Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Siluetter???

Produkter
(logga in för att koppla)

moko

Aktiv medlem
Hej fotografer!!! Skulle gärna ta emot bra enkla tips för siluett foto... Kamera inställningar m.m...
 

Kalle_B

Aktiv medlem
exponera efter det ljusa så får du så pass kort slutartid att det mörkare blir svart. Det blir då en siluettbild.
 

moko

Aktiv medlem
Mitt problem är att jag har hittat två tallar som står framför en gatlampa... Gatlampans ljus år så pass röd/gult att det ser ut som marken glöder nattetid... Har fotat den ett par nätter men får med barkens konturer på tallarna + massa annat som mark,gräs m.m... Vill ju bara ha med marken bakom med svarta skymmande tallar framför... Har laborerat med slutartider å isoinställningar lite men får inget förnöjsamt resultat...

Fabian Bender
 

Tobiasl

Aktiv medlem
Mät ljuset i något ljust parti på gatan (där det glöder), då kommer kameran använda dem "medelgrått" när den exponerar vilket borde få träden att bli mörka. Det är vid sådana här tillfällen spot-mätning är bra.
Alternativt kan du ju köra med manuella inställningar och helt enkelt präva dig fram: Sätt ett bra ISO-värde (så lågt som möjligt), önskad bländare och sedan laborerar du med tiden tills du blir nöjd.

Ibland är det helt enkelt för lite skillnad i mängden ljus för att få till en bra kontrast, då får man helt enkelt efterbehandla bilden. Öka kontrasten eller dra i "curves" I PS till träden blir svarta.
 
ANNONS