Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Famlande

Produkter
(logga in för att koppla)

Judith

Medlem
Jag är en tjej på sexton år som älskar fotografering och vill ha detta som yrke. De jag har tänkt sikta in mej på är foto som konst. Men hur tar jag mej från där jag är nu: Möjligen kommer jag in på media linjen till hösten, jag har ingen livs-vana pga omständigheter som har gör de svårt för mej att komma ut och träffa människor.
Dit jag vill komma är: Egen utställning (inget stort alltså, men bara jag), att jag kan sälja mina bilder, att bli erkänd (eller vad man ska säja.)
Min egentlige fråga är väl, hur blir ajg konst-fotograf.
Tveka snälla inte på att svara på mitt vimsiga inlägg.
 

Jonas Hellström

Aktiv medlem
Jaaa.... media är väl kanske en fördel, iaf om du väljer fotografisk inriktning. Sen därefter är det bara att du börjar plåta, låta dig inspireras av allt möjligt, det är bara att försöka pumpa ut idéer och försöka genomföra så mycket av dom som möjligt. Det e ju bra att ha så mycket bilder som möjligt, för det lär du behöva om du ska söka till någon fotoskola sedan, alla (tror jag iaf) vill se arbetsprover på vad du kan prestera, Sen gäller det att ha tur och att inte vara rädd för att försöka. Men jag tror att det e väldigt viktigt at du träffar människor också, annars lär du varken få kontakter eller jobb.
Lycka Till!!

//Jonas
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Du kan börja med att sätta ihop en liten samling bilder och ställa ut på lokala biblioteket. Du får nog prata med personalen i förväg, så ni kan komma överens om när/var/hur och sådant, men det borde inte vara något problem.
 

Judith

Medlem
Vilken "slags" människor är de jag behöver träffa? Borde jag söka extra jobb nånstans? Om jag vill sätta ihop en mapp med arbetsprov, borde jag förstora bilderna jag har en smula då? Jag skickar in mina kort till framkallning, så dom är ju i "normal" format när jag får dem. Finns de lokaler man kan hyra för att ställa ut i? De finns så mycket frågor och de är bra att de finns människor som ni som försöker svara
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Jag tror Jonas syftar på det du skrev i ditt första inlägg om omständigheter som gör det svårt att komma ut och träffa människor. Utan att du förklarar mer än så låter som om du sitter på ditt rum och sällan lämnar det. Visst kan man fotografera en del där, men jag kan tänka mig att efter ett tag så har man ingen inspiration längre. Oavsett hur du gör så är det bra att 'komma ut' och umgås med andra (gärna andra fotografer) för att få inspiration och trimma 'försäljarsnacket'. Det senare kan komma att behövas om du vill motivera någon att lägga upp ett antal kronor för att köpa din bild.
 

Judith

Medlem
Okej. Du har så rätt. Jag ska verkligen jobba med de här nu. Att komma ut alltså. För idag tog ajg beslutet att man inte kan vara fobiker hela livet. Jag kommer aldrig klara foto-jobb om jag sitter i mitt rum. Du talade om att ställa ut på lokala bibliotek, menar du som en vernisage? Tror du att dom skulle gå med på de?
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Angående arbetsprover och liknande borde de nog vara lite större än det man får från snabblabben (oftast 10*15 cm). Du kan lämna in negativ/dior i fotoafärerna och få dem uppförstorade, till tex 20*30cm, vilket gör att man ser detaljerna i bilden betydligt bättre. Fast det kostar tyvärr en slant att få förstoringarna....
Det finns säkert lokaler man kan hyra för att fixa en egen utställning, men det är inget jag skulle rekommendera om du inte har råd att lägga mycket pengar på det (gissningsvis minst 100 000). börja med att prata med personalen i närmaste bibliotek. Biblioteken brukar ha en del mindre utställningar, och du bör kunna låna en del saker du kommer att behöva, tex skärmar. När jag ställde ut några bilder i biblioteket här hemma så fick jag låna skärmar och spik att hänga bilderna med. Det kostade inget och jag fick en del positiv respons av det.
 

Uffe_Nordholm

Aktiv medlem
Hmmm, hann inte riktigt med i svängarna här...
Jag tror inte biblioteket har något mot att du ställer ut bilder hos dem. Det finns inga garantier att (stads)biblioteket i just din kommun tycker det är OK, men prata med dem i vilket fall som helst. Om de har som policy att ingen får ställa ut hos dem får du tjata på dem så policyn ändras. De kan ha en del krav på dina bilder. Tex fick jag veta att de bilder jag ville ställa ut skulle uppfylla gängse demokratiska värderingar. Det fanns lite annat 'finstilt' men om du har bilder som inte är varken rasistiska, förnedrande för en enskild person/grupp, pornografiska eller väcker anstöt på något annat sätt bör det inte vara något problem.
 

Judith

Medlem
Okej. Jag har två bibliotek alldeles bakom kröken här i mitt område så jag får göra mitt bästa. Tack för alla tips.
Jo just de, jag vet ett ställe här i Göteborg där de kostar hur lite som helst att förstora. Om man inte vill ha jättestora såklart.
 
ANNONS