Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hjälp med workflow!

Produkter
(logga in för att koppla)

ThomasT

Aktiv medlem
Jag skulle behöva hjälp med att hitta en ok "workflow" att jobba efter och hemskt gärna skulle jag vilja ha hjälp med dessa bilder.


http://w1.858.telia.com/~u85820881/annaportratt/anna1.jpg

http://w1.858.telia.com/~u85820881/annaportratt/anna2.jpg

http://w1.858.telia.com/~u85820881/annaportratt/anna3.jpg

http://w1.858.telia.com/~u85820881/annaportratt/anna4.jpg

Hur ska jag göra för att få dem snäppet bättre? Hur ska jag göra för att få ut mer av ögonen osv... ? Jag kan en del om photoshop men det skadar inte om ni använder lekmanstermer. Tack på förhand om nu någon vill hjälpa till.
 

kaw

Aktiv medlem
ThomasT skrev:
Hur ska jag göra för att få ut mer av ögonen osv... ?
Alltså göra ögonen ljusare? Ett dumt svar blir att belysa dem bättre när du tar bilden...

Om jag vill göra mörka delar i en bild ljusare brukar jag använda Select->Color Range för att markera bara det område jag vill påverka.
 

Miramax

Aktiv medlem
Anna 1 och 2 är bra som dom är. Anna 3 är en dålig bild. Anna 4 kan du eventuellt göra hela bilden lite ljusare.
 

ingemarh

Aktiv medlem
Använd kurvor, och justera kontrasten men behåll omfånget!

Och som tidigare kommentar, lätta upp de mörka partierna med reflektor.
 

utström

Aktiv medlem
Jag undrar vad du menar med 'bättre'. Vad är du ute efter? Vad försöker du säga med bilderna? Vilket uttryck är du ute efter? Såna frågor är bra att ställa sig. Den kanske ska vara i svartvitt? Hur stor vill bilden vara? Jaja, du förstår nog. Photoshop kommer in senare i mitt arbetsflöde iaf.
 

Jarl

Medlem
Hej
Du har rätt. Man borde nog bestämma sig för ett workflow att ha som bas när man jobbar med digitala bilder. Jag håller själv på att försöka få fram ett sådant. Just nu ser det ut så här:
1. Utgå från en bild i TIFF = orginalet.
2. Använd Neat Image för att reducera brus från kamera/film och skanner.
3. Korrigera färgbalans och kontrast i Photshop.
4. Använd ett program som heter Sharp Control för att förbättra skärpan som tyvärr försämras i samband med skanning av bilden (dia).
5. Skapa JPEG bild med ett tredje program Advanced jpeg compressor.
6. Publicera.
Det här känns som en jobbig process. Helst skulle allt finnas i Photoshop. Neat Image kommer som plugin har jag sett.
 

Biber

Aktiv medlem
Jarl, kolla vad det står om posterization här innan du försöker "fixa" för många skuggor :)
http://www.vincentbockaert.com/Tutorials/Tutorial_Dynamic_Range_PSa.htm
(hade tyvärr ingen länk som förklarar bara posterization, men där finns exempel iaf)

Själv har jag inget workflow alls, anpassar mig för varje bild, har inte fattat varför det är så populärt att bygga in sig i ett mönster om hur man ska justera alla bilder.
Anna1.jpg är för röd tycker jag, testa justera lite med curves. Om du vill förstärka ögonen så maska dem och kör curves på där med.
 

Jarl

Medlem
Hej Jonas.
Diafilm som jag använder har litet kontrastomfång vilket ofta medför skuggor utan detaljer och dessutom får jag ibland rätt kraftigt brus i skannern som försöker anpassa exponeringen om det är ett mörkt dia. Jag misstänker att digitalkameror också har problem med brus i mörka partier. Jag tillhör dom som inte konverterat ännu...
 

Biber

Aktiv medlem
Jarl, det är ju ThomasT som har tagit bilden, och han har ju en D5 i sin kameraväska iaf. Syftade på att du posteriserade (svenskt ord?) hans bild rätt grovt. Om du bara körde ditt vanliga workflow för mörka dian så har vi ett guldexempel på varför det är dåligt att hamna i ett mönster :)
 

Jarl

Medlem
Hej. Kanske är det bättre att använda sig av vissa grundprinciper bara t.ex. att man utför brusreducering tidigt och skärpning i slutet av processen. Att man spara orginal i icke förstörande format o.s.v. Jag får jobba vidare med detta känner jag. :)
 
ANNONS