Annons

Vidvinklar

Produkter
(logga in för att koppla)

robnil

Aktiv medlem
Hej!

Jag har just köpt mig ett vidvinkel. Har aldrig ägt något förrut och har nu experimenterat lite på ett barnkalas. Perspektivet blir både fräckt och wacko på nått sätt. Jag kan inte bestämma mig för om det är spännande eller bara förvridet.

Har ni lust att titta på tre bilder och säga vad ni tycker?

Ett uppenbart problem som jag inte vet riktigt om/hur man ska få bukt med är att folk i periferin blir så pass lätt skruvade att de ser ut som pappfigurer. Inser även att det ställs stora krav på skärpedjup så stora bländare verkar vara att glömma.

1. http://album.rnit.se/vl07/content/IMG_0306_large.html

2. http://album.rnit.se/vl07/content/IMG_0308_large.html

3. http://album.rnit.se/vl07/content/IMG_0329_large.html

Vet att bilderna isej inte är särskilt bra men behöver bolla detta med några för att komma vidare känns det som.

Tack på förhand!
 

Flaggskepp

Aktiv medlem
Jag tog mig friheten att testa perspektivkorrigering i PS för första gången.

Filter -> Förvrängning -> Linskorrigering

Om det blev bättre eller inte får nån annan avgöra. Det är bara att dra i ett reglage tills man är nöjd. Slänger upp en jämförelsebild.

http://www.n00b.me.uk/perspektiv.jpg
 

robnil

Aktiv medlem
Ah coolt! Trodde jag kunde ps hehe :)
Har letat efter DxO bara för att kunna göra detta och så har det funnits under näsan hela tiden. Tack för tipset
 

perstromgren

Aktiv medlem
robnil skrev:
canons 10-22a
10 mm på kort avstånd ger de effekterna du ser på dina bilder, det bara är så. Du kan visserligen justera perspektivet i PS (eller annat proram), som Kaj visar, men utan "distortion" (*) blir det aldrig.

Jag tycker det är kul effekt, men man bör nog ransonera användningen. En och annan bild sitter dock inte i vägen, som dina bilder ju ger exempel på.

Per.
 

robnil

Aktiv medlem
Nej det är ju lite det jag funderade på. Jag tyckte igentligen att det var en ganska ball dist-effekt men så kan det ju vara nyhetens behag med en ny "leksak" som du förstår vad jag menar.

Har jag förresten rätt i detta påstående:

Ett så pass vidvinklat objektiv är meningslöst att tillverka för stora bländare, typ <2,8 för skärpedjupet blir då så kort, och med kraftig "kompression av perspektivet" så skulle det göra det omöjligt att få en vettig och skarp bild eftersom även skärpeplanet "blir böjt".

Knöligt formulerat men vad jag menar är att objekt i periferin som i bilden verkar vara på samma avstånd och så ska ligga i skärpeplanet i verkigheten är på ett helt annat avstånd, så skärpan blir oregelbunden.
 

erro.se

Aktiv medlem
Det är väl snarare så att med vidvinklar så får man stort skärpedjup. Dina bilder är tagna med bländare 3,5 och redan då får du i princip skärpa från nära till oändligt...
 

perstromgren

Aktiv medlem
erro.se skrev:
Det är väl snarare så att med vidvinklar så får man stort skärpedjup. Dina bilder är tagna med bländare 3,5 och redan då får du i princip skärpa från nära till oändligt...
Precis. Med 10 mm, bl f/4 och fokus inställt på 1.5 m får du skärpa från 0.7 m till oändligheten(*). Så även om fokusplanet blir böjt, så spelar det ingen roll.

Per.

*) http://www.dofmaster.com/doftable.html
 
ANNONS