Annons

Jag har testat panoramabilder..

Produkter
(logga in för att koppla)

aik_putte

Aktiv medlem
Idag var jag ute för första gången med mitt nya stativ och testade panoramafotografering, det som jag tyckte var svårast var att när man har det rakt framåt så lutar det på sidorna när man vrider huvudet olika grader.

Det andra var att när man kör på Manuellt så blir ju exponeringskompensationen olika beroende på vad det är för ljus åt håll och därför trodde jag att vissa bilder skulle bli ljusare eller mörkare än andra men det verkar som att det gick bra ändå.

Vitbalansen råkade jag ha på Auto på de flesta bilderna men eftersom jag körde RAW så kunde jag fixa det i datorn.

Det första jag gjorde var att ställa in passande slutartid och bländare för ljuset så att det skulle bli någorlunda lika på alla bilderna, sedan fokuserade jag på något som satt på ''bra'' avstånd och sedan ändrade jag till Manuell fokus på objektivet så att den inte skulle byta (rätt eller fel?), sen var det bara att köra, klicka och vrida på huvudet.

Varje panorama blev ca 5-9 bilder vilket jag tyckte var ganska lite, trodde att det skulle vara ca 20 bilder sammanlagt.

När alla bilderna var färdigexponerade i datorn så satte jag ihop dom med Autopano Pro som genast satte ihop alla bilderna (tog ganska lång tid men kan ju ha med min supersega dator att göra), alla bilderna fixade programmet perfekt förutom en bild som hade en mörkare himmel (troligen för att jag testade Av) men med Auto Color Fix så löste sig det också.

Jag testade också HDR-panorama genom att ta tre bilder med olika exponeringar, satte sedan ihop dom i Photomatix och sen allihopa i Autopano som klarade det galant.

Nästa gång måste jag testa med stående bilder eftersom det känns som att dom blev väldigt breda men inte tillräckligt höga, här är några av bilderna och ni får gärna säga om det funkar eller ej.

http://www.phbuss.se/Misc/Kallhall_Staket_2107_2007/trappebergshojden_stakettunneln_staket_2107_2007.jpg
Den här är tagen med manuella inställningar.

http://www.phbuss.se/Misc/Kallhall_Staket_2107_2007/baghustunneln_kallhall_2107_2007.jpg
Likaså den här.

http://www.phbuss.se/Misc/Kallhall_Staket_2107_2007/baghustunneln_kallhall_2107_2007b.jpg
Den här togs med Av och det var den blåa himlen till höger som var mörkare förut som programmet fixade.

http://www.phbuss.se/Misc/Kallhall_Staket_2107_2007/st_lukas_kyrka_kallhall_2107_2007.jpg
Den här är tagen manuellt med HDR.
 

pellepiano

Aktiv medlem
Det fungerade ju bra, grattis. panoramor är kul. Men du får skaffa lååååånga skrivarpapper =)

Att ta bilderna på höjden är bra för att få med mer ( så blir de inte så långa ). Och ännu bättre med en mer vidvinklig lins.

Jag kör med en Peleng 8mm och ett helt 360x180 panorama blir bara dubbelt så brett som det är högt. Format som en normal bild helt enkelt, fast den blir ju helt rubbad att se på innan man konverterar den till ett QuickTime panorma som man kan snurra på.

Här ett exempel från Fotomässan i Kungsan ...

http://www.pellepiano.com/qtvr/peleng/kungsan_modell.html
 

aik_putte

Aktiv medlem
Tack, nästa gång ska jag testa lite fler sätt att få ut det bästa av att fota i panorama :)

Din panorama var riktigt grym, man skulle testa nåt liknande själv någon gång!
 

pellepiano

Aktiv medlem
Oj, det märkte jag inte ens själv, men det är han värd =) Det är Johnny Olsson som var med och sponsrade evenemanget.
 

snap

Aktiv medlem
kul att se ditt 360 panorama Per.Vilket program sätter du i hop det med? Kör du med speciellt stativhuvud som du ställer in nodalpoint med?
Har precis börjat plåta 360 bilder så det känns som man är nuybörjare igen.
 

pellepiano

Aktiv medlem
Har varken nåt stitch program eller panoramahuvud dumt nog. Jag stitchar manuellt i Photoshop och har mätt ut nodpunkten på objektivet som jag snurrar runt. Så det är lite sisådär med exaktheten. Vill inte gärna fota smårutiga golv =)
 
ANNONS