Annons

Svartvitt i Photoshop Elements

Produkter
(logga in för att koppla)

avslutad131111

Avslutat medlemskap
Tips ??
Jag skulle vilja göra om en hel den av mina bilder till Svartvitt - fotade digitalt med Nikon D50. Jag har Photoshop Elements 4 hemma och visst kan man använda funktionen LÄGE/GRÅSKALA men i fototidningarn läser man om KANALMIXNING som en mer avancerad metod, som dock inte tycks finnas i Elements.

Så frågan från mig blir:
Finns det bra tips på konvetering till svartvitt i Elements eller finns det intressanta shareware/andra programvaror att rekommendera om man inte vill skaffa hela Photshop-programmet?

Och så en fråga till: Något tips om en riktigt bra skrivare för svartvitt??

Hälsningar!
Jon Risfelt
 

JOLidman

Aktiv medlem
PSE 3 & 4

Har en bok skriven av Scott Kelby "photoshop elements 3 för digitalfotografer" och där beskrivs ett sätt som påminner om CS klanaler.

Sidan 174-183 står det om "Bättre konvertering från färg till svartvitt". Lite pillgöra men närmare kanaler kommer du nog inte.

The Photoshop Elements 4 Book for Digital Photographers, Kelby, Scott finns på Adlibris för 272 kr men om du väntar ett tag så kommer den säker på svenska.


Photoshop Elements 3 för digitalfotografer Kelby, Scott, finns på Adlibris och kostar 249 kr



Lycka till / Jan-Olof

PS. Bibliotek är en guldgruva att kolla in böcker på.
 

Bjoernowitsch

Avslutat medlemskap
På ett annat ställe i forumet har jag hittat en länk till plugins för Photoshop Elements 2 och 3:

http://member.melbpc.org.au/~pshipley/

Här kan man hitta kanalblandare och gradationskurvor, men de är något enklare än de som följer med i "stora" Photoshop. När det här pluginet är nerladdat, är det enkelt att installera med hjälp av anvisningarna på engelska. Särskilt kanalblandaren rekommenderar jag i läget "Monochrome". Sedan är det bara att dra i reglagen och se vad som händer. Lycka till!
 

moderskeppet

Aktiv medlem
Trick för att locka fram Kanalmixern i alla fall funkar inte i Elements 4, tyvärr.

Om det är nån tröst kan du köpa Kamera & Bild nummer 7 om en månad. Där är ett schysst trick tydligt beskrivet. men det är förstås långt dit.

Nån annan kanske kan förklara modellen med dubbla justeringslager i Nyans/mättnad, under tiden?
 

JOLidman

Aktiv medlem
pastorove skrev:
Trick för att locka fram Kanalmixern i alla fall funkar inte i Elements 4, tyvärr.

Om det är nån tröst kan du köpa Kamera & Bild nummer 7 om en månad. Där är ett schysst trick tydligt beskrivet. men det är förstås långt dit.

Nån annan kanske kan förklara modellen med dubbla justeringslager i Nyans/mättnad, under tiden?
Hej Mattias - du lockar fram .......

Att göra svartvit av färg i PS E 3/4

Gå till paletten Lager och välj Nivåer från popup-menyn för nytt justeringslager överst i paletten (det är ikonen med cirkeln som till hälften är svart och till hälften vit). När dialogen för Nivåer dyker upp, gör inga inställningar utan tryck bara på OK. Du har nu ett justeringslager som heter ”Nivåer 1” i paletten Lager.

Gå återigen till paletten Lager och välj nu Nyans/Mättnad från popup-menyn för nytt justeringslager överst i paletten.

När dialogrutan för Nyans/Mättnad dyker upp, dra reglaget för Mättnad så långt det går åt vänster för att reducera all färg ur bilden, klicka sedan på OK. Du har nu ytterligare ett justeringslager som heter ”Nyans/Mättnad 1” i paletten lager.

I paletten Lager, dubbelklicka direkt på miniatyren för nivåer 1, för att få upp dialogrutan för Nivåer igen. I popup-menyn för kanal, överst i dialogrutan, kan du välja individuella färger att redigera (ungefär som du skulle gjort med Blanda kanal i Photoshop CS), välj kanal röd.

Nu kan du justera den röda kanalen och du ser justeringarna direkt på skärmen medan du justerar din svartavita bild (den syns som svartvit för att justeringslagret Nyans/Mättnad ligger över lagret Nivåer). Du kan dra reglaget för skuggor lite åt höger för att öka skuggorna i den röda kanalen.

Byt nu till Grön i popup-menyn vid kanal i dialogrutan för Nivåer. Du kan justera här också. Pröva att öka högdagrarna i den gröna kanalen genom att dra reglaget för högdager åt vänster.

Nu är det blå kanals tur i popup-memyn vid Kanal o dialogrutan för Nivåer. Pröva att öka högdagrarna rätt mycket och skuggorna en liten aning genom att dra i respektive reglage. Dessa justeringar får du inte ta för några standardjusteringar utan dessa kommer att skilja för varje bild. Experimentera genom att föra reglagen fram och tillbaka för respektive färg och när du tycker att bilden är bra, klicka OK i dialogrutan för Nivåer.

För att avsluta går du till Lager och längst ner hittar du, Gör till ett lager, gör så.

Nu har du en svartvit bild som tekniskt fortfarande är en färgbild, du kan använda alla filterfunktioner i PS E3/4.

Lycka till
 

PetFish

Aktiv medlem
Det finns artiklar i Digital Foto Nr 06 2006 samt Kamera och Bild Nr 01 och 02 2006. Med något undantag går det mesta att tillämpa med PSE3 och säkerligen då även med PSE4.
 
ANNONS