Annons

Pentax DA 14/2,8 vs 12-24/4

Produkter
(logga in för att koppla)

interpix

Aktiv medlem
Funderar på att förstärka på vidvinkelsidan med någon av ovanstående linser. Känner någon till hur de presterar optiskt?

Har lite svårt att välja mellan ljusstyrka eller extra mm här...
 

interpix

Aktiv medlem
Man har ju läst en hel del gott om DA 12-24/4 men DA 14/2,8 är det lite mindre info om ännu.

Kanske ändå området 12-24 är att föredra som komplement till 16-50/2,8
 

quarc

Aktiv medlem
papi skrev:
Funderar på att förstärka på vidvinkelsidan med någon av ovanstående linser. Känner någon till hur de presterar optiskt?

Har lite svårt att välja mellan ljusstyrka eller extra mm här...
Jag har haft liknande funderingar. Efter att ha läst en test i en engelsk fototidning där 10-17 fick topbetyg så beställde jag en sådan...fast det är ju en fiseye. Tydligen strul med leveranserna dock för leveransdatum har flyttats fram flera gånger. Nu står det i början av Augusti hos Cyber.

Vad jag helst skulle vilja är att Pentax gör en digital variant av suveräna 24/2.0, alltså en 16/2.0, fast jag antar att 14/2.8 är ganska nära :) Men skall det vara prime så vill jag också ha ljusstyrkan (och skärpedjupet).
 

CerebralCortex

Aktiv medlem
Jag har bara gott att säga om 12-24:an, här är några länkar till bilderj jag tagit med det hittills:

http://www.deviantart.com/view/36984563/
http://www.deviantart.com/view/36984330/
http://www.deviantart.com/view/36982417/
http://www.deviantart.com/view/34672992/
http://www.deviantart.com/view/34671619/

Det är ett mycket trevligt objektiv, både optiskt och att det är välbyggt och har Pentax smarta möjlighet att justera fokusen manuellt även om man har autofokusen inkopplad utan att behöva koppla bort den.

Enda nackdelen med det objektivet är väl att det inte är direkt billigt, men med tanke på att den optiska kvalitén är riktigt bra så är det väl värt att köpa enligt mig :)

[EDIT]

Jag tittade noga på Sigma EX 10-20mm och 12-24mm (och jag har flera andra EX-objektiv som jag är väldigt nöjd med) men jag tyckte att Pentax-objektivet var mer välbyggt och framför allt så uppskattar jag att det är bländare 4 hela vägen.
Enligt vad jag läst bl.a. på dpreview.com så har tydligen pentax köpt objektivdesignen från tokina (som har fått väldigt bra betyg för sin 12-24 f4 till nikon/canon) och gjort den ännu bättre. Om det är sant eller bara rykten kan jag inte svara på dock, men om det är sant så är det ju extra trevligt.

[/EDIT]
Mvh

Patrik
 
Senast ändrad:

interpix

Aktiv medlem
SixBySix skrev:
http://www.popphoto.com/cameralenses/1906/lens-test-pentax-smcp-da-14mm-f28-af.html

Sedan såg jag också ett test som hade lite mer halvnegativa kommentarer. Å andra sidan vet jag inte om det är särskilt trovärdigt.

http://www.ephotozine.com/equipment/tests/testdetail.cfm?test_id=385

MVH, Niclas
Förbryllande olika resultat för 14/2,8, men tack för länkarna Niclas....

Det blev ett DA 12-24/4 till slut.Mest positivt överraskad blev jag av byggkvalitén och den mekaniska känslan som är på topp. Dyrt men prisvärt kanske man kan säga.

Tack för all input och din bilder Patrik!


Skall bli kul att höra lite mer om 10-17 när den levereras. Har såklart reserverat plats i väskan för den :)
 
ANNONS