Annons

Bygga bälgkamera?

Produkter
(logga in för att koppla)

pl2se

Aktiv medlem
Finns det någon som vet om man kan köpa en byggsatts för bälgkameror någonstans? Eller finns det ritningar att hämta på nätet eller köpa i butik?

Någon som har erfarenheter från att bygga en egen bälgkamera?
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Är det Bender du tänker på? Ja, det är ju ett alternativ. Jag vet inte om det är så billigt dock, eftersom det tillkommer rätt mycket prylar utöver själva satsen. Men det är nog bra om man är ute efter resultat. För mig brukar resan ofta vara målet :)
 

jbomelin

Avslutat medlemskap
Oj, jag satt igår och tänkte för mig själv att jag ville bygga nått. Det här passade mig perfekt :)

Ska köpa boken, tror jag... en sak jag undrar sådär direkt bara är hur slutaren fungerar.

/Joakim
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Slutaren sitter på objektivet. För det mesta är de sammanbyggda, dvs att man har en slutare till varje rör men det finns också lösa slutarenheter som man sätter mellan objektivplatta och objektiv.

För mig blir nog storformataren ett projekt för framtiden, men något som jag sitter och skissar å just nu är ett tiltobjektiv för småbild.
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Det säger jag inte eftersom du är anonym ;) Nej, det var inte dig i första hand jag tänkte på när jag skrev det men skitsamma.

Ett tiltobjektiv är ett objektiv som kan lutas i förhållande till filmplanet. På så sätt kan man luta skärpeplanet framför kameran i önskad grad och t ex få en åker skarp från tårna till oändlighet utan att blända ner så det svider.

De flesta tiltobjektiv har shift också. Det enklaste sättet att beskriva det är att det är ett objektiv som kan teckna ut en mycket större cirkel än filmformatet. Det ger möjlighet att sido- eller höjdförskjuta objektivet så att man slipper luta kameran om man t ex fotograferar en hög byggnad och slipper då "störtande linjer"
 

Sinuslinus

Aktiv medlem
Det trodde jag var storformatarnas enda fördel egentligen så att man sitter och komponerar bilden i en halvtimme... och att sedan föra över det till småbild då blir det ju fusk ;)
 

jbomelin

Avslutat medlemskap
att köpa en byggsats verkar lite att fega tycker jag. jag köper mig boken och bygger när jag har tid över :)

men slutaren, en gång till. du säger att den sitter i objektivet. inte i alla objektiv väl? vilken sorts objektiv är det tänkt att man ska använda? :)
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Storformatsobjektiv! Med av svunna tider underbart klingande namn som Schneider-Kreuznach Super Angulon, Grandagon, Symmar, Sinar, Rodenstock, Kodak Ektar, Computar, Horseman mm mm. Svindyra nya såklart. Men det borde gå att hitta beggat, om inte annat så på andra sidan Atlanten via ebay.
 

Helena

Aktiv medlem
Härliga field kameror är don gamla MPP kamerorna om ni inte vill köpa nytt...

Hade en kompis som köpte en kamera förra veckan för ungefär 1500 kr... en sinar i bra skick med två objektiv och flera darkslides... Ganska bra kap va :)
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
Hade ingen aning om vad MPP var, men Google hjälpte lite. Det verkar vara samma sak som Press Camera, eller? Men de har väl inga rörelser?

Fast det är klart... 1500 pix skulle jag lugnt betala bara för objektiven. Speciellt om något av dem var kortare än normalen. Säg att det inte var så, Helena! :mad:
 

Helena

Aktiv medlem
Hon är arkitektur fotograf och åkte ner till Holland nu med sitt 45 mm objektiv :p

MPPn är lite begränsad men du kan shifta å tilta och fälla ner planet som du rullar ut bälgen på...

Inte lika överdrivna rörelser som med vanliga men tillräkligt... Ialla fall för mig som inte vill ha distortion utan bara rätta proportioner :)

MPPorna är press/field men blev utkonkurerade av rollein när den som (dom kom samtidigt) men dom fortsattes att göras tror jag... Dom jag har lekt med är från 50 talet och funkar perfekt... Du får juh på polaoidbakstycken och allt annat så...
 

jimh

Kodsnickare
Forumpersonal
45 mm... Gå och göm dig! Hon kan skicka det till mig, kameran kan hon behålla. Jag vill ha mattskiva!
 
ANNONS