menar du som förra inlägget att det mäts i andel?

Vore intressant att höra vad ni tänker att max-värdet är och vad det representerar.
 

erro.se

Aktiv medlem
Maxvärdet är relativt, det motsvarar alltså inte något specifikt antal pixlar. Histogrammet ritas upp så att det ser "bra" ut, d.v.s. höjden på staplarna anpassas så att den högsta i princip alltid slår i taket.
 

erro.se

Aktiv medlem
Histogrammet visar dessutom ljushetsfördelningen i hela bilden, såvida du inte gjort en markering, för du visar histogrammet bara ljusheten inom markeringen.

Testa själv: kolla histogrammet för ett helt foto, och markera sedan en jämnfärgad yta och kolla histogrammet igen. Då borde du se en "spik" som motsvarar ljusheten för just den färgnyansen.
 

rittz

Aktiv medlem
Aha det skalas om alltså så att max lite mer eller det högsta antal pixlar som finns i någon ton?

Ibland är det toppar som ser ut att fortsätta högre upp än maxvärdet som det har skalats om till. Vad betyder det?
 

Tomasz

Aktiv medlem
Jag antar att frågan gäller Photoshop.
Alla pixlar i bilden finns i histogrammets svarta area. Det finns ingen skala eller enhet i histogrammet, kurvan/histogrammet är anpassat för att få plats på ett lagom stort utrymme.

Om du i stället för "levels" tittar i histogramfönstret (Meny: Window->Histogram) och med den lilla pilen uppe till höger väljer "Expanded view" så kan du föra muspekaren över histogrammet och titta på siffrorna lite längre ner så kanske du får en känsla för vad som visas.

Prova också att rita en svart rektangel i ett nytt dokument och titta sedan på det histogrammet, prova med att rita en grå och/eller vit rektangel.

Toppar utanför skalan borde innebära utfrätt (för ljust) eller igenbeckat (för mörkt).
 

rittz

Aktiv medlem
"Toppar utanför skalan borde innebära utfrätt (för ljust) eller igenbeckat (för mörkt)."

Om det blir en topp för värden precis på mitten av x-axeln, hur kan den tonen som är varken ljus eller mörk ha blivit utfrätt eller igenbeckad?
 

Tomasz

Aktiv medlem
Jag borde lagt till "i ändarna på histogrammet". Om det är en topp i mitten så har du helt enkelt många pixlar med just det värdet, och toppen är bara en topp, säkert inget fel med det. Kom ihåg att histogrammet visas så att alla värden ska få plats, och om det finns något som "sticker ut" så blir det en topp i histogrammet. Om bilden ser bra ut så är det oftast inget att bry sig om.

Gör min föreslagna test med att rita i PS, gärna med ett par olika nyanser, så får du se hur histogrammet beter sig.
 

erro.se

Aktiv medlem
En topp mitt i histogrammet innebär att det finns så många pixlar med just den ljusheten att histogrammet inte visar rätt skala för dessa. Om max-stapeln verkligen skulle visas så skulle de andra staplarna bli så små att de knappt syndes alls.

PS har därför nån sorts "intelligens" som avgör när den kapar en stapel p.g.a. den skulle blivit för hög och sänkt de andra istället.

Höga staplar i vänster eller höger ända innebär däremot som sagt under eller överexponerade områden.

Tänk på att "levels/nivåer" i sitt grundläge visar ljusheten för hela RGB-värdet. Det innebär att en av kanalerna kan faktiskt vara överexponerad trots att RGB-histogrammet ser OK ut. Har du CS2 så kan du se histogram direkt för alla tre färgkanaler separat.
 

clavicl

Aktiv medlem
Det måste finnas någon vedertagen standard för hur Y räknas ut eftersom jag misstänker att histogram från samma bild ser likadana ut i olika program. Så detta "förskönande" av y-led för att man ska se bättre måste följa någon matematisk försköningsregel.
 

Tomasz

Aktiv medlem
Maxvärdet för en topp borde ju bero på om det är en 8- eller 16-bitars bild. Sedan trycker man ihop det till lämplig höjd beroende på hur stort histogrammet visas på datorskärmen. Om man måste kapa en topp så borde det vara vid ett bestämt maxvärde, eller så använder man sig av en logaritmisk skala, vem vet.

Att histogrammen ser likartade ut i olika program förvånar mig inte, annars skulle det vara fel på något av programmen. Det kan vara svårt att se skillnader på skala mellan program, men pixlarnas fördelning finns ju i bilden oberoende av vilket program man använder.
 
ANNONS